Η Ολυμπιακή Φλόγα και οι εύλογες απορίες-Αποκλείστηκαν Ολυμπιονίκες…κληρώθηκαν όμως υπουργοί και κομματικά στελέχη

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο δημιούργησε περισσότερο απορία και σίγουρα αυτό δεν ήταν στο πρόγραμμα. Είθισται η Φλόγα να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πριν καταλήξει στη χώρα που διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είθισται λαμπαδηδρόμοι να είναι Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, αθλητές και αθλήτριες, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων και άνθρωποι που έχουν σημαντική κοινωνική προσφορά.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή πως το παρόν κείμενο δεν θέλει να θίξει ούτε τον κόπο, ούτε την αγωνία να πάνε όλα καλά όλων όσοι εθελοντικά εργάστηκαν για να την υποδοχή της φλόγας και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ούτε καταφέρεται προσωπικά εναντίον των υπολοίπων. Αναφερόμαστε όμως στον θεσμικό ρόλο των προσώπων σε σχέση με τον κανονισμό της ΕΟΕ για την λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας και τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Ήμασταν το δεύτερο νησί των Κυκλάδων που υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα μετά τη Σαντορίνη και οι απορίες όσων έχουν έστω και την στοιχειώδη γνώση για την λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας και τον κανονισμό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναρωτηθήκαν αρχικά πως γίνεται στην Σαντορίνη λαμπαδηδρόμος να είναι εν ενεργεία βουλευτής, συγκεκριμένα η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Κατερίνα Μονογυιού.

Όχι χωρίς λόγο.

Σαντορίνη, Φωτογραφία: santorinimagazine.gr

Σαντορίνη, Φωτογραφία: santorinimagazine.gr

Στον κανονισμό της ΕΟΕ αναφέρονται τα εξής:

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον κανονισμό

Στη Νάξο τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο “περίπλοκα”. Γνωρίζαμε ήδη από το πρόγραμμα του δήμου πως στην λαμπαδηδρομία θα συμμετείχαν τρεις διακεκριμένοι αθλητές, η Πρωταθλήτρια Στίβου Όλγα Βασδέκη, ο Πρωταθλητής Κολύμβησης και Νάξιος στην καταγωγή  Βασίλης Σοφικίτης και ο Πρωταθλητής Windsurfing  Lennart Neubauer που η έδρα του είναι η Νάξος, οι οποίοι θα μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα κατά τη διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας.

Αυτά είχαν ανακοινωθεί επισήμως.

Από το πλοιάριο, κατά την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας κατέβηκαν μαζί ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Καπράλος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού- και Νάξιο στην καταγωγή-Γιάννη Βρούτση τους οποίους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός. Αυτό ήταν αναμενόμενο.

Ο κ. Βρούτσης όμως φορούσε ήδη την ενδυμασία του λαμπαδηδρόμου, άρα θα συμμετείχε στην εκδήλωση, όπως πράγματι έγινε και μάλιστα ως αναπληρωτής υπουργός μονοπώλησε το ενδιαφέρον με αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες στην διαδρομή. Στην ανταπόκριση για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ διαβάζουμε σχετικά:

“Η 4η μέρα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ξεκίνησε από τη Σαντορίνη, όπου τη Φλόγα μετέφερε αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, με την τελετή να γίνεται στα Φηρά και το Ολυμπιακό Φως να περνάει μέσα από τα γραφικά σοκάκια του νησιού.

Ακολούθησε η Νάξος, όπου τον βωμό στο λιμάνι άναψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ενώ μεταξύ των Λαμπαδηδρόμων ήταν και η Ολυμπιονίκης Ολγα Βασδέκη. Στη συνέχεια πέρασε στην Πάρο όπου τον βωμό άναψε στην Παροικιά, ο πρωταθλητής του κάνοε καγιάκ Χρήστος Τσακμάκης, μπροστά σε πάρα πολλούς κατοίκους που επιφύλαξαν μία μεγαλειώδη υποδοχή”.

Το δημοσίευμα ΕΔΩ

Νάξος, Φωτ. ΕΟΕ, (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Νάξος, Φωτ. ΕΟΕ, (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η Όλγα Βασδέκη λοιπόν ήταν απλώς “μεταξύ των λαμπαδηδρόμων” και έπεται του αναπληρωτή υπουργού στην αναφορά, για τους υπόλοιπους αθλητές καμία αναφορά. Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Βασδέκη είναι πρώην πρωταθλήτρια του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν και είναι μία από τις ελάχιστες Ελληνίδες αθλήτριες που έχει λάβει μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες (1996, 2000, 2004) και έχει καταφέρει να προκριθεί σε ισάριθμους τελικούς στο τριπλούν γυναικών.

Μέχρι στιγμής από πολιτικά πρόσωπα που έτρεξαν με την Ολυμπιακή Φλόγα στο χέρι εκτός της κ. Μονογυιού και του κ. Βρούτση ήταν η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας έτρεξε ως συνοδός με δική του αθλητική περιβολή και όχι την επίσημη της λαμπαδηδρομίας δίπλα στον θρύλο του ελληνικού αθλητισμού, άλτη επί κοντώ Χρήστο Παπανικολάου. Συνοδός, χωρίς να κρατά την δάδα.

Το γεγονός της συμμετοχής πολιτικών προσώπων πάντως, δεν έμεινε απαρατήρητο ούτε ασχολίαστο από τους αθλητές.

H Νικόλ Κυριακοπούλου και Μάνια Μπίκοφ ήταν ανάμεσα στις αθλήτριες, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός της μη επιλογής τους:

“Η δύναμη της Ολυμπιακής φλόγας εμπνέει φιλάθλους και αθλητές σε όλο τον κόσμο.

Ύψιστη τιμή η μεταφορά της από τους λαμπαδηδρόμους…  που “περιέργως” αυτή την Ολυμπιακή χρονιά η “κλήρωση”… για να συμμετάσχω, δεν κατάφερε να με εντοπίσει παρά το ταπεινό αθλητικό βιογραφικό μου!” γράφει η Νικόλ Κυριακοπούλου.

“Μέγιστη τιμή κ συγκίνηση να συμμετέχεις στο ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας, δακρυσα σήμερα με την συναθλητρια μου Δήμητρα Ασιλιαν και τα λόγια της στην Ακρόπολη, φούσκωσα από υπερηφάνια βλέποντας τον Νικόλα Παπαγγελή λαμπαδηδρόμο, ανατριχιασα με την Φιλιώ Μανωλιουδακη στα Χανιά μας , με την τριαθλητρια Αθηνά Αδαού κ τόσους άλλους .

Την ίδια στιγμή διαβάζω σήμερα την ανάρτηση της ολυμπιονικη Νικόλ Κυριακοπούλου για την μη επιλογή της ως λαμπαδηδρόμο κ θλίβομαι βαθειά, όταν το διαδίκτυο έχει γεμίσει φωτογραφίες από πολιτικούς κάθε θέσης, λαμπαδηδρόμους

Όπως ρητά αναφέρει η ΕΟΕ για την συμμετοχή στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ η συμμετοχή ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ κ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ παραγόντων (φώτο)

Λαμπαδηδρομοι ορίζονται, Ολυμπιονίκες, Διακριθέντες αθλητές με σειρά προτεραιότητας διάκρισης και ΟΣΟΙ διακρίθηκαν στις τέχνες, γράμματα και κοινωνική προσφορά.

Η Ολυμπιακή φλόγα και όσα ιερά πρεσβεύει ανά τους αιώνες ως παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης, Ελπίδας και μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξίων του «Ολυμπιακού Πνεύματος» και του «Ευ Αγωνίζεσθαι» είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για να χτίζει προφίλ ,να μαζεύει ψήφους και να μετατρέπεται σε μέσον πολιτικής εκμετάλλευσης” γράφει η Μάνια Μπίκοφ.

Δεν ήταν όμως οι μόνες αφού αρκετοί αθλητές, ακόμη και ολυμπιονίκες που δεν επιλέχθηκαν στην λαμπαδηδρομία, σχολίασαν ενοχλημένοι το ότι δεν τους έβαλαν στη διαδικασία. Και μπορεί μεν να πρέπει κάποιος να κάνει αίτηση για να συμμετέχει ως λαμπαδηδρόμος, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει γίνει επιλογή προσώπων (αθλητών και μη) που δεν χρειάστηκε να μπουν στη διαδικασία αφού συμμετείχαν μετά από επιλογή της ΕΟΕ. Μάλιστα, η ολυμπιονίκης με το ανσάμπλ το 2000, Ειρήνη Αϊνδηλή, παραιτήθηκε από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας σημειώνει σε δημοσίευμά του topontiki.gr.

Επιστολή διαμαρτυρίας όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε και η ΕΣΟΑ (σύλλογος συμμετοχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες) καθώς διαμαρτυρήθηκαν ότι έμειναν εκτός πολλοί πρωταθλητές για να επιλεγούν πολιτικοί και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αν διαβάσει κανείς τα δημοσιεύματα στον τύπο θα διαπιστώσει πως δεν είναι διόλου κολακευτικά για τους συμμετέχοντες, αφού ουσιαστικά γίνεται λόγος για υφαρπαγή της θέσης των αθλητών από πολιτικά πρόσωπα, κόντρα στον κανονισμό της λαμπαδηδρομίας με σκοπό την αυτοπροβολή τους.

Άλλαξε κάτι στον κανονισμό;

Ουδείς γνωρίζει προς το παρόν. Το Cyclades Open έχει ήδη υποβάλλει σχετικό ερώτημα στην ΕΟΕ και αναμένει απάντηση 4 μέρες τώρα. Ωστόσο δεν μπορεί η όποια συμμετοχή να έγινε ερήμην και χωρίς τη γνώση του προέδρου της ΕΟΕ καθώς ήταν παρών στη διαδικασία. Μάλιστα στην περίπτωση της Νάξου ο κ. Καπράλος και ο κ. Βρούτσης αποβιβάστηκαν μαζί στο λιμάνι.

Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο ωστόσο αποκαλύπτει τα εξής:

-Υπήρξαν δήμοι που μαζί με την πρόσκληση συμμετοχής στην λαμπαδηδρομία δημοσίευσαν και το βασικό μέρος του κανονισμού για το ποιοι δικαιούνται να συμμετέχουν. Ο δήμος Πάρου, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Ηγουμενίτσας, ο δήμος Ξάνθης για παράδειγμα. Οι δήμοι αναφέρουν τον Γενικό Κανονισμό όπου ρητά απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων, αιρετών και θρησκευτικών ηγετών.

-Η μοναδική σελίδα που φιλοξενεί έναν διαφορετικό κανονισμό είναι αυτή του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου όπου ο κανονισμός αναφέρει τα εξής:

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς πολιτικοί, αιρετοί και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν αφαιρεθεί από τον συγκεκριμένο. Ποιος κανονισμός ισχύει, αν είναι καινούργιος ή όχι, παραμένει άγνωστο.

Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει ν’ απαντηθεί είναι αν άλλαξε η ΕΟΕ τον κανονισμός ad hoc, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα στη θέση αθλητών και αθλητριών και-κυρίως- γιατί το έκανε, ποιο ήταν το σκεπτικό αυτής της επιλογής και γιατί αυτό δεν έγινε γνωστό νωρίτερα.

Η Νάξος και το αίτημα αθλητή που δεν απαντήθηκε ποτέ

Ο βετεράνος Πανελληνιονίκης στίβου (μοντέρνο πένταθλο)  Γιάννης Ξενάκης που έχει χαρίσει με τις αθλητικές επιτυχίες του ένδοξες στιγμές στη Νάξο και συνεχίζει να ασχολείται με ζέση εμπνέοντας τους νεότερους με την αγάπη του για τον αθλητισμό και το ήθος του, αν και κατέθεσε αίτημα προκειμένου να συμμετέχει όπως λέει ο ίδιος, δεν του απάντησαν καν.

Ακούστε στην εκπομπή “Σημεία και Τέρατα” του Aegean Voice 107.5 όσα δήλωσε ο ίδιος για την απόρριψή του. “Σαν αθλητική αξία δεν έχω χάσει, άλλοι έχασαν την αξιοπρέπειά τους” θα πει στο τέλος.

Ελπίζουμε η πληροφορία που θέλει οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν να είναι πολλές και έτσι έγινε κλήρωση να μην ευσταθούν.

Αν ευσταθούν, ως προς την επιλογή των αιρετών που έτρεξαν με την φλόγα, τότε καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούμε την “βολική” τύχη του χεριού που διάλεξε τους κλήρους. Η λειψυδρία φέτος στο νησί δημιουργεί πολλά έξοδα και ίσως μια… τυχερή εξάδα σε τυχερό παιχνίδι να μας φανεί χρήσιμη στα έσοδα!

Αν λάβουμε απάντηση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ή αν υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση θα επανέλθουμε.

Κεντρική φωτογραφία: ΕΟΕ, ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Δείτε επίσης