Πενήντα χρόνια εκλογές, 416 κόμματα και σχηματισμοί – Μια αναδρομή από το ’74 μέχρι σήμερα

απο Cyclades Open

Σχεδόν πενήντα χρόνια, όχι ανάξια πληρωμή, αλλά εκλογές… Γιάννης Φιλέρης γράφει στο News247 για τις εκλογές από την μεταπολίτευση και μετά. Κόμματα, σχηματισμοί, συνασπισμοί, ποσοστά, ευτράπελα και …πρωτότυπες προεκλογικές εκστρατείες στην Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα, σχεδόν μισός αιώνας.

Από το Νοέμβριο του 1974 όταν έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης, μετά τον γύψο της εφτάχρονης δικτατορίας, κοντεύουμε να συμπληρώσουμε μισό αιώνα. Η σημερινή αναμέτρηση είναι η 20ή στη σειρά, κάτι που σημαίνει ότι πάμε στις κάλπες (σε μέσο όρο) ανά δυόμιση χρόνια. Δεν είναι όμως ακριβής ο υπολογισμός, γιατί κάποιες φορές (όπως φέτος) είχαμε διπλές και τριπλές εκλογές.

Στις 19 φορές που μέχρι τώρα οι Έλληνες εξέλεξαν τους 300 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο είχαν να διαλέξουν ανάμεσα 389 κόμματα ή πολιτικούς σχηματισμούς. Θα φτάσουμε στον αριθμό 416 με την σημερινή κυριακάτικη διαδικασία. Τα κόμματα, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα αφού δύσκολα μπορεί κανείς να τα υπολογίσει επακριβώς στη δημιουργία των διάφορων σχηματισμών, όλα αυτά τα χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι τρία κόμματα που συμμετέχουν ανελλιπώς από την πρώτη αναμέτρηση του 1974. Βάζουμε ένα αστερίσκο στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, λόγω της συμμετοχής τους σε συμμαχικά σχήματα. Η ΝΔ το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, θέλοντας να γυρίσει οριστικά σελίδα στην πολιτική του καριέρα και αφήνοντας στο παρελθόν την προδικτατορική ΕΡΕ έχει κατέβει αυτόνομα σε όλες τις εκλογικές μάχες. Ήταν η νικήτρια του ’74 (με το 54.77% που συγκέντρωσε να παραμένει πλειοψηφικό ρεκόρ) και αναμένεται να (ξανα)κερδίσει και σήμερα…

Θα δώσουμε ένα πόντο και στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας, που είτε αυτόνομα, είτε σε διάφορα σχήματα, μετέχει και αυτό ανελλιπώς από το 1974 και μετά! Το ΕΚΚΕ ιδρύθηκε το 1970, με επιρροές από τον Μάο, είχε μια πολύ δυνατή φοιτητική παράταξη (ΑΑΣΠΕ) που συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχε για χρόνια επικεφαλής τον μακαρίτη Χρ.Μπίστη. Τα τελευταία χρόνια παίρνει μέρος στις εκλογές ως ιδρυτικό μέλος της Αντικαπιταλιστής Αριστερής Συνεργασίας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Μόλις 8 ήταν τα ψηφοδέλτια που πήραν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι στις 17 Νοεμβρίου του 1974 (η πορεία της πρώτης επετείου της εξέγερσης έγινε μια εβδομάδα αργότερα). Υπήρχαν κι άλλα (ανεξάρτητων υποψηφίων) όμως τα κόμματα και οι σχηματισμοί ήταν μόλις οκτώ. Τα λιγότερα από ποτέ.

Στις εκλογές του Μαΐου σημειώθηκε … ρεκόρ συμμετοχών με 35 κόμματα-σχηματισμούς. Κι αν το 1974 το ζήτημα ήταν ποιος θα απορροφούσε τους κεντρώους ψηφορόρους, ή πως θα συμπεριφέρονταν οι αριστερές οργανώσεις με την σπουδαία αντιδικτατορική δράση στο πρόσφατο παρελθόν τους, πενήντα χρόνια μετά υπάρχει ένας ακροδεξιός διαγωνισμός εισόδου στη Βουλή. O tempora o mores που έλεγε και ο Κικέρων…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Γ. Φιλέρη στο News247 πατώντας εδώ.

Δείτε επίσης