Τα Κάλαντα του Λαζάρου από τη χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων

απο Cyclades Open

Τα παιδιά του Προπαρασκευαστικού Τμήματος της Χορωδίας μας (Τάξεων Α’ & Β’ Δημοτικού), μπήκαν για πρώτη φορά στο studio, ένωσαν τις φωνές τους και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου!

Τα ομοιώματα του Λαζάρου που περιλαμβάνονται στο video, είναι κατασκευασμένα με ένα μοναδικό τρόπο, σύμφωνα με το Συριανό έθιμο. Το ομοίωμα του Λαζάρου φτιάχνεται με την κουτάλα της σούπας ή την τρυπητή κουτάλα με βαμβάκι άσπρο, ύφασμα, κι ένα κλωναράκι για χέρια. Στη συνέχεια στολίζεται με λουλούδια. (έρευνα κου Νίκου Σολάρη)

Συμμετέχουν τα παιδιά (αλφ σειρά):

Αντωνιάδη Ευαγγελιάννα Βακονδίου Εβιάννα Βουγογιαννόπουλος Άγγελος Γιωτάκη Ελπίδα Δαμίγος Ορφέας Καρύδη Ευαγγελία Μαυράκης Στάθης Μπούλμπαση-Αριστείδου Περσεφόνη Μπουντούρη Αντωνία Πουλάκη Μυρτώ Πρέκα Κωνσταντίνα Σιγάλα Ευγενία Σορολής Ηλίας.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε με ατομικές ηχογραφήσεις των παιδιών που έγιναν στο οικιακό studio του Νίκου Ρούσσου.

Ηχογράφηση, μίξη φωνών, mastering, γενική επιμέλεια: Νίκος Ρούσσος

Δημιουργία ηχητικού υλικού προετοιμασίας παιδιών: Ρένα Βέργου

Βοηθοί Τμήματος: Λένα Μώτου, Νεφέλη Κωτούλα

Φωτογραφία εξωφύλλου, επιμέλεια στίχων: Νίκος Σολάρης

© Παιδική – Νεανική Χορωδία της ΟτΚ – Μάρτιος 2022

Με την υποστήριξη της κας Δέσποινας Παρασκευαΐδου

Κάλαντα του Λαζάρου από τα μεγαλύτερα παιδιά (FM Records)

Τα παιδιά από το Νεανικό Τμήμα της Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, τραγουδούν τα Κάλαντα του Λαζάρου (εκδοχή Σύρου) Η ηχογράφηση της Χορωδίας πραγματοποιήθηκε με ατομικές ηχογραφήσεις των παιδιών που έγιναν στο οικιακό studio του Νίκου Ρούσσου.

Συμμετείχαν τα παιδιά (αλφ. σειρά):

Αργυρού Πολυξένη, Θεοδωρακοπούλου Έλενα, Κεχαγιόγλου Βασιλική, Λυγνού Ειρήνη, Μώτου Λένα, Ξαγοράρη Αριάδνη , Παππάς Ιάσονας, Πλατής Άγις, Πρελορέντζου Μαρία, Ρούσσου Ναταλία, Φωσκόλου Μαριάννα

Ηχογράφηση, μίξη φωνών, mastering, γενική επιμέλεια: Νίκος Ρούσσος

Επιμέλεια στίχων – Φωτογραφία Λαζάρου εξωφύλλου: Νίκος Σολάρης

Δημιουργία ηχητικού υλικού προετοιμασίας παιδιών: Ρένα Βέργου

Σχεδίαση εξωφύλλων: Φρειδερίκος Ρούσσος

© Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων – Μάρτιος 2022 Με την υποστήριξη της κας Δέσποινας Παρασκευαΐδου

Κάλαντα του Λαζάρου (Επιμέλεια στίχων: Ν. Σολάρης)

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,

Ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια

Που ‘σουν Λάζαρε που ειν’ η φωνή σου

Που σε γύρευε η μάνα κι η αδελφή σου

Ήμουνα στη γη, στη γη χωμένος

Κι από τους νεκρούς, νεκρούς αναστημένος.

Δώστε μου νερό, νερό λιγάκι

να ξεπλύνω της καρδιάς μου το φαρμάκι

Βάγια βάγια των βαγιών,

τρώνε ψάρι και κολιό

και την άλλη Κυριακή,

τρώνε το παχύ αρνί.

«Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων» Ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς της Ορχήστρας των Κυκλάδων είναι και η ανίχνευση, αξιοποίηση και προώθηση παιδιών και νέων που διαθέτουν κλίση και ιδιαίτερα χαρίσματα στη μουσική, αλλά και η δημιουργία χορωδίας και μουσικών υποσυνόλων για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Ορχήστρα εγκαινίασε στα τέλη του 2012 την Παιδική-Νεανική Χορωδία των Κυκλάδων στοχεύοντας να παρέχει χορωδιακή αγωγή και μουσική καλλιέργεια μέσα από το ομαδικό τραγούδι. Η χορωδία, πυρήνας δημιουργικότητας, ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια των παιδιών ν’ αναπτύξουν θετική στάση και αγάπη προς τη μουσική και ν’ αποκτήσουν πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Η Παιδική Χορωδία, σημειώνοντας μια σταθερά ανοδική πορεία, αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 100 παιδιά που παρακολουθούν την εβδομαδιαία πρόβα που γίνεται στο ΚΑΠΗ της Ερμούπολης.

Φέτος, λειτουργούν 6 διαφορετικά τμήματα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αποτελούν τον πυρήνα της Νεανικής Χορωδίας, ως φυσική συνέχεια των εμφανίσεων και των εμπειριών που έχουν βιώσει κατά τα τελευταία χρόνια μαζί με την Ορχήστρα των Κυκλάδων και την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Νίκου Κυπουργού.

Η Χορωδία λειτουργεί ως τρίφωνη και έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες, συνοδεία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, αυτόνομα ή συνοδεία άλλων μουσικών.

Η διδασκαλία της χορωδίας γίνεται από ένα οργανωμένο επιτελείο 4 ατόμων και συγκεκριμένα από τους: Νίκο Ρούσσο, Βούλα Γλύκα, Ρένα Βέργου και Έλλη Γούναρη. Δ/νση Χορωδίας: Νίκος Ρούσσος.

Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες: “TINangels” από την Τήνο, του Μουσικού Ομίλου Σύρου και “Les Choeurs Francis Bardot” από το Παρίσι. Εκτός από την Ορχήστρα των Κυκλάδων, έχει εμφανιστεί και με τις ορχήστρες: “European FairyTale Orchestra” του μαέστρου Dirk Boiy από το Βέλγιο, τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, την Παραδοσιακή Ορχήστρα Κυριάκου Γκουβέντα,

Την Παραδοσιακή Ορχήστρα Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και την ορχήστρα της Σχολής “Εν Xορδαίς και Oργάνοις”. Η Χορωδία τελεί υπό την ηθική και υλική υποστήριξη της κυρίας Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

📸Bianca Ackermann/Unsplash

Δείτε επίσης