Δυο παγκόσμιες πρωτιές μετρά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε αντίστοιχες υποψηφιότητες, στον Διεθνή Διαγωνισμό Digital Humanities Awards, για τις ψηφιακές εφαρμογές του, TravellersMap και TravelTrails.
Ο διαδραστικός χάρτης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, TravellersMap και η ψηφιακή εφαρμογή TravelTrails, έργο σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, κέρδισαν την προτίμηση κοινού και κριτών και κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards 2022.
Συγκεκριμένα, ο διαδραστικός χάρτης TravellersMap (travellersmap.gr) αναδείχθηκε η «Καλύτερη Εφαρμογή για την Ανάδειξη Δεδομένων (Best DH Data Visualization)», ενώ το TravelTrails: Αποστολές και Εξερευνήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, 1500-1830 (traveltrails.gr), κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Καλύτερο Έργο για την Ανάδειξη Πηγών (Best DH Dataset)».
Έχοντας κερδίσει, ήδη από το 2017, την πρώτη θέση στον ίδιο διαγωνισμό με την εφαρμογή ToposText, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη πρωταγωνιστεί στον χώρο των ψηφιακών επιστημών με τη δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων και εργαλείων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ερευνητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού.
Με στόχο την προβολή του ρόλου των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μέσα από τις πλούσιες συλλογές του που θησαυρίζονται στην Ιστορική του Βιβλιοθήκη, πρωτοπορεί και θα συνεχίσει με συνέπεια να σχεδιάζει ψηφιακές εφαρμογές, που συμβάλλουν στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και αναδεικνύουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα.
Λίγα λόγια για βραβευθέντα έργα:
Το TravellersMap είναι ένας σύγχρονος περιηγητικός χάρτης που στόχο έχει να αναδείξει τον «ελληνικό κόσμο» και να εξοικειώσει το κοινό με σπάνιο αρχειακό υλικό. Δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων σειρών «Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στη Μικρά Ασία» και «Διαδικτυακές Περιηγήσεις στο Αιγαίο».
Το TravelTrails είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων η οποία ευρετηριάζει, κατηγοριοποιεί και αναλύει τις καταγραφές των περιηγητών στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι το 1830. Έχει ως βάση τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, και βοηθά τους χρήστες να πλοηγηθούν στις ποικίλες και πλούσιες ιστορικές πληροφορίες της ταξιδιωτικής φιλολογίας.