ΠΑΡΟΣ-Τα μονοπάτια του Κώστου

απο Cyclades Open

¨Όταν ενώνεται η αγάπη για το περιβάλλον, η έγνοια για την διάσωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, μαζί με τη θέληση και το μεράκι των κατοίκων, τότε όλα αυτά μετουσιώνονται σε δράση και έργο.

Οι συλλογικότητες, τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα που είναι επιτακτική η ανάγκη δράσης και σωτηρίας κάθε φυσικής ομορφιάς αυτού του τόπου, έχουν αποδείξει πως μπορούν να κάνουν θαύματα.

Γιατί για θαύμα πρόκειται. Ένα θαύμα καθημερινό που μπορείς να το βαδίσεις, να κοντοσταθείς και να το απαθανατίσεις, να το μοιραστείς και να το γνωστοποιήσεις και σε άλλους για να το μοιραστείς μαζί τους, να ιδρώσεις και να σταθείς στον ίσκιο ενός δέντρου να ξαποστάσεις απολαμβάνοντας το τοπίο.

Κάπως έτσι ο ΜΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥ, με τη βοήθεια και συνεργασία της ομάδας Περιπατητές Πάρου (περιπατητική ομάδα του συλλόγου ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ Παροικίας) μετά από 5 μήνες καθημερινής και επίπονης εργασίας κατάφεραν την Τρίτη 17 Μαΐου  με την τοποθέτηση του χάρτη των μονοπατιών του Κώστου να ολοκληρώσουν το πρώτο μέρος της διαδικασίας για τη σηματοδότηση ενός δικτύου μονοπατιών του χωριού τους. “Ολοκληρώσαμε την σήμανση  4 μονοπατιών συνολικού μήκους 27 χιλ και συνεχίζουμε την προετοιμασία για άλλα 6!” αναφέρεται στην σελίδα της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ)

Τα ταμπελάκια σήμανσης, διαθέτουν το λογότυπο του συλλόγου μας, και  qr code έτσι ώστε να έχει  τη δυνατότητα ο περιπατητής,  σκανάροντας με το smart phone του το σήμα, να μεταφέρεται στην εφαρμογή Google maps και να γνωρίζει ακριβώς τη διαδρομή και  σε ποιο σημείο της βρίσκεται.  

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι, γιατί αυτή μας η ενέργεια βάζει το χωριό μας στο χάρτη σηματοδοτημένων περιπατητικών διαδρομών καθιστώντας το , (σύμφωνα με πληροφορίες)τ ο πρώτο χωριό στις Κυκλάδες που διαθέτει οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών!  

Βασικός σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη  και ανάπλαση των μονοπατιών ώστε μέσα από την πεζοπορία , ο περιπατητής να γνωρίσει το φυσικό πλούτο, τις παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες, τα ιστορικά, θρησκευτικά και τα πολιτισμικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής του χωριού και των οικισμών του.

Πιστεύουμε ότι ανοίγονται ορίζοντες για μια τουριστική ανάπτυξη μέσω του περιπατητικού, αθλητικού και φυσιολατρικού τουρισμού  που ταιριάζει απόλυτα στη φυσιογνωμία του χωριού μας !  

Θα θέλαμε λοιπόν ως ΜΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥ να ευχαριστήσουμε την ομάδα των Περπατητών Πάρου, για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση που μας παρείχαν.  Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Πάρος για τη δυναμική που έχουν αναπτύξει στο περιπατητικό κίνημα και τη γενικότερη προσφορά τους στο νησί μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε όσους βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα με τις χορηγίες τους  και ιδιαίτερα τον Άγουρο Άγγελο, ξυλεμπορική Πάρου,  το Νικηφόρο Ρούσσο, χρώματα το Νίκο Παπαγιάκουμο  υλικά οικοδομών και φυσικά τα δικά μας παιδιά του συλλόγου,  Άκη Μπάλιο-typoprint, Βασίλη Γιατρά-colorbox και  τον Άγγελο Πιτσικάλη-εκ Πακτίας, που εκτός τη σημαντική βοήθεια τους ήταν και χορηγοί!

Επίσης ευχαριστούμε την Περιφέρεια  και την τοπική κοινότητα Κώστου για την υποστήριξη! 

Ευχόμαστε αυτή μας η ενέργεια να αποτελέσει παρακαταθήκη έμπνευσης,   και να αξιοποιηθεί κατάλληλα  από τη νεολαία μας!

Ελπίζουμε επίσης να βρει μιμητές και σε άλλα χωριά της Πάρου, έτσι ώστε να αναδειχθεί και να διασωθεί ο φυσικός πλούτος που υπάρχει στο νησί μας!

Εκτός από το φωτογραφικό υλικό που έχουν αναρτήσει στην σελίδα, υπάρχουν και οι χάρτες των μονοπατιών. Πρόκειται για μια απολύτως σύγχρονη  σηματοδότηση με απόλυτη προσήλωση και επαγγελματισμό στο έργο της ομάδας.

Εμείς απ’ το Cyclades Open ευχόμαστε τα καλύτερα στην ομάδα, όλους όσοι συνεργάστηκαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Να είναι πάντα οι φωτεινοί σηματοδότες που θα εμπνεύσουν κι άλλους ν’ ασχοληθούν με τα δικά τους μέρη.

Γιατί παρ’ όλη την τεχνολογία, ένα πράγμα μοιάζει να είναι αξεπέραστο: Το παράδειγμα  που δίνει εκείνος που οραματίζεται ένα άλλο μέλλον από εκείνο που του επιφυλάσσουν και δρα ώστε να γυρίσει την παρτίδα. Γιατί είναι καλό να λέμε…καλύτερο όμως αντί να λέμε, είναι να κάνουμε.

Δείτε εδώ την σχετική ανάρτηση στο facebook του Ο.ΠΑ.Σ

Παράθεμα χαρτών

https://www.google.gr/…/data=!3m1!4b1!4m2!6m1…

https://www.google.gr/…/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1s1wFQ…

https://www.google.gr/…/data=!3m1!4b1!4m2!6m1…

https://www.google.gr/…/data=!3m1!4b1!4m2!6m1…

https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=el…

Δείτε επίσης