«Πάγο» στην ιδιωτικοποίηση του Κάστρου βάζει ο δήμος Λευκάδας

απο Cyclades Open

Μια πρώτη σημαντική νίκη φαίνεται ότι πέτυχε το κίνημα των κατοίκων της Λευκάδας κατά της ιδιωτικοποίησης της περιοχής του Κάστρου, της αγαπημένης βόλτας και ελεύθερης παραλίας των Λευκαδιτών που επρόκειτο να παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία, στο πλαίσιο ανάπτυξης φαραωνικού τουριστικού συγκροτήματος.

Το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που τέλειωσε αργά τα ξημερώματα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, που έχει την τυπική αρμοδιότητα και ήταν αυτό που είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό παραχώρησης της επίμαχης έκτασης και του Τουριστικού Περιπτέρου, να ανακαλέσει τις δυο αποφάσεις παραχώρησης που έχει υποβάλει προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ζητάει επίσης να διερευνηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο κατά πόσο μπορεί ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος λόγω των παραβιάσεων της διακήρυξης, ενώ  σε περίπτωση που φανεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο να κινηθεί η διαδικασία από το ΔΛΤ να κηρυχθεί έκπτωτη από τον διαγωνισμό η εταιρεία NOTION.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη με πλειοψηφία 18 συμβούλων, από τις παρατάξεις του Δημάρχου Λευκάδας Χ. Καλού και του Θ. Σολδάτου, ενώ 9 σύμβουλοι υπερψήφισαν δεύτερη πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλαν παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης. Και η δεύτερη πρόταση ζητά να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, αλλά με διαφορετική διατύπωση ως προς τη διαδικασία. Λευκό και κατά  ψήφισαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι.

Η «μπάλα» τώρα είναι στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η πλειοψηφία των μελών του οποίου διορίζεται από τον δήμαρχο. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε ένα κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου, εναντίον των οποίων η εταιρεία NOTION που τι διεκδικεί είχε αντιδράσει με εξοντωτικές αγωγές εναντίον πολιτών που είχαν εκφράσει δημόσια τις θέσεις τους, αλλά και με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από την οποία απαιτούσε να διωχθεί πειθαρχικά ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο γιατί τόλμησε να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. Τις αγωγές και τις προσφυγές της NOTION αποδοκίμασε πριν λίγες μέρες και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων με ομόφωνο ψήφισμά του.

Διαβάστε στο Cyclades Open:
Οι Λευκαδίτες υπερασπίζονται το Κάστρο τους: «Τα πρώτα μας τα μπάνια τα κάναμε εκεί…»

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών/Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Δείτε επίσης