Η πλατφόρμα που θα αλλάξει τα δεδομένα της στέγασης – Έρχεται το social housing

απο Cyclades Open

Οχτώ χιλιάδες ευρώ προσφέρουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης στους ιδιοκτήτες κάθε κλειστού ακινήτου προκειμένου αυτά να ανακαινιστούν, να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να γίνουν λειτουργικά με αντάλλαγμα να τα διαθέσουν με μακροχρόνια μίσθωση (8-11 ετών) και σε χαμηλό τίμημα (μικρότερο από αυτό της αγοράς) σε νέα ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας (social housing) που «τρέχουν» οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. 

Στόχος να δώσουν λύση στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει ολοένα κα περισσότερα νέα νοικοκυριά, χαράσσοντας μετά από δεκαετίες μια νέα στεγαστική πολιτική στη χώρα μας.

«Ανεβαίνει» η πλατφόρμα για τα πρώτα 50 ακίνητα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στον αέρα «βγαίνει» τις επόμενες βδομάδες από το δήμο Θεσσαλονίκης η πιλοτική πλατφόρμα κοινωνικής κατοικίας (social housing). Μετά από πρόσκληση του δήμου θα καταχωρηθούν στην εφαρμογή τα πρώτα 50 κλειστά ακίνητα ιδιωτών. Οι ιδιώτες θα τα προσφέρουν στο δήμο με χαμηλό τίμημα και πολύ πιο κάτω από την εμπορική τους αξία και ως αντιστάθμισμα θα κερδίζουν την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους, συνολικού ύψους 8.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στην Βαρκελώνη και αναμένεται να το «τρέξει» και η Θεσσαλονίκη με αρκετές μετατροπές.

Δήμος Αθηναίων: Η πρόταση αξιοποίησης για τα 1.500 διαμερίσματα από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» 

Το πιλοτικό μοντέλο αναμένεται να εφαρμόσει μέσα στο χρόνο και ο δήμος της Αθήνας, δίνοντας «ζωή» αρχικά σε 50 κλειστά ακίνητα τα οποία και θα διαθέσει σε ευάλωτες οικογένειες με κοινωνικά πάντα κριτήρια. Στην συγκεκριμένη εφαρμογή ο δήμος της Αθήνας στοχεύει να αξιοποιήσει και τα 1.500 περίπου σπίτια από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» που ολοκληρώνεται τέλος Δεκεμβρίου. Οι υπηρεσίες των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν μελετήσει συνολικά περισσότερα από δέκα μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις δύο πόλεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Σε κάθε περίπτωση η μεμονωμένη εφαρμογή ad hoc προγραμμάτων δεν δύναται από μόνη της να είναι αποδοτική με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και κρίσιμο αντίκτυπο αν δεν εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής πολιτικής για την κατοικία εξηγεί στο ethnos.gr ο Πάνος Χατζηπροκοπίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ (Επιστημονικός Υπεύθυνος) συντονιστής της έρευνας για τις στεγαστικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε το ολόκληρο το ρεπορτάζ του Τίμου Φακαλή στο ethnos.gr

📸Oleksii Khodakivskiy/Unsplash

Δείτε επίσης