Ποιοι ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα;

απο Cyclades Open
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η συνεχιζόμενη άνοδος του ελληνικού τουρισμού (σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε τα τουριστικά έσοδα εκτοξεύτηκαν στα 20,5 δισ. ευρώ, από 17,7 δισ. ευρώ το 2022 και 18,2 δισ. το 2019, ενώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,6% και διαμορφώθηκε σε 32,735 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,835 εκατ. ταξιδιωτών το 2022) όχι μόνο δίνει ώθηση στα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων − ξένων και εγχώριων− ξενοδοχειακών ομίλων, αλλά ανεβάζει τον πήχη των νέων ξενοδοχειακών προσθηκών που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως αναφέρει το capital.gr μιλώντας με αριθμούς, περισσότερα από 60 ξενοδοχειακά projects πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ χαρακτηριστικό των προσδοκιών που υπάρχουν για τον ελληνικό τουρισμό είναι πως 4 στα 10 νέα ξενοδοχεία θα λειτουργούν κάτω από τη σκέπη διεθνών brands, σύμφωνα με το “Greek Market Report | Hotel Investments 2024-2027”. 

Τα πλάνα για την ελληνική τουριστική αγορά κορυφαίων παικτών του ξενοδοχειακού χώρου δεν αφορούν μόνο την Αθήνα και καθιερωμένους τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς. Αντιθέτως, επενδύσεις υλοποιούνται και σε μέρη με χαμηλή −μέχρι πρότινος− τουριστική κίνηση, που προσδοκάται να καταστούν οι επόμενες επιλογές διακοπών για επισκέπτες που θέλουν να αποφύγουν τον μαζικό τουρισμό.

Hilton, Accor, Marriott International, Mandarin Oriental, Radisson Hotel Group, Mitsis Hotels, Wyndham Hotels & Resorts, Hyatt Hotels, Brown Hotels, Hotel Brain, Gravalia Hospitality, Melia Hotels International, SWOT Hospitality, Sani/Ikos Group, Metaxa Hospitality Group συμπεριλαμβάνονται στους ομίλους που δρομολογούν ξενοδοχειακές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πιστεύεται πως θα ανεβάσουν το status του ελληνικού τουρισμού.

Ποια είναι τα ξενοδοχεία που έρχονται

Η “μεταμόρφωση” του Hilton Athens αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025, με τα έργα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Conrad θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες, ενώ δημιουργούνται και 50 πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton. Η επένδυση για το εκτεταμένο έργο ανακαίνισης, που ανέλαβε η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και η Olayan Group, υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Από τις επενδύσεις που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πρωτεύουσας είναι, φυσικά, το Ελληνικό, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, που θα φιλοξενήσει δύο από τα πιο δυνατά ονόματα του χώρου. To Mandarin Oriental Athens αναμένεται να λειτουργήσει το 2027 και η επένδυση περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα. Πρόκειται για τη δεύτερη τοποθέτηση της Mandarin Oriental Hotel Group στην ελληνική αγορά μετά το Mandarin Oriental, Costa Navarino, που άνοιξε πέρσι το καλοκαίρι. Ακόμα μία μονάδα, 200 δωματίων και 49 κατοικιών, θα λειτουργήσει στο Ελληνικό, προϊόν συνεργασίας της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, με τη συνολική επένδυση για τα δύο ξενοδοχεία να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά στο Ελληνικό περιμένουμε και το Hard Rock Hotel & Casino Athens, συνεργασία της Hard Rock International και της ΓΕΚ Τέρνα. Η επένδυση αγγίζει τα 1,5 δισ. ευρώ, με το ξενοδοχείο να διαθέτει 1.000 δωμάτια.

Ο όμιλος Mitsis Hotels έχει αναλάβει την αναμόρφωση του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά, επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1 στο κέντρο της Αθήνας, που θα γίνει πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων. Η επένδυση θα φτάσει τα 36 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έτερη επένδυση του ομίλου στον Πειραιά, με το Mitsis N’U Piraeus Port. Παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει νέες τοποθετήσεις σε Ρόδο, Χαλκιδική και Μύκονο.

Η HotelBrain υποδέχτηκε το 2024 με συμφωνίες για 7 νέα ξενοδοχεία. Φέτος οι προβλέψεις δείχνουν 20% αύξηση στον τζίρο, καθώς στο portfolio του ομίλου θα προστεθούν τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία ακόμα. Μάλιστα, για πέντε από αυτά έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες και η εταιρεία θα τα παραλάβει στους επόμενους δύο μήνες, ενώ υπάρχει ένα pipeline τουλάχιστον 15 ακόμα ξενοδοχείων. 

Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο

Μέσα στο 2026 περιμένουμε το Six Senses Porto Heli, που θα αποτελείται από 60 δωμάτια και σουίτες, ενώ θα υπάρχουν δέκα κατοικίες προς πώληση. Six Senses και Grivalia Hospitality έχουν, άλλωστε, υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ξενοδοχειακού συγκροτήματος για το Six Senses Megalonisos, που θα αναπτυχθεί στους Πεταλιούς. Το ύψος της επένδυσης στους Πεταλιούς υπολογίζεται άνω των 280 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η κατασκευή 75 υπερπολυτελών βιλών και 20 branded κατοικιών. Στο Πόρτο  Χέλι επίσης αναμένουμε το πρώτο Waldorf Astoria Hotel & Resort στην Ελλάδα, μια επένδυση που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ από τη Scarlet Beach S.A.

Φέτος στην Κρήτη θα ανοίξει το πρώτο InterContinental Resort Crete. Παράλληλα προχωρά η επένδυση για το Ikos Kissamos Resort από τον όμιλο Sani/Ikos ύψους 125 εκατ. ευρώ, με 400 δωμάτια, που προγραμματίζεται να είναι έτοιμη το 2025. Από τις σημαντικότερες επενδύσεις που υλοποιούνται στο νησί είναι το Ellounda Hills, προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση της επένδυσης θα είναι έτοιμη μέσα στο 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Το Imperial Flair Chania Old Town, Curio Collection by Hilton, είναι ακόμα μία μεγάλη επένδυση στην Κρήτη.

Νέος παίκτης στην αγορά της Αθήνας, η Isrotel Hotels ανοίγει το 4άστερο SKYLARK (199 δωμάτια) κοντά στην Ομόνοια, το ANISE Hotel στου Ψυρρή και το ADIA (218 δωμάτια) στο τέλος της χρονιάς.

Στη Μύκονο ολοκληρώνεται η επένδυση για το Numo Resort φέτος, ενώ πρεμιέρα θα κάνει τον Μάιο και το Deos by Myconian Collection.
Στην Τζια το One&Only Kea Island ανοίγει φέτος, με την επένδυση να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.

Στη Χαλκιδική το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 108 εκατ. ευρώ της Goldman Sachs Asset Management μετά την ανακαίνιση και επέκταση τριών G-Hotels. Τον Μάιο φέτος ανοίγει το Zoëtry Halkidiki Resort & Spa.

Στη Μάνη έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2025 το Radisson Blu Resort, που θα αποτελέσει την πέμπτη τοποθέτηση του ομίλου στην Ελλάδα.

Πηγή: Capital.gr/ Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δείτε επίσης