Αυτές ήταν οι δημοφιλέστερες λέξεις της αγγλικής γλώσσας το 2022 – Πόσες ελληνικές λέξεις μπήκαν στον κατάλογο

απο Cyclades Open

Απάντηση στο ερώτημα ποιες λέξεις ή φράσεις κυριάρχησαν την χρονιά που μας αποχαιρετάει έδωσαν τα μεγαλύτερα διεθνή διαδικτυακά αγγλικά λεξικά, με αρκετές ελληνικές λέξεις να πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον γλωσσολογικό κατάλογο.

Oι περσινές επιλογές για τη «Λέξη της Χρονιάς» (WOTY) αφορούσαν τον κόσμο μετά την Covid-19, με το «εμβόλιο» που ονομάστηκε η λέξη της χρονιάς από το λεξικό της Merriam-Webster και το «vax» να είναι η επιλογή του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης.

Το «Κίεβο», η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μπήκε στη λίστα του λεξικού Κόλινς μετά την εισβολή της Ρωσίας, όπως και το «Partygate» – μετά τα σκάνδαλα που ανέτρεψαν τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον – και το «ήσυχη παραίτηση», την επιλογή να μην εργάζεσαι περισσότερο από όσο πρέπει στην πανδημική εποχή.

Για πρώτη φορά, η λέξη της χρονιάς της Οξφόρδης αποφασίστηκε από το κοινό που την διάλεξε από ένα κατάλογο τριών λέξεων. Ο κόσμος επέλεξε τη φράση “goblin mode” που σημαίνει «κάνω ότι θέλω απορρίπτοντας τις κοινωνικές προσδοκίες» και ακολούθησαν η “nomophobia”, δηλαδή η φοβία απώλειας του κινητού και το «#IStandWith» που σημαίνει υποστηρίζω τα κινήματα.

Αν και το λεξικό Κόλινς προσπάθησε να ελαφρύνει τον τόνο αναδεικνύοντας την λέξη NFT – Non Fungible Token αλλά γενικότερα το 2022 επισκιάστηκε από ζοφερά γεγονότα.

Πόσες ελληνικές λέξεις μπήκαν στον κατάλογο

Φέτος τα διαδικτυακά λεξικά Collins, Oxford, Websters, μεταξύ των δημοφιλέστερων λέξεων συμπεριέλαβαν ανάμεσά τους και τις ελληνικές λέξεις κρίση, φοβία, ολιγάρχης, ενδημικό, όμικρον και μονάρχης. Ας δούμε ποιες λέξεις κατάφεραν να συμπεριληφθούν στον συγκεκριμένο κατάλογο της αγγλικής γλώσσας του 2022 καθώς και στην σχετική λίστα του indiatoday.

Permacrisis (μόνιμη κρίση): Η συγκεκριμένη σύνθετη λέξη προσδιορίζεται ως παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και ανασφάλειας και ενσωματώνει όλες τις κρίσεις υγειονομικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές, καθώς και το αίσθημα μιας ακόμας συμφοράς που αναμένεται.

Oligarch (ολιγάρχης): Η επιβολή κυρώσεων σε πάμπλουτους Ρώσους, προσκείμενους στο καθεστών Πούτιν επανέφερε στις πιο δημοφιλείς λέξεις τη συγκεκριμένη που αναφέρεται στο σύστημα διακυβέρνησης της πολιτείας κατά το οποίο η εξουσία ασκείται από λίγα άτομα.

Omicron (Όμικρον) και Endemic (ενδημική): Η συνέχιση της πανδημίας Covid-19 έχει κάνει τον  Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας να στρέφεται σε ελληνικά γράμματα όταν πρόκειται να ονοματίσει κάποια νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Οι χρήστες του Ίντερνετ έδειξαν την προτίμησή τους στην ενδημικότητα του ιού, αυξάνοντας τις σχετικές αναζητήσεις κατά 874% και αυτό μόνο σε έναν μήνα, τον Ιανουάριο του 2022.

Gaslighting (χειραγώγηση): Η ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται πως προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου που την αναζήτησε στο διαδίκτυο κατά 1740%.

Codify (κωδικοποιώ): Η ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις έκανε τον κόσμο να αναζητά την ερμηνεία της λέξης που αναφέρεται στο πώς το Κογκρέσο θεσπίζει νόμους.

Μetaverse (μετασύμπαν): Η λέξη που έγινε ιδιαίτερα γνωστή χάρη στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta (πρώην Facebook) αντιστοιχεί σ’ ένα διαδικτυακό τρισδιάστατο σύμπαν που συνδυάζει πολλούς διαφορετικούς εικονικούς χώρους.

LGBTQIA (ΛΟΑΤΚΙ+): Η πλήρης συντομογραφία σημαίνει «λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος, τρανσέξουαλ, queer), ίντερσεξ και ασεξουαλικός». Το ακρωνύμιο προσέθεσε μερικά γράμματα στις παλαιότερες συντομογραφίες LGBT και LGBTQ.

Raid (επιδρομή): Αφορμή για να γίνει viral η λέξη στάθηκε το ένταλμα έρευνας στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ γεγονός χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως «επιδρομή». Χάρη στις ενέργεια του FBI που αναζητούσε χαμένα έγγραφα από την περίοδο διακυβέρνησης του αμφιλεγόμενου πολιτικού η αναζήτηση της λέξης αυξήθηκε κατά 970%.

Πηγή: Euronews, Collins Dictionary, ΕΡΤ

Δείτε επίσης