Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.-Καταγραφή: Αγγειοπλαστείο Υιών Γεωργίου Ψαρρού στην Ανεγυρίδα Κορώνου-Νάξος [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Ένα ακόμα δελτίο καταγραφής δημοσίευσε προ ημερών η Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. που αφορά την βιομηχανική δραστηριότητα στη Νάξο τον 20ο αιώνα. Το δελτίο καταγραφής υπογράφουν τα μέλη της ομάδας Πέτρος ΑναματερόςΚώστας Μαυρογιάννης με την συνεισφορά των Απόστολου Γ. Ψαρρού και της Βούλας Μπαρδάνη.

Από το εσωτερικό του εργαστηρίου το 2021 (Αρχείο Π.Αναματερού 29-1-2021)

Αυτή τη φορά τα μέλη της ομάδας καταγραφής δημοσίευσαν ένα δελτίο για το Αγγειοπλαστείο Υιών Γεωργίου Ψαρρού στην Ανεγυρίδα Κορώνου, στη Νάξο, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για το παρελθόν του νησιού και την βιομηχανική ιστορία του.

Το συγκρότημα του αγγειοπλαστείου Υιών Γ. Ψαρρού, εγκαταλελειμμένο πλέον, με τον εξοπλισμό του να σώζεται μερικώς στις μέρες μας, ασχολούνταν με την παραγωγή δομικών υλικών από άργιλο (πλινθοκεραμοποιία, κεραμικά πλακίδια) από το 1920 έως το 1960.

Οι εγκατάστασεις του “Τσικαλαριού” των Ψαρρών, αριστερά και δεξιά από τον κεντρικό δρόμο στην Κόρωνο (Αρχείο Π.Αναματερού 29-1-2021)

Αναλυτικά το δελτίο καταγραφής έχει ως εξής:

Τα αδέρφια Γιάννης, Δημήτρης και Αποστόλης έμαθαν την τέχνη του «τσικαλά» από τον πατέρα τους Γιώργη Ψαρρό, όπου και εκείνος τη διδάχθηκε τη δεκαετία του 1890, δίπλα σε Σιφνιούς μάστορες.

Το εσωτερικό του εργαστηρίου το 2012 (Από τη σελίδα στο fb “Potters and Pottery of Greece”)

Μέχρι τη δεκαετία του 1930 εργάζονταν μαζί με τον πατέρα τους. Ο γιος του Γιάννη, Γιώργος (με το παρωνύμιο «Πήλινος») εργάστηκε περίπου μέχρι το 1962, όπου και εγκαταστάθηκε στον Αη Γιάννη της Χώρας. Αργότερα τη δεκαετία του 1980 επέστρεψε στην Κόρωνο όπου ασχολήθηκε με την πλινθοκεραμοποιία.

Ο Απόστολος Γ. Ψαρρός (Τσικαλαδαποστόλης) με το γιο του Γιώργο (Δάσκαλος) τη δεκαετία του 1950 (Αρχείο εγγονού Αποστόλη Γ. Ψαρρού)

Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Αποστόλης Ψαρρός (Τσικαλαδοποστόλης) με το γιο του Γιώργο στο χώρο του αγγειοπλαστείου στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο ίδιος δεν ακολούθησε το παλιό επάγγελμα και έγινε δάσκαλος (82 ετών σήμερα, 2023) αλλά μας έχει αφήσει ωραίο λαογραφικό έργο συγγράφοντας δυο βιβλία, στο ένα μαζί με την κόρη του Κυριακή.

ΠΗΓΕΣ

1. Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Νάξου, Υλικό Πολιτιστικών και Λαογραφικών Εκδηλώσεων Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Νάξου, Νάξος 1980.

2. Ψαρρός Γιώργος – Ψαρρού Κυριακή, Ταξίδι στις μνήμες. Λαογραφία, Αθήνα, 2006.

3. Ψαροπούλου Μπέτυ, Η χρηστική κεραμική του χθες στη Νάξο, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Ρέθυμνο, 2005.

4. Προμπονάς Γ. Νικόλαος, Οι εγκαταστάσεις Σιφνιών αγγειοπλαστών στη Νάξο και η επίδρασή τους στη ναξιακή κεραμική (Μια πρώτη προσέγγιση του θέματος), στο: Δρυς Υψικάρηνος, Αθήνα, 2007, σ. 429-464

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Νίκος Μανωλάς (Ντουντούνης), Αποστόλης Γ. Ψαρρός

Περισσότερα για την ομάδα ΒΙ.Δ.Α. θα βρείτε εδώ

Πηγή/Φωτογραφίες: ΒΙ.Δ.Α.

Δείτε επίσης