Η ψεύτικη εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου που έκανε χαμό στα social media [φωτογραφίες]

Τεχνητή νοημοσύνη και τεχνητή πραγματικότητα

απο Cyclades Open

Μια φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου με ένα λευκό παλτό έγινε τρελά viral στα social media και το διαδίκτυο, μόνο που αποδείχθηκε αργότερα ότι η εικόνα δεν ήταν αληθινή. Η φωτογραφία δημιουργήθηκε από μια ειδική ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) που ειδικεύεται στην επεξεργασία εικόνας, καθώς πρόκειται για το μοντέλο ονόματι “Midjourney“. 

Η νεότερη έκδοση του Midjourney, η “V5”, είναι η πιο εξελιγμένη μέχρι στιγμής προσφέροντας άκρως ρεαλιστικά αποτελέσματα που μπορούν να ξεγελάσουν και τα πιο…εκπαιδευμένα μάτια.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Πάπα τον δείχνει να φοράει ένα μακρύ λευκό φουσκωτό παλτό πάνω από το συνηθισμένο λευκό ράσο του, με ορατό το κολιέ του σταυρού του. Η εικόνα έχει λάβει χιλιάδες likes και retweets, μετρώντας φυσικά χιλιάδες ακόμη αναδημοσιεύσεις σε διάφορους λογαριασμούς μέχρι τώρα. Αρκετοί ήταν οι χρήστες που άρχισαν να σχολιάζουν με θετικά λόγια τις στιλιστικές επιλογές του Πάπα, βλέποντας την περιβόητη viral φωτογραφία, χωρίς να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. 

Ορισμένες διασημότητες έπεσαν στην παγίδα της φωτογραφίας, όπως το μοντέλο Chrissy Teigen, η οποία έγραψε στο Twitter: “Νόμιζα ότι το puffer jacket του Πάπα ήταν αληθινό και δεν του έδωσα σημασία. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσω από το μέλλον της τεχνολογίας”

Ωστόσο, λίγο αργότερα ορισμένοι χρήστες έσπευσαν να επισημάνουν ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη και δημιουργήθηκε από ΑΙ. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν και να διαδοθούν ψεύτικες εικόνες στο διαδίκτυο, ειδικά για διασημότητες και σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά πρόσωπα.

Η φωτογραφία του Πάπα δεν είναι η μόνη εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη και έχει γίνει viral πρόσφατα. Άλλες ψεύτικες εικόνες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του ηθοποιού Γουίλ Σμιθ και άλλων έχουν δημιουργηθεί και αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας διάφορες εφαρμογές και ιστότοπους.

Πηγή: Unboxholics/Κυριάκος Στεργιάδης

Δείτε επίσης