“ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”: Τα… πάθη των Κυκλάδων – Οι τουρίστες «διώχνουν» τους ντόπιους

απο Cyclades Open

Πάρος, εν όψει Πάσχα. Λίγα 24ωρα προτού το νησί αρχίσει να υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες για τις πασχαλινές διακοπές, η «Κ» καταγράφει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα της σεζόν, αλλά και τις ανησυχίες των ντόπιων για τις «αντοχές» του. Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων δεν βρίσκεται αντιμέτωπο μόνο με την υπερδόμηση. Πρέπει να αποκρούσει και τον υπερτουρισμό με όλες του τις επιπτώσεις.

Το άρθρο της Βίκυς Κατεχάκη και της Ηλιάνας Μάγρα στην “Καθημερινή” αποτυπώνει μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων τα προβλήματα τους και τα σημάδια του υπερτουρισμού που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα νησιά των Κυκλάδων και ειδικά στην γειτονική μας Πάρο που φαίνεται να βρίσκεται στον δρόμο μιας άλλης Μυκόνου. Μπάζα, σκουπίδια, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ηχορύπανση είναι κάποια από τα προβλήματα που εμφανίζονται. Η υπερδόμηση απειλεί ν’ αλλάξει για πάντα το κυκλαδίτικο τοπίο, αυτό που έγινε αιτία οι Κυκλάδες να είναι περιζήτητος τουριστικός προορισμό.

Ο κίνδυνος να “χαθούν” οι Κυκλάδες μέσα από την υπερδόμηση και την τουριστικοποίηση των πάντων έχει ήδη ανατείλει και το ερώτημα είναι πως αυτό μπορεί να αναχαιτιστεί. Ενα από τα ερωτήματα είναι πόσο κόσμο μπορούν ν’ αντέξουν ακόμα τα νησιά, όχι μόνο λόγω των υποδομών τους (οδικό δίκτυο, αποκομιδή σκουπιδιών, χώροι στάθμευσης κλπ), αλλά κυρίως λόγω των φυσικών τους πόρων. Το νερό είναι για φέτος το μεγάλο ζήτημα και το μεγάλο στοίχημα.

Μαζί με τους κατοίκους που η καθημερινότητά τους αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολη τους μήνες της τουριστικής αιχμής, προβλήματα σε νησιά αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλα και το εργατικό ροσωπικό της σεζόν για τις επιχειρήσεις. Που θα στεγαστούν; Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εγκαταλείψουν, πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, το σπίτι που διαμένουν προκειμένου αυτό να δοθεί στον τουρισμό.

Διαβάστε το άρθρο “Τα… πάθη των Κυκλάδων – Οι τουρίστες «διώχνουν» τους ντόπιους” στην “Καθημερινή” πατώντας ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε επίσης