Περιβάλλον: Εθελοντική δράση- “Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη”-Εθελοντικοί καθαρισμοί στην Ελλάδα-Μάθε πως μπορείς να συμμετέχεις

απο Cyclades Open

Σας προβληματίζει, σας στενοχωρεί η θέα πλαστικών και άλλων απορριμμάτων στις ακτές και το φυσικό μας περιβάλλον;

12 εκατομμύρια περίπου τόνοι πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσές μας, κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για τη ζωή στον πλανήτη μας, με τους επιστήμονες να αναφέρουν πως 800 είδη ζώων απειλούνται από τη ρύπανση με πλαστικά.

Τα πλαστικά επηρεάζουν ακόμα και τις πιο απόμακρες περιοχές του πλανήτη μας με πλούσια βιοποικιλότητα, από τα νησιά Κόκος στον Ινδικό Ωκεανό, με ελάχιστους κατοίκους, έως το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών και την άγρια ζωή του Αμαζονίου

plastics animals gr
plastics σεαβιρδσ gr

 

Παρόλο που το πλαστικό έφερε μια «επανάσταση» στη ζωή μας από το 1950 και μετά, κάνοντας την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη, τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας. Κι όμως, 40% του πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και στη συνέχεια πετιέται.

plastics 350mil tons gr

Τι μπορώ να κάνω εγώ για να γίνω μέρος της λύσης αυτού του παγκόσμιου προβλήματος;

1ο Βήμα: μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας

Περιορίζουμε όσο μπορούμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Η αλήθεια είναι ότι το πλαστικό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας: βρίσκεται παντού, στις συσκευασίες των προϊόντων, τα υφάσματα, τα κινητά τηλέφωνα, τα συστατικά καλλυντικών, και σε αναρίθμητα άλλα προϊόντα. Ο περιορισμός του λοιπόν, μπορεί να φαίνεται δύσκολος, είναι όμως πιο απλός απ΄ όσο πιστεύουμε!

Παρατηρούμε και μειώνουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα από σήμερα κιόλας, με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εργαλειοθήκης της HELMEPA για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

plastics no single use gr

2ο Βήμα: αναλαμβάνουμε δράση συμμετέχοντας σε ένα εθελοντικό καθαρισμό ακτής

Διοργανώνοντας ένα εθελοντικό καθαρισμό, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα και κάνουμε ένα σημαντικό επιπλέον βήμα για να διατηρήσουμε τις θάλασσες, τα δάση, τα ποτάμια και όλο το φυσικό μας περιβάλλον καθαρό.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες και οργανισμοί, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Σε ότι αφορά ειδικότερα στις εταιρείες, η πραγματοποίηση μιας τέτοιας δράσης τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του έργου τους σε θέματα ESGCSR, αφού εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευσή τους ως προς το περιβάλλον και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργώντας θετικό και μετρήσιμο αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Διοργάνωση εθελοντικού καθαρισμού ακτής

Αν θέλετε να γίνετε μέρος της κοινότητας των χιλιάδων εθελοντών που συμμετέχουν στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία, συνεισφέροντας πολύτιμα δεδομένα για το πρόβλημα και στέλνοντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για καθαρότερο περιβάλλον, ακολουθείστε τα παρακάτω απλά βήματα:

  1. Συγκεντρώστε φίλους, συμμαθητές ή συναδέλφους και επιλέξτε την παραλία που επιθυμείτε να καθαρίσετε
  2. Συμπληρώστε ηλεκτρονικά τη Δήλωση διοργάνωσης εθελοντικού καθαρισμού της HELMEPA 
  3. Οργανώστε και πραγματοποιήστε τη δράση σας ακολουθώντας τον απλό Οδηγό υλοποίησης εθελοντικού καθαρισμού που αναπτύξαμε για τους εθελοντές μας

Οι εθελοντές/τριες έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας αναλυτικά τα απορρίμματα που μαζεύουν και προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Το νέο αναλυτικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων της HELMEPA διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την επιστημονική παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης με απορρίμματα.

Και ένα τελευταίο βήμα για να μεγιστοποιήσετε το θετικό αντίκτυπο της δράσης σας: καταχωρήστε τα στοιχεία που συγκεντρώσατε στην Ηλεκτρονική φόρμα αποτελεσμάτων καθαρισμούαποτελεσμάτων καθαρισμού της HELMEPA. Τα δεδομένα που λαμβάνουμε αξιοποιούνται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, αλλά και την υποστήριξη της μελέτης της ρύπανσης με θαλάσσια απορρίμματα ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας ανανεώσουμε λοιπόν τη δέσμευσή μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές με την ευκαιρία της Εκστρατείας Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, στέλνοντας το μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για τη θάλασσα και το μέλλον των παιδιών μας!

Οι συντονιστές των δράσεων και οι φορείς που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν ηλεκτρονικά αναμνηστικά διπλώματα από τη HELMEPA.

Δείτε ακόμα:

1.    Ηλεκτρονικός χάρτης με τους προγραμματισμένους μέχρι στιγμής καθαρισμούς της φετινής εκστρατείας
2.    Δελτίο Καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού

Δείτε επίσης