Ουκρανική κρίση: Στρατό στην Ανατολική Ευρώπη στέλνει ο Τζο Μπάιντεν

απο Cyclades Open

Κλιμακώνεται το πολεμικό κλίμα με αφορμή την κρίση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει «σύντομα» Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη.

Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν τον διάλογο για την επίλυση της κρίσης, τόσο η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ και οι δυτικές χώρες αποστέλλουν δυνάμεις και άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία. Και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία, κατά την αποβίβασή του από το αεροσκάφος επιστρέφοντας από την Πενσιλβάνια, δήλωσε:

«Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό», ενώ έχει γίνει γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινκγτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters –που επικαλείται τρεις Aμερικανούς αξιωματούχους– η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις, καθώς περιλαμβάνει φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών. Το γεγονός εντείνει περαιτέρω την ανησυχία της Δύσης για μια ενδεχόμενη εισβολή του ρωσικού στρατού σε ουκρανικό έδαφος, τη στιγμή μάλιστα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών.

Όπως αναφέρουν εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι συγκεκριμένες ενέργειες μπορεί να είναι  καθοριστικές σχετικά με το εάν η Μόσχα θα πραγματοποιήσει εισβολή και το βέβαιο είναι πως συνιστούν ένδειξη της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. 

Την Παρασκευή, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε θετικός στη συνέχιση των συνομιλιών με τη Δύση, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», ωστόσο άφησε σοβαρές αιχμές κατά των ΗΠΑ για το γεγονός ότι Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ απέρριψαν τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε η Μόσχα.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε από τη Δύση στις 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης