Πάνω από 46.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Οργή για τους αγνοούμενους

απο Cyclades Open

Ξεπέρασαν τους 46.000 οι νεκροί του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία των αρχών των δύο χωρών. Μάλιστα, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. 

Στο μεταξύ, περίπου 264.000 κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς μόνο στην Τουρκία, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος με τα διασωστικά συνεργεία να εξακολουθούν να ακούν φωνές εγκλωβισμένων ανθρώπων κάτω από τα ερείπια των διαλυμένων πόλεων. 

Δώδεκα μέρες μετά τον σεισμό, εργαζόμενοι από το Κιργιστάν προσπάθησαν να σώσουν μια πενταμελή οικογένεια από τη Συρία από τα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Αντάκεια στη νότια Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν, αλλά το παιδί πέθανε λίγο μετά από αφυδάτωση, είπε η ομάδα διάσωσης. Η μεγαλύτερη αδερφή η δίδυμη αδερφή του αγοριού δεν τα κατάφεραν, συμπληρώνουν.

«Ακούσαμε κραυγές όταν σκάβαμε σήμερα πριν από μια ώρα. Όταν βρίσκουμε ανθρώπους που είναι ζωντανοί, νιώθαμε απίστευτη χαρά», δήλωσε στο Reuters ο Ατάι Οσμάνοφ, μέλος της ομάδας διάσωσης.

Οι διασώστες επιχειρούσαν υπό συνθήκες απόλυτης σιωπής για να ακούσουν τις φωνές των εγκλωβισμένων, όπως αναφέρουν. Καθώς συνεχίζονταν οι προσπάθειες διάσωσης, ένας εργαζόμενος φώναξε στα ερείπια: «Πάρτε μια βαθιά ανάσα αν μπορείτε να ακούσετε τη φωνή μου». Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς έφτασαν εκσκαφείς και ανέβηκαν στα ερείπια για να αρχίσουν να τα καθαρίζουν.

AP Photo/Bernat Armangue

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στους 40.642 από τον σεισμό, ενώ η γειτονική Συρία έχει αναφέρει περισσότερους από 5.800 νεκρούς, αριθμός που δεν έχει αλλάξει εδώ και μέρες.

Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), Ντέιβιντ Μπίσλι, είπε ότι η συριακή και η τουρκική κυβέρνηση συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία.

Οι αρχές της περιοχής δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εξαντλούνται τα αποθέματα και οι πόροι και ζήτησαν να ανοίξουν περισσότερα συνοριακά περάσματα από την Τουρκία.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε [είναι] με τις διασταυρούμενες επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία όπου οι αρχές της βορειοδυτικής Συρίας δεν μας δίνουν την πρόσβαση που χρειαζόμαστε», είπε ο Μπίσλι. «Αυτό εμποδίζει τις δραστηριότητές μας. Αυτό πρέπει να διορθωθεί αμέσως», συμπλήρωσε.

«Ο χρόνος τελειώνει και μας τελειώνουν τα χρήματα. Ο προϋπολογισμός μας είναι περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια το μήνα μόνο για την αντιμετώπισή του σεισμού, επομένως, εκτός εάν η Ευρώπη θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, χρειαζόμαστε επείγουσα πρόσθετη στήριξη», προειδοποίησε ο ίδιος.

Οι ειδικοί λένε ότι, στατιστικά, οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τις 24 ώρες μετά από έναν σεισμό.

Ανησυχίες για υγειονομικό συναγερμό

Οι υγειονομικοί και οι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την πιθανή εξάπλωση λοιμωδών ασθενειών στις διαλυμένες περιοχές, δεδομένου ότι οι καταστροφές έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες και δομές υγείας ενώ ταυτόχρονα είναι μεγάλος ο αριθμός που νοσηλεύτηκαν τραυματίες ή χρήζουν περίθαλψης.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα δήλωσε πάντως σήμερα ότι παρόλο που υπήρξε αύξηση των λοιμώξεων του εντέρου και του ανώτερου αναπνευστικού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την παρακολούθηση και την πρόληψη πιθανών ασθενειών.

«Προτεραιότητά μας τώρα είναι να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε τις μολυσματικές ασθένειες», είπε ο Κότσα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη νότια επαρχία Χατάι.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι οι επιζώντες θα χρειαστούν πολλαπλή βοήθεια (οικονομική, υγειονομική κλπ.) για τους επόμενους μήνες.

Αγανακτούν οι οικογένειες με την απόκρυψη του αριθμού των αγνοουμένων

Στο μεταξύ, ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Για οικογένειες που ακόμα περιμένουν να ενημερωθούν για την τύχη των συγγενών τους στην Τουρκία, υπάρχει έντονος θυμός για τη βαθιά λανθασμένη αστική ανάπτυξη που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση χιλιάδων σπιτιών και κτιρίων.

Ένα τέτοιο κτήριο ήταν το Ronesans Rezidans (Renaissance Residence), το οποίο κατέρρευσε ολοσχερώς στην Αντάκεια, σκοτώνοντας εκατοντάδες.

«Λέγονταν ότι ήταν ασφαλές για σεισμό, αλλά μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα», είπε ο 47χρονος Χαμζά Αλπασλάν, ο αδελφός του οποίου έμενε στο τετράγωνο. «Ήταν σε φρικτή κατάσταση (σ.σ. το κτίριο). Δεν υπάρχει ούτε τσιμέντο ούτε κατάλληλο σίδερο σε αυτό. Είναι μια πραγματική κόλαση».

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να διεξάγει έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε οποιονδήποτε ευθύνεται για την κατάρρευση κτιρίων και έχει διατάξει την κράτηση περισσότερων από 100 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, των μηχανικών και των ιδιοκτητών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης