Ποταμούς και ρέματα «ξύπνησε» η κακοκαιρία «Διομήδης» στα νησιά

απο Cyclades Open

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά με ισχυρότατους ανέμους, χαμηλές θερμοκρασίες και συνεχόμενη βροχόπτωση, «περνά» η κακοκαιρία με το όνομα «Διομήδης» από τις Κυκλάδες.

Παρά το γεγονός, ότι πρόκειται για μία έντονη κακοκαιρία, τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, φαίνεται να μην αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα (έως το απόγευμα της Πέμπτης), ωστόσο, ταλαιπωρία υπήρξε λόγω κατολισθήσεων πρανών στο οδικό δίκτυο σε μερικά νησιά, μικρής έκτασης πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και των θυελλωδών ανέμων, που έφερε απαγορευτικό στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι οι Δήμοι, που λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Στα θετικά στοιχεία, που αναδείχτηκαν μέσα από την επέλαση της κακοκαιρίας, η συνεργασία και ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων της πολιτικής προστασίας (Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Δήμων), αλλά και των συνεργαζόμενων ιδιωτών, υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, σε όποια ανάγκη προέκυψε. Παράλληλα, ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι Κυκλάδες «βλέπουν» τόσο υψηλά επίπεδα βροχής, γεγονός θεμιτό και ευχάριστο – εφόσον δε συνοδεύεται από καταστροφικά φαινόμενα – για την αγροτική κοινότητα των νησιών, αλλά και για την τροφοδοσία των φραγμάτων στα νησιά, που μετά από ένα επικίνδυνα «άνυδρο» 2021, φαίνεται να γεμίζουν ξανά.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Η κακοκαιρία ξεκίνησε να πλήττει τα νησιά ήδη από τις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο κορυφώθηκε την Τετάρτη, 12 και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, με πολλούς Δήμους, να εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς, σχετικά με τη χρήση του οδικού δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας κ. Γρήγορης Μαντούσης εξέδωσε ενημέρωση προς τους πολίτες, ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, συνεπεία της κακοκαιρίας “Διομήδης”, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στο οδικό δίκτυο από κομμένα κλαδιά δέντρων.

Για το λόγο αυτό προειδοποιήθηκαν οι οδηγοί οχημάτων και ιδιαίτερα οι δικυκλιστές και οι πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις άκρως απαραίτητες.

Και ο Δήμος Σίφνου, μεταξύ άλλων, εξέδωσε σχετική ενημέρωση, προειδοποιώντας τους πολίτες να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή στο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και να αποφεύγουν τη στάθμευση σε σημεία του δρόμου Απολλωνίας – Καμαρών, όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης κατολίσθησης ήταν αυξημένος.

Τονίστηκε μάλιστα, πως ο Δήμος Σίφνου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για το σχεδιασμό αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ιδιαίτερα αυξημένος υπήρξε ο κίνδυνος στο νησί της Αμοργού, όπου υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Δήμου Αμοργού, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, άρχισαν να προκύπτουν τα πρώτα προβλήματα, αρχικά στον περιφερειακό δρόμο της Αιγιάλης (από το ιατρείο έως και τη διασταύρωση), ο οποίος έκλεισε για την ασφάλεια των οδηγών. Λίγα λεπτά αργότερα, η στάθμη του νερού έφτασε σε τέτοιο ύψος, που κατέστησε αδύνατη τη διέλευση των Ι.Χ. οχημάτων από το ύψος της διασταύρωσης έως τον «Ασκά».

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σημειώθηκε κατολίσθηση στην οδό Θολαρίων – Όρμου, καθώς επίσης και στο δρόμο από τον Άγιο Παύλο προς Αιγιάλη, με το Δήμο να εκδίδει συνεχώς ανακοινώσεις προς ενημέρωση των πολιτών.

Η άμεση συνεργασία και έγκαιρη ανταπόκριση του δικτύου φορέων της Πολιτικής Προστασίας (Περιφέρεια – Δήμος – ιδιώτες) έφερε άμεσα αποτελέσματα, καθώς ήδη πριν τις 4 το απόγευμα, είχε σταδιακά ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ δύο ώρες αργότερα είχε αποκατασταθεί σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη μεταφορά των μαθητών από τις σχολικές μονάδες της Αιγιάλης, όπου επιστρατεύτηκαν έως και αγροτικά οχήματα, προκειμένου να παραλάβουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια τους μαθητές.

το σχολείο που βρίσκεται στην Αιγιάλη δεν είχε εύκολη πρόσβαση για τα παιδιά και οι κάτοικοι επιστράτευσαν ακόμη και αγροτικά οχήματα για να παραλάβουν τους μαθητές. Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Σταμάτης Γρίσπος, με επιστολή του, ευχαρίστησε θερμά, τόσο τους πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, όσο τις διευθύντριες και δασκάλες των σχολικών μονάδων για την άριστη και υποδειγματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυψαν, καθώς επίσης και τους γονείς και κηδεμόνες για την ψυχραιμία και συνεργασία τους.

Ασυνήθιστα φαινόμενα λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης σε Πάρο και Νάξο

Στην Πάρο, η εντονότατη και συνεχιζόμενη βροχόπτωση, που μόλις σε μισή μέρα είχε φτάσει σχεδόν τα 40 χιλιοστά, «ξύπνησε» χειμάρρους, οι οποίοι μάλιστα, δεδομένου ότι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, «έβαψαν» καφέ το χρώμα της θάλασσας, λόγω των φερτών υλικών που συμπαρέσυραν στο διάβα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής (απόγευμα Πέμπτης) δεν σημειώθηκε κανένα αξιοσημείωτο πρόβλημα, πέραν από τα λιμνάζοντα νερά που σταδιακά υποχώρησαν στην παραλία της Αλυκής.

Τα ποτάμια «ξύπνησε» και στη Νάξο ο «Διομήδης». Ο όγκος του νερού που δέχτηκε το αγροτικό νησί, υπήρξε πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα μάλιστα το πεδινό τμήμα των «Λιβαδιών» της Νάξου να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό. Η περιοχή είναι κατά κόρον αγροτική, και χρησιμοποιείται κυρίως από παραγωγούς πατάτας και ως εκ τούτου δεν σημειώθηκαν καταστροφικά φαινόμενα. Ίδια εικόνα σε αρκετές πεδινές αγροτικές περιοχές.

Όπως και στην Πάρο, οι χείμαρροι και τα ποτάμια που δημιουργήθηκαν, έφεραν το φαινόμενο του χρωματισμού των παράκτιων υδάτων, συνθέτοντας μία σπάνια για τα νησιά εικόνα.

Και στο νησί της Νάξου εμφανίστηκαν αρκετά φαινόμενα κατολισθήσεων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου να κινούνται άμεσα για την αποκατάστασή τους, χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου

Δείτε επίσης