Συνέντευξη Γιώργου Χατζημάρκου στο Έθνος: Τουρισμός-Μεταναστευτικό-Ανεμογεννήτριες-Υγεία-«Τον πρωταθλητή σου φροντίζεις να φοράει και καλά παπούτσια»

απο Cyclades Open

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr και τον Κώστα Ασημακόπουλο, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια: «Τον πρωταθλητή σου φροντίζεις να φοράει και καλά παπούτσια», είπε χαρακτηριστικά.

Κορυφαίος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για το 2021

Το Νότιο Αιγαίο αναδείχτηκε ο κορυφαίος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για το 2021 με 32.000 απ΄ ευθείας πτήσεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια, ενώ για το 2022 όπως τονίζει με βεβαιότητα ο Χατζημάρκος θα προκύψει τσουνάμι ευκαιριών από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή τουριστική αγορά που έχει τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες ψηλά στη λίστα των δημοφιλών προορισμών.

Από την άλλη όμως εκφράζει και το μεγάλο παράπονο της Περιφέρειας του η οποία παρότι είναι πρώτη στην παραγωγή δημοσίων εσόδων είναι η τελευταία στη λίστα χρηματοδότησης από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. «Τον πρωταθλητή σου φροντίζεις να φοράει και καλά παπούτσια», είπε χαρακτηριστικά.

Εξοπλίσαμε τις δομές υγείας

«Δαπανήσαμε μεγάλο ποσοστό των εσόδων μας στην θωράκιση της δημόσιας υγείας. Εξοπλίσαμε τις δομές υγείας των νησιών με δαπάνες δικές μας με ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Από αναλώσιμα, PCR, αναπνευστήρες, θαλάμους απομόνωσης, μέχρι κλωβούς αρνητικής πίεσης και για πρώτοι φορά στην ιστορία πήραμε χρήματα από την ΕΕ που τα διαθέσαμε στη στελέχωση των νοσοκομείων. Περίπου 250 υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό προστέθηκαν στη δύναμη των νησιών μας και αμείβονται μέσα από πόρους της Περιφέρειας».

Η τέλεια καταιγίδα και το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό ήταν άλλη μία μεγάλη πρόκληση που καθημερινά δοκιμάζει τις αντοχές των νησιωτών, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες δομές: «Το 2015 μας χτύπησε και η καταιγίδα του μεταναστευτικού που είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1/3 των προσφύγων που δέχτηκε η Ευρώπη πέρασε από τα νησιά μας και τα σύνορα μας. Μείναμε όρθιοι διότι δείξαμε σοβαρότητα, ανθρωπισμό και υπευθυνότητα. Και ο δημόσιος τομέας, όσο και οι νησιώτες ομαδικά και ατομικά. Αναπτύχθηκε στην κοινωνία δημόσιος διάλογος. Το 2015 μας άφησε δύο δομές στη Λέρο και στην Κω που όμως δε μας τιμούσαν και δεν συμβάδιζαν με το διεθνές επίπεδο. Φτιάχτηκαν δύο νέες δομές και ήμουν από αυτούς που ζητούσαν να αλλάξουμε επίπεδο. Τώρα έχουμε δύο σύγχρονες δομές όχι μόνο κατασκευαστικά αλλά στην αντίληψη και στη λειτουργία. Τώρα όλα γίνονται με τάξη και νοικοκυριό και σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Ο γιατρός και το καράβι οι αγωνίες των νησιωτών

Σχετικά με τις μεγαλύτερες αγωνίες των κατοίκων στα ακριτικά νησιά είπε: «Το πρώτο πάντοτε θέμα στην αγωνία των νησιωτών είναι η υγεία. Ο γιατρός. Να έχουμε πάντα γιατρό. Η δεύτερη αγωνία είναι να έχουμε καράβι. Θυμάμαι μία φορά πήγα σε ένα μικρό νησί και μία κυρία με ρώτησε: Κύριε Περιφερειάρχη έχετε παιδιά; Της απάντησα: Εχω τρία παιδιά. Με ξαναρωτάει: Το βράδυ όταν έχουν πυρετό, τι κάνετε; Της απάντησα: Εχω καλή σύζυγο που τα προσέχει. Και μου ξαναλέει: Μπράβο, γιατί εγώ όταν έχουν πυρετό δεν έχω παιδίατρο στο νησί. Το λέω αυτό γιατί η απόφαση των συμπατριωτών μας να ζουν και να βρίσκονται πάνω στα πολύ μικρά νησιά στα σύνορα δίνει προοπτική στη χώρα, κάνει τη ζωή μας καλύτερη και δημιουργεί οικονομική προοπτική. Άρα στηρίζουμε την απόφαση ζωής που έχουν πάρει αυτοί οι συμπατριώτες μας γιατί ωφελούμαστε όλοι οι υπόλοιποι στη χώρα».

Θέμα σύγκρουσης οι ανεμογεννήτριες

Τα αιολικά πάρκα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση αλλά και ένα ανοικτό μέτωπο με την κυβέρνηση προτείνοντας τη δημιουργία αιολικών πάρκων μέσα στη θάλασσα και όχι πάνω στα νησιά: «Τα αιολικά πάρκα είναι ένα μεγάλο θέμα σύγκρουσης όλων των νησιωτών με όλες τις κυβερνήσεις. Οι νησιώτες αντιτίθενται στην προοπτική των ανεμογεννητριών στα νησιά. Οι ανεμογενήτριες βιομηχανικού τύπουφτάνουν σε ύψος 120-150 μέτρα με 60 μέτρα διάμετρο έλικα. Κανείς δε μπορεί να με πείσει πως αυτές οι ανεμογεννήτριες δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα των τουριστικών προορισμών. Η κυβέρνηση αυτή έχει ανοικτά αφτιά σήμερα. Ο διάλογος αυτός είναι σε καλό δρόμο. Θέλω να πιστεύω πως ο διάλογος αυτός είναι σε καλό δρόμο για το καλό των νησιών μας».

Ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα

«Έχουμε προτείνει τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Δηλαδή, να μεταφερθούν μέσα στο Αιγαίο οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τα νησιά. Αλλοιώνει πολύ την ταυτότητα και την προσωπικότητα των νησιών η εκτεταμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.  Δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίθετα, είμαστε υπέρ. Βάλτε όμως τα πράγματα κάτω. Ζυγίστε τα έσοδα από τον τουρισμό και τα έσοδα από τα ΑΠΕ και αποφασίστε. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε τουριστικά τις Κυκλάδες για να πετύχουμε βελτίωση στο στόχο των ΑΠΕ ενώ μπορούμε ισορροπημένα και με πολιτική που θα σέβεται το περιβάλλον. Μπορούμε να πάρουμε από τον άνεμο την ενέργεια που θέλουμε, αφήνοντας άθικτους τους επίγειους παράδεισους που είναι τα νησιά μας και φέρνουν θέσεις εργασίας και εισόδημα στη χώρα. Το απέδειξαν και τώρα μέσα στην κρίση». 

Το καΐκι είναι στο DNA μας και δεν κόβεται»

Ο Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στο νόμο που επιβάλλει την καταστροφή των καϊκιών μετά την απόσυρση τους μέσα από προγράμματα αντικατάσταση τους: «Έχουμε ξεκάθαρη θέση κατά του κοψίματος των καϊκιών. Για την παράδοση μας και τον πολιτισμό του Αιγαίου το καΐκι είναι μέσα στο DNA της ιστορία μας και του πολιτισμού μας. Το να βλέπουμε μία τσάπα να κόβει ένα καΐκι πραγματικά είναι ένα τραύμα που δε μπορούμε να το αντέξουμε και στον εγωισμό μας και στην ιστορία μας. Τα καΐκια μπορεί να αποσύρονται αλλά δεν χρειάζεται να καταστρέφονται. Εχουμε πολλές ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε με τα καΐκια. Μπορεί να χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς, για αναψυχή στους τουρίστες και έτσι να σεβαστούμε την ιστορία και την παράδοση μας».

Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης