ΠΠΠ Σύρου-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Συνάντηση την Κυριακή 2 Ιουνίου στην πλατεία Μιαούλη

απο Cyclades Open

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Με αφορμή, λοιπόν, την Ημέρα Περιβάλλοντος, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, προσκαλεί τα μέλη του αλλά και όλους τους πολίτες της Σύρου σε μία ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση στην Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 19:00. Απευθύνουμε επίσης ανοιχτή πρόσκληση σε μουσικές ομάδες και σχήματατου νησιού για να πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση.

Η εκδήλωση αυτή συγχρονίζεται με αντίστοιχες εκδηλώσεις και δρώμενα πολλών άλλων περιβαλλοντικών και επιστημονικών φορέων, συλλογικοτήτων και κινημάτων ανά την Ελλάδα, την ίδια ημέρα. Ο σκοπός μας είναι να αναδειχθεί η κοινή αγωνία των κατοίκων σε όλη τη χώρα για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται και τα πιο δύσκολα που έρχονται. Θα προβληθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε περιοχής, νησιού, βουνού, πόλης ή χωριού, με κοινό σύνθημα «Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμακινδύνου». Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι διαφορετικής μορφής και έντασης σε κάθε τόπο, ωστόσο, το μήνυμα της αντίδρασης πρέπει να είναι κοινό και ισχυρό ώστε να μην μπορεί να αγνοηθεί από όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους σχεδιάζουν, εγκρίνουν, προκαλούν ή ανέχονται την καταστροφή.

Ειδικά στη Σύρο -πέραν των οικουμενικών προβλημάτων, όπως η κλιματική κρίση- αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον: θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω βιομηχανικών δραστηριοτήτων, παράνομο δίκτυο διανομής και εμπορίας νερού, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση αστικού και περιαστικού πρασίνου, υπερδόμηση, παραλίες, δημόσιος χώρος και αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ. Είναι προφανές ότι η ανάδειξη και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μάς θέλει ενεργοποιημένους.

Δείτε επίσης