Πυρομετεωρολογική προειδοποίηση – Πολύ υψηλή επικινδυνότητα στα Δωδεκάνησα και την Κυριακή 09.07

απο Cyclades Open

Σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αναμένεται το επόμενο διήμερο (Σάββατο – Κυριακή, 08 – 09.07.2023) σε Δωδεκάνησα, καθώς θα επικρατήσουν θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με ενισχυμένους βόρειους ανέμους όπως αναφέρει το Meteo.gr.


Ειδικότερα το Σάββατο 08.07 πολύ υψηλή επικινδυνότητα για έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών περιμένουμε σε Δωδεκάνησα, Νότια και Ανατολική Κρήτη, Σάμο και τοπικά σε Χίο, Λέσβο, Ικαρία και σε ανατολικές Κυκλάδες. Αιτία για την πολύ υψηλή επικινδυνότητα αποτελούν οι υψηλές θερμοκρασίες (34-36˚C), η χαμηλή σχετική υγρασία (20-30%) και οι ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι που θα πνέουν με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ (τοπικά έως 8 μποφόρ). Σε περίπτωση εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, αυτές θα καθοδηγούνται κύρια από τον άνεμο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου ο άνεμος ευθυγραμμίζεται με την τοπογραφία, αυξάνοντας το δυναμικό για ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς (βλέπε παρακάτω εικόνα). Παράλληλα, υψηλή θα παραμείνει η επικινδυνότητα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Σποράδες και κατά τόπους σε Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και Ανατολική Θεσσαλία. Στο Ιόνιο υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα σε Νότια Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. 

Την Κυριακή 09.07 η πολύ υψηλή επικινδυνότητα θα διατηρηθεί στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Ικαρία, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο. Βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αναμένεται από τις απογευματινές ώρες οπότε και αναμένουμε σταδιακή εξασθένηση των ανέμων. Σε Ανατολική Αττική και Νότια Εύβοια περιμένουμε τοπικά πολύ υψηλή επικινδυνότητα λόγω πρόσκαιρης ενίσχυσης των ΒΑ ανέμων. Στις υπόλοιπες περιοχές η επικινδυνότητα θα διατηρηθεί τοπικά υψηλή. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες πολύ υψηλής και υψηλής επικινδυνότητας αφορούν τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (10:00 – 19:00) καθώς το βράδυ τα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ανάκαμψη της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων σε επίπεδα που επιτρέπουν τον ευκολότερο έλεγχο της φωτιάς. 

Η πυρομετεωρολογική μας ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση αν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Για περισσότερα γραφικά και πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://fireweather.eu/firescope/

Πηγή: Meteo.gr/: Θ. Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος – Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME

Δείτε επίσης