Οι Κυκλάδες δηλώνουν έτοιμες απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Θοδωρής Καρατζούνης

απο Cyclades Open

📸 Σαντορίνη – Χαρά Καπότου 23.01.2022

Περίπου ένα χρόνο μετά τις χιονοπτώσεις, που είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε νησιά των Κυκλάδων, και έπειτα από τις προγνώσεις των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα τις προσεχείς ημέρες, η “Κοινή Γνώμη” απευθύνθηκε στους αρμοδίους της Πολιτικής Προστασίας, σε κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων, για να εντοπίσει την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι τοπικές Αρχές.

Σύρος: “Είμαστε απολύτως έτοιμοι. Έχουμε ενεργοποιήσει το σύστημα “ΒΟΡΕΑΣ 2””

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου, Δημήτρης Σκουλάτος, μιλώντας στην εφημερίδα για το επίπεδο ετοιμότητας του νησιού ανέφερε πως “εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι. Έχουμε ενεργοποιήσει το σύστημα “ΒΟΡΕΑΣ 2” που αποτελεί το καινούργιο σχέδιο του Δήμου για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τον καθαρισμό των δρόμων, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί η Αστυνομία για να κλείσουμε, αν χρειάζεται, σε περίπτωση χιονιά την διέλευση των αυτοκινήτων προς την Απάνω Μεριά. Εκτός αυτών των μέτρων, υπάρχει και η προμήθεια 10 τόνων αλατιού, αν χρειαστεί, για το λιώσιμο του χιονιού και επίσης έχουμε τα κατάλληλα οχήματα εξοπλισμένα καταλλήλως και με αλυσίδες. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός μας”.

Σε ότι αφορά στα περιστατικά της περασμένης χρονιάς, με το χιόνι και τους κατοίκους που είχαν σπεύσει να το χαρούν, ο κ. Σκουλάτος ανέφερε, “Γενάρη και Μάρτη πέρυσι είχαμε τα πιο έντονα φαινόμενα. Εμείς με τα πρώτα χιόνια και τις προβλέψεις που θα έχουμε, έχει πάρει εντολή η Αστυνομία για να κλείσει τον δρόμο, από το τέρμα της Άνω Σύρου και πάνω, για να αποφύγουμε το οποιοδήποτε περιστατικό, όσων επιθυμούν να πάνε για “παιχνίδι” και να δουν το χιόνι που πέφτει ανά πενταετία”, ενώ ανέφερε ότι πέρυσι τα φαινόμενα και τα περιστατικά αποκλεισμού δεν ήταν τόσο έντονα, όσο το 2016 που είχαν αποκλειστεί αρκετοί κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.

Συμβουλές για τους έντονους ανέμους

Η εκτίμηση του κ. Σκουλάτου είναι ότι ειδικά για φέτος δεν θα χρειαστούν αυτά τα μέτρα, αλλά θέλησε να τονίσει προς τους κατοίκους να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τους έντονους ανέμους, “Συμβουλεύω τον κόσμο να μην κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα όταν έχουν ανακοινωθεί άνεμοι 8 μποφόρ και πάνω, καθώς αναμένονται αρκετά ισχυροί άνεμοι το προσεχές διάστημα. Το τονίζω κυρίως για επικίνδυνα κλαδιά, δέντρα, κατασκευές, που μπορεί να μετακινηθούν με τον έντονο άνεμο”.

Από την μεριά της η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Αγγελική Πρίντεζη τόνισε πως “εμείς είμαστε σε επιφυλακή. Από το πιο μικρό περιστατικό μέχρι το πιο μεγάλο. Από το να έχουμε τον κατάλληλο ρουχισμό να αντιμετωπιστεί το οτιδήποτε, μέχρι τα οχήματα έτοιμα, με γεμάτα ντεπόζιτα, ως και το αμαξοστάσιο για να μην υπάρξει κάποιο έντονο πρόβλημα επειδή είμαστε δίπλα στη θάλασσα”, ενώ σε ενδεχόμενο που χρειαστεί ένα ζεστό μέρος για να μετακινηθούν κάποιοι πολίτες, επεσήμανε πως “για αυτά τα περιστατικά πάντα υπάρχει ενημέρωση και υπάρχει μέριμνα κατευθείαν, είτε από τα δημόσια κτήρια, όπως τον επιβατικό σταθμό, μέχρι και ιδιώτες με ξενοδοχεία, οι οποίοι σίγουρα θα προσφέρουν την βοήθειά τους, αν χρειαστεί”.

Πάρος: “Ο Δήμος Πάρου είναι πάντα σε ετοιμότητα”

Στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πάρου, Αθανάσιος Σάμιος, ο οποίος φάνηκε αισιόδοξος για την ετοιμότητα του Δήμου. “Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει σταλεί ακόμα κάτι που να μας προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα, παρόλα αυτά, εμείς είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Έχουμε και αίθουσες με θέρμανση για τον οποιοδήποτε λόγο χρειαστούν, αλλά έχουμε και όλα τα απαραίτητα μηχανήματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στο οδικό δίκτυο: “Όλα τα μηχανήματα που έχει ο Δήμος, είναι πάντα σε ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκύψουν στο δημοτικό οδικό δίκτυο του νησιού και αν ακόμα χρειάζεται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, παρόλο που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, αλλά μπορούμε να μεσολαβήσουμε και εκεί”.

“Πέρυσι τα μηχανήματά μας χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν κάποιους ανθρώπους, καθώς τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα, και αυτό έγινε μέσα σε 1-2 ώρες” ανέφερε ο κ. Σάμιος και παράλληλα θέλοντας να δώσει κάποια συμβουλή προς τους κατοίκους που σπάνια βλέπουν χιόνι και με την πρώτη ευκαιρία θέλουν να “τρέξουν” να το απολαύσουν, είπε, “Καλό θα ήταν αν ο κόσμος δει κάποιο τέτοιο φαινόμενο, γιατί εντυπωσιάζεται με το χιόνι, να είναι πιο συγκρατημένος και πιο προσεκτικός και πάντα να χρησιμοποιεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να κυκλοφορήσει με το αυτοκίνητό του, ώστε να μη βάζει σε κίνδυνο ούτε τη δική του ζωή ούτε των συνανθρώπων του”.

Άνδρος: “Τα φαινόμενα της φύσης δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε ακριβώς, αλλά προσπαθούμε να είμαστε σε εγρήγορση”

Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, Ιωάννα Σαραβάνου, μίλησε επίσης στην εφημερίδα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο χιονιάς στην Άνδρο, “Είμαστε σε επιφυλακή υπηρεσίας, δηλαδή η Πυροσβεστική, ο Σύλλογος Εθελοντών δασοπυροσβεστών, τα μηχανήματα του Δήμου και του Επαρχείου. Έχουμε κάνει προμήθεια αλατιού και κάποια αποθέματα από πέρυσι, που είχε περισσέψει. Όταν ενημερωθούμε για τα ακραία φαινόμενα θα κάνουμε ένα συντονιστικό μεταξύ μας, μία μέρα νωρίτερα, όπως γίνεται συνήθως, με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς, για να είμαστε σε ετοιμότητα”.

“Τα φαινόμενα της φύσης δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε ακριβώς, αλλά προσπαθούμε να είμαστε σε εγρήγορση με τις δυνάμεις που έχουμε” ανέφερε η κ. Σαραβάνου, ενώ παράλληλα τόνισε για την Άνδρο, ότι “το πρόβλημα στο νησί μας είναι το μεγάλο οδικό δίκτυο και τα πολλά ορεινά χωριά που υπάρχουν, παρόλο που οι άνθρωποι εκεί έχουν τον τρόπο να αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα. Όταν κλείνει ο δρόμος, προσπαθούμε να έχουμε τις κεντρικές αρτηρίες ανοιχτές, για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες και ενδεχόμενα περιστατικά ασθενών”. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα περσινά φαινόμενα, λέγοντας πως “εμείς και πέρυσι που είχαμε τα έντονα φαινόμενα, τα αντιμετωπίσαμε εγκαίρως με την βοήθεια της Αστυνομίας. Κλείσαμε του δρόμους και απαγορεύσαμε τη διέλευση των αυτοκινήτων και έτσι δεν ανέβαινε ο κόσμος στα ορεινά που το πρόβλημα ήταν πιο έντονο”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης