Ρακιτζό στη Μονή της Νάξου: Η γιορτή της ρακής από τον Σύλλογο Μονιατών “Η Τέχνη” την Κυριακή 26/11

απο Cyclades Open

“Εδώ και είκοσι χρόνια (2003-2023) ο Σύλλογος Μονιατών “Η Τέχνη” διοργανώνει τη γιορτή της ρακής, μια γιορτή άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μακρόχρονη παράδοση της Μονής στην αμπελουργία. Ένα γλέντι πάντα ξεχωριστό και ιδιαίτερο όχι μόνο λόγω της γραφικής πλατείας, της παραδοσιακής μουσικής, των μονιάτικων κρασιών, των σπιτικών μεζέδων και της μυρωδιάς της στροφιλιάς, αλλά κυρίως λόγω της προσφοράς και της συμμετοχής ενός ολόκληρου χωριού” γράφει το μέλος του Συλλόγου Αλεξάνδρα Ρήγα.

“Αυτή η αίσθηση της συλλογικής δράσης και ωφέλειας είναι που κυριαρχεί και μας δείχνει το δρόμο για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης της μικρής τοπικής μας κοινωνίας. Σ’ αυτές τις αξίες δε χωρούν τυπικές συνδιοργανώσεις και καπελώματα. Σας περιμένουμε λοιπόν στο αυτό-οργανωμένο μας γλέντι!” καταλήγει.

Ρακιτζό (ή καζανέματα ή χαζανέματα) είναι η απόσταξη των σταφυλιών. Από την απόσταξη-που θέλει τέχνη και ποιότητα στο υλικό- θα προκύψει η ρακή που θα μας συντροφεύσει συνοδεία ξηρών καρπών, ξερών σύκων ή ως ρακόμελη το χειμώνα. Η παρασκευή της ρακής αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τους κατοίκους των οικισμών του νησιού που συγκεντρώνονται όλοι μαζί για να γιορτάσουν χορεύοντας και τραγουδώντας με παραδοσιακά λαϊκά όργανα. Ο χειμωνιάτικος καιρός οπωσδήποτε βοηθά ακόμα περισσότερο, στήνοντας το τέλειο σκηνικό!

Την Κυριακή, λοιπόν, 26 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Μονιατών “Η Τέχνη” μας προσκαλεί στο ρακιτζό στη Μονή για να μάθουμε τα μυστικά της απόσταξης, να συζητήσουμε και να γλεντήσουμε με ζωντανή μουσική παίρνοντας δυνάμεις και φυσικά, να δοκιμάσουμε τη νιά ρακή στην πλάτσα (πλατεία) του χωριού!

Το ρακιντζό έχει καταγραφεί και στην λαϊκή παραδοσιακή μουσική της Νάξου από τον Γιώργο Κονιτόπουλο στο ομώνυμο τραγούδι:

Δείτε επίσης