Προστασία Κεδροδασών Νάξου: Ετήσιος έλεγχος από ειδικούς επιστήμονες και συλλογή δειγμάτων κέδρων για εργαστηριακή εξέταση

Νίκη Κεφαλά

απο Cyclades Open

Το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου 2022 είχαμε την μέγιστη τιμή και την ιδιαίτερη χαρά να επισκεφτεί το νησί μας ομάδα ερευνητών αποτελούμενη από τους:

  • Δρ. Αβτζή Δημήτριο, Κύριο Ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ Δήμητρα στο αντικείμενο της Δασικής Εντομολογίας,
  • Δρ. Καρέτσο Γεώργιο, Δασολόγο, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο τμήμα Δασικής Οικολογίας και
  • κ. Σουλιώτη Νικολέτα, Ειδική Επιστήμονα στο Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Οι επιστήμονες προσκλήθηκαν από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και συνοδεύτηκαν κατά την επίσκεψή τους από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, το τοπικό Δασονομείο και την Κεφαλά Νίκη, Τεχν. Γεωπόνο και επίσημη ανάδοχο των εργασιών κοπής, απομάκρυνσης και καύσης των προσβεβλημένων δένδρων, εργασίες οι οποίες εκτελέστηκαν τον περασμένο Μάιο από το εξειδικευμένο συνεργείο της.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η μακροσκοπικά οπτική αξιολόγηση των κεδρόδασων καθώς και η συλλογή δειγμάτων προς εργαστηριακή εξέταση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα της αυτοψίας όπως και οι οδηγίες αντιμετώπισης της προσβολής, προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των κεδρόδασων. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί άμεσα, στοχεύοντας αρχικά στην μείωση των πληθυσμών των εντόμων και μακροπρόθεσμα στην καταπολέμηση τους.

Συνοψίζοντας το διήμερο, η προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων του νησιού βασίζεται στην συμμετοχικότητα και τον αυστηρό χρονοπρογραμματισμό, απαιτώντας τη συνεργασία της Επιστημονικής Κοινότητας, της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, του Δήμου Νάξου και των πολιτών.

Δείτε επίσης