Πάνω από 3.000 επιστήμονες καταρρίπτουν τις ενστάσεις του ΕΛΚ στο ν/σ για τη φύση

απο Cyclades Open

Κόντρα στο αφήγημα κεντροδεξιών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ότι το νομοσχέδιο-ναυαρχίδα της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης θα βλάψει τους αγρότες και θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια 3.339 επιστήμονες υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία υποστηρίζουν την πρόταση της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών αν και στην επιστολή των επιστημόνων δεν κατονομάζεται το ΕΛΚ, δίνεται απάντηση σε ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί δημόσια από την εν λόγω πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων ότι θα μειώσει την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη και θα απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί όχι μόνο δεν έχουν επιστημονική βάση, αλλά και αντιβαίνουν στην επιστήμη», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι επιστήμονες λένε πως οι μεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια είναι η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση της φύσης – και πως χρειάζεται να αναληφθεί δράση για να αποκατασταθεί η φύση και να μειωθεί η χρήση χημικών στη γεωργία ώστε να διατηρηθεί μια βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Η επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται επίσης από παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνονται η σπατάλη τροφίμων και η πρόσβαση σε θρεπτική τροφή που να μπορεί κάποιος να αγοράσει, αναφέρεται στην επιστολή.

Στην επιστολή αναφέρονται πολυάριθμες επιστημονικές εκτιμήσεις, μεταξύ άλλων και από την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα.

«Από τη στιγμή που οι διαμορφωτές πολιτικής κάνουν με πολλή αυτοπεποίθηση βήματα μέσα τον κόσμο της παραπληροφόρησης και βασικά αυτού που αποκαλούμε σήμερα fake news, τότε οι επιστήμονες έχουν το καθήκον να πουν ‘στοπ’», λέει ο Γκι Πέερ, ο οποίος ηγήθηκε της σύνταξης της επιστολής και είναι επιστήμονας στο γερμανικό κέντρο για την έρευνα της βιοποικιλότητας Centre for Integrative Biodiversity Research και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτς.

Σε απάντηση στην επιστολή, η βουλευτής του ΕΛΚ Χριστίνε Σνάιντερ δήλωσε πως η πολιτική ομάδα υποστήριξε την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, όμως έχει συγκεκριμένες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του νόμου για τη φύση.

«Υπάρχουν μελέτες και αναλύσεις που δείχνουν πολύ καθαρά ότι η πρόταση της Επιτροπής θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τροφίμων», υποστήριξε η Σνάιντερ.

Εκπρόσωπος του ΕΛΚ, όταν του ζητήθηκε να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της πολιτικής ομάδας του, ανέφερε μελέτες στις οποίες περιλαμβάνεται μία που έχει δημοσιευθεί από την επιστημονική επιθεώρηση EuroChoices.

Στη μελέτη αυτή αναφέρεται ότι η μείωση της χρήσης γης και φυτοφαρμάκων θα μείωνε την αγροτική παραγωγή, όμως υπογραμμίζεται επίσης ότι το να βλέπει κανείς μόνο αυτή την τάση σημαίνει πως δεν λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο που έχει η επιδείνωση της βιοποικιλότητας στην παραγωγή τροφίμων, ή το πώς η παρεμπόδιση της απώλειας φύσης μπορεί να αυξήσει τη γεωργική παραγωγή.

Η Κομισιόν, με αυτή την νομοθεσία, στοχεύει στη σωτηρία της φύσης της Ευρώπης, την αποκατάσταση του 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και την επαναφορά της φύσης σε όλα τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την αποκατάσταση της φύσης σε διαφορετικά οικοσυστήματα θα ισχύουν για κάθε κράτος μέλος, συμπληρώνοντας τους υφιστάμενους νόμους. Στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 με μέτρα αποκατάστασης της φύσης και τελικά να επεκταθούν σε όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050.

Το νομοσχέδιο οδεύει προς δύο αμφίρροπες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρώτη από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ πρέπει επίσης να εγκριθεί από χώρες της ΕΕ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

📸 Lukasz Szmigiel/Unsplash

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ: EU Nature Restoration Law-Ο νέος φιλόδοξος νόμος για την αποκατάσταση της Φύσης κινδυνεύει!

Δείτε επίσης