Πανσέληνος Απριλίου 2024: Το “ροζ φεγγάρι”, το “Φεγγάρι των Φυτών και των Θάμνων” θ’ ανατείλει στις 24/04

απο Cyclades Open
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

Η πανσέληνος Απριλίου 2024 είναι γνωστή και ως «Ροζ Φεγγάρι» και θα τη δούμε στον νυχτερινό ουρανό στις 24 Απριλίου. Η φωτεινότητά της θα κορυφωθεί στις 02:49 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο κατά την διάρκεια της ανατολής της Σελήνης και για λίγα λεπτά μετά. Στην Ελλάδα, στις 24 Απριλίου, το φεγγάρι αναμένεται να ανατείλει στις 19:51 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πανσέληνος Απριλίου θα βρίσκεται στο μέγιστο της φωτεινότητάς της για τρεις ημέρες, ήδη από τις 23 Απριλίου 2024

Γιατί ονομάζεται «Ροζ Φεγγάρι»

Τα ονόματα της πανσελήνου που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των γηγενών Αμερικανών, των αποικιοκρατών αλλά και Ευρωπαϊκών πηγών.

Η πανσέληνος του Απριλίου αντιστοιχούσε συχνά με τις πρώιμες ανθοφορίες της άνοιξης ενός συγκεκριμένου αγριολούλουδου, ιθαγενούς της ανατολικής Βόρειας Αμερικής το Phlox subulata —που κοινώς αποκαλείται “έρπουσα φλοξ ή βρύα phlox”—που ονομαζόταν επίσης «ροζ βρύα». Χάρη σε αυτόν τον εποχιακό συσχετισμό, αυτή η πανσέληνος ονομάστηκε «Ροζ» Φεγγάρι.

Phlox subulata/ Wikimedia commons

Η πανσέληνος του Απριλίου 2024 φέρει και το όνομα «Πασχαλινή Πανσέληνος». Στο εβραϊκό ημερολόγιο αυτή η πανσέληνος είναι στη μέση του Νισάν, με το Πέσαχ ή το Πάσχα να ξεκινά τη 15η ημέρα του Νισάν. Το Pesach ή το Πάσχα ξεκινά με τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα 22 Απριλίου και τελειώνει το βράδυ στις 30 Απριλίου 2024. Οι γιορτές Seder γίνονται τα δύο πρώτα βράδια του Πάσχα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ινδουιστικού σεληνιακού ημερολογίου, αλλά για τις περισσότερες περιοχές αυτή η πανσέληνος αντιστοιχεί στο φεστιβάλ Hanuman Jayanti, τον εορτασμό της γέννησης του Λόρδου Hanuman. Για τους Βουδιστές, ειδικά στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος είναι το Μπακ Πόγια, σε ανάμνηση της επίσκεψης του Βούδα στη Σρι Λάνκα, όπου διευθέτησε μια διαμάχη μεταξύ των αρχηγών, αποφεύγοντας τον πόλεμο. Αυτή η πανσέληνος είναι κοντά στα μέσα του ShawwÄ l, του δέκατου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και στα μέσα του τρίτου μήνα του κινεζικού έτους του Δράκου.

Οι άλλες ονομασίες για την πανσέληνο του Απρίλη

Το Φεγγάρι που Σπάει τον Πάγο (φυλή Algonquin)
Το Φεγγάρι των Φυτών και των Θάμνων (φυλή Tlingit)
Το Φεγγάρι που τα Ρεύματα είναι και πάλι Πλωτά (φυλή Dakota)
Το Φεγγάρι που Εμφανίζεται το Κόκκινο Γρασίδι (φυλή Oglala)
Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)

Γεγονός παραμένει πως όποιο κι αν είναι το όνομα που δίνουμε ή το χρώμα η πανσέληνος πάντα θα είναι μαγευτική όποια εποχή του χρόνου κι αν ανατείλει.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr, eleftherostypos.gr


📸Aron Visuals/Unsplash

Δείτε επίσης