Πανσέληνος Μαϊου: Απόψε θ’ ανατείλει το “Φεγγάρι των Λουλουδιών” -Μερική έκλειψη σελήνης

απο Cyclades Open

Δύο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα θα συμβούν απόψε στον ουρανό που θα είναι ορατά και από την Ελλάδα.

Πρόκειται για την πανσέληνο Μαΐου 2023 (γνωστή ως και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών») και τη μερική έκλειψη Σελήνης.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα δώσει μια άλλη απόχρωση στο φεγγάρι και όποιος διαθέτει τηλεσκόπιο θα έχει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει, αν βέβαια το επιτρέπει και ο καιρός.

Το ολόγιομο φεγγάρι θα ξεκινήσει να γίνεται ορατό με τη δύση του ηλίου (γύρω στις 8:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε και θα φαίνεται μεγαλύτερο και θα έχει μια πιο βαθιά απόχρωση.

Παράλληλα, εκείνη την ώρα θα κορυφωθεί και η φωτεινότητά του, κάτι που σπάνια συμβαίνει τόσο κοντά στην ανατολή του φεγγαριού. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από ό,τι συνήθως.

Την ίδια περίπου ώρα, θα είναι ορατό και το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης, η οποία θα είναι μερικώς ορατή από την Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο συνολικά εκλείψεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 2023. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης αυτής, η σκιά της Γης θα καλύψει μερικώς τη Σελήνη, η οποία θα μοιάζει πιο σκουρόχρωμη, εμφανίζοντας κοκκινωπές αποχρώσεις.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών αστρονομικών φαινομένων θα δημιουργήσει ένα αστρονομικό υπερθέαμα, εφόσον βέβαια ο ουρανός παραμείνει σχετικά ανέφελος.

Τι είναι η μερική έκλειψη σελήνης

Η μερική έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη μπαίνει ανάμεσα στον ήλιο και τη σελήνη, εμποδίζοντας το φως να φτάσει στη σεληνιακή επιφάνεια.

Τότε το φεγγάρι χάνει μέρος της φωτεινότητάς του και γίνεται πιο σκουρόχρωμο εμφανίζοντας κοκκινωπές αποχρώσεις.

Η σεληνιακή έκλειψη στην χώρα μας θα ξεκινήσει στις 08:30 μ.μ.- μαζί με το αποκορύφωμα της Πανσελήνου – και θα είναι ορατή μέχρι τις 10:31 μ.μ., κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε ένα λόγο παραπάνω για να ρίξετε μια ματιά στο νυχτερινό ουρανό.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι των λουλουδιών»

Η ονομασία «Φεγγάρι των Λουλουδιών» δόθηκε στο ολόγιομο φεγγάρι του Μαΐου από τη φυλή ιθαγενών της Αμερικής Algonquin, λόγω της μεγάλης άνθισης των λουλουδιών που επικρατεί αυτή την περίοδο.

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr, newsbeast.gr

Δείτε επίσης