Πάντειο Πανεπιστήμιο-Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία: οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις

3ημερο επιστημονικό συνέδριο: Πέμπτη 02 – Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2023

απο Cyclades Open

Η Μονάδα Μελέτης της Ιστορικής Κουλτούρας (Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο µε θέμα:

Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία: Οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)

Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη Δικτατορία τον Νοέμβριο του 1973. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Μεταπολίτευσης, το «Πολυτεχνείο» (όπως αποτυπώθηκε η εξέγερση στη συλλογική μνήμη) αναδείχτηκε σε κομβικό «τόπο μνήμης» της ελληνικής κοινωνίας και της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Μέσα στην πρώτη δεκαετία είχαν ήδη παγιωθεί μια σειρά από εκδηλώσεις μνήμης με χαρακτήρα κινηματικό (πορεία), θεσμικό (κατάθεση στεφάνων) ή εκπαιδευτικό (σχολική γιορτή).

Παράλληλα (και στη συνέχεια) η μνήμη της εξέγερσης αποτυπώθηκε στον αστικό ιστό (με οδωνύμια, γλυπτικές συνθέσεις και αναθηματικές πλάκες), μεταπλάστηκε καλλιτεχνικά (στην ποίηση, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο), ενώ προκάλεσε (και συνεχίζει να προκαλεί) αντιπαραθέσεις στον δημόσιο λόγο, τον Τύπο και το διαδίκτυο. Για πενήντα χρόνια τώρα το Πολυτεχνείο λειτουργεί ταυτόχρονα ως τόπος σύγκλισης και ως τόπος σύγκρουσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις επιδίωξαν να συνδεθούν ποικιλοτρόπως με τη μνήμη του, με εξαίρεση την Άκρα Δεξιά. Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις αντιπαρατίθενται μεταξύ τους διεκδικώντας προνομιακή σχέση ή νοηματοδοτώντας με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά το Πολυτεχνείο.

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε όλες αυτές τις αποτυπώσεις, τις αναγνώσεις, τις αναπαραστάσεις και τις διαμάχες που εκδηλώθηκαν στα πενήντα χρόνια από την εξέγερση έως σήμερα. 

Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία

Οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)

ΧώροςΠάντειο Πανεπιστήμιο, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ

ΧρόνοςΠέμπτη 02 – Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2023

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά:

Επιστημονική επιτροπή

Χάρης Αθανασιάδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ανδρομάχη Γκαζή, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ΕΚΠΑ

Χριστίνα Κουλούρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Φανή Κουντούρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Νίκος Μαραντζίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Οργανωτική επιτροπή

Γιώργος Αφένδρας, ΕΤΕΠ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αρτεμισία Αθανασίου, υποψ. διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μιλτιάδης Σπυράτος, μεταπτυχιακός φοιτητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αρετή Καλεσάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε επίσης