Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά την έρευνα για διαφθορά

απο Cyclades Open

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από την εμπλοκή του σε μια εκτεταμένη έρευνα για διαφθορά.

Ο Κόστα δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς, υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Χειροπέδες στον προσωπάρχη του

Η ανακοίνωση του Κόστα έγινε λίγες ώρες αφότου η πορτογαλική αστυνομία συνέλαβε τον προσωπάρχη του, ενώ έκανε έφοδο σε διάφορα δημόσια κτίρια και άλλες ιδιοκτησίες στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης έρευνας για διαφθορά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, εξετάζει επίσης τη «χρήση του ονόματος του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του για να ξεκλειδώσουν» οι πρακτικές που ερευνώνται.

Ο 62χρονος Κόστα, σοσιαλιστής ηγέτης της Πορτογαλίας από το 2015, υπερασπίστηκε την αθωότητά του. «Εμπιστεύομαι απόλυτα το σύστημα δικαιοσύνης», δήλωσε. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτησή του.

Ένας ανακριτής εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Βίτορ Εσκαρία, τον προσωπάρχη του Κόστα, τον δήμαρχο της πόλης Σινές και τρία άλλα άτομα επειδή συνιστούσαν κίνδυνο φυγής και για να προστατευθούν τα αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα.

Ανέφερε ότι ο υπουργός Υποδομών Joao Galamba και ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της χώρας ήταν μεταξύ των προσώπων που κατονομάστηκαν ως ύποπτοι.

Ο δικαστής ερευνά φερόμενες ατασθαλίες, διαφθορά εκλεγμένων αξιωματούχων και εμπορία επιρροής που σχετίζονται με παραχωρήσεις ορυχείων λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία και σχέδια για μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και ένα κέντρο δεδομένων στο Σινές, στη νότια ακτή.

Οι έφοδοι περιελάμβαναν τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Υποδομών, του δημοτικού συμβουλίου του Sines, ιδιωτικές κατοικίες και γραφεία. Όπως μεταδίδει το Reuters, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 έφοδοι σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια.

Το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι οι «ύποπτοι επικαλέστηκαν το όνομα του πρωθυπουργού» κατά την άσκηση των φερόμενων ως παράνομων δραστηριοτήτων τους. Τα ορυχεία λιθίου και τα έργα πράσινου υδρογόνου της Πορτογαλίας αποτελούν μέρος της πράσινης πρωτοβουλίας της ηπείρου που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ethnos.gr

📸João Pedro Correia/commons.wikimedia.org

Δείτε επίσης