Reporters United: Οι τρεις ταφές του Γιώργου Καραϊβάζ

Reporters United

απο Cyclades Open

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις 9 Απριλίου 2021, όταν δύο εκτελεστές πυροβόλησαν εξ επαφής και σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι του στον Άλιμο.

Η δολοφονία Καραϊβάζ, μια δεκαετία μετά από εκείνη του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου. Στις 16 Απριλίου 2021, έξι μεγάλες οργανώσεις (ARTICLE 19, ECPMF, EFJ, Free Press Unlimited, IPI και OBC Transeuropa), έστειλαν επιστολή στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ζητώντας «ταχεία και εμπεριστατωμένη έρευνα» με σκοπό τον εντοπισμό των δολοφόνων. Λίγο αργότερα, στις 29 Απριλίου, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) υποστήριξαν ότι «η ΕΛΑΣ πρέπει να δείξει στους δημοσιογράφους πως μπορούν να την εμπιστευτούν», με φόντο το γεγονός ότι και οι δύο δολοφονίες παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Από την εντολή Μαξίμου στο… απόλυτο τίποτα! 

Αμέσως μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, η κυβέρνηση έκανε πολλές εξαγγελίες για τον εντοπισμό των δραστών. Μόλις μια μέρα μετά το έγκλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. «Πολύ γρήγορα, όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία, θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην δικαιοσύνη», είχε δηλώσει αμέσως μετά ο υπουργός, δηλώνοντας ότι έλαβε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη να επισπευστούν οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Παρά τις διαδοχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα έκανε το παν για την εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ, υπάρχει κάτι αυτονόητο που δεν έκανε: επικήρυξη.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ενάμιση χρόνο αργότερα, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωνε για την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τρεις μήνες αφότου είχε αναλάβει τη θέση: «Έχω ζητήσει και γίνεται σοβαρότατη έρευνα. Δεν έχει νόημα η συζήτηση. Έχουν νόημα μόνο τα αποτελέσματα».

Έναν μήνα αργότερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρόσθετε: «Είναι αυτονόητο ότι η υπόθεση της διερεύνησης της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν στη Δικαιοσύνη». Στις 5 Απριλίου 2023, κι ενώ απτά αποτελέσματα για το έγκλημα δεν υπάρχουν, ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνει: «Γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται το παν για να βρεθούν οι δολοφόνοι. Θα κάνουμε το παν. Κυριολεκτώ γι’ αυτές τις λέξεις. Οφείλουμε να το πράξουμε».

Επικήρυξη: Το παν που δεν έκανε το Μαξίμου

Παρά τις διαδοχικές εξαγγελίες Θεοδωρικάκου ότι η κυβέρνηση θα έκανε το παν για την εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ, υπάρχει κάτι αυτονόητο που δεν έκανε: δεν προχώρησε σε επικήρυξη, δηλαδή σε εξαγγελία χρηματικής αμοιβής για την υπόδειξη των δραστών.

Η ελληνική νομοθεσία δίνει στις Αρχές τη δυνατότητα να προσφέρουν χρηματική ανταμοιβή σε άτομα που θα παράσχουν στοιχεία με σκοπό τη διαλεύκανση κάποιας αξιόποινης πράξης. Σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 7 του ν. 1481/1984, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπορεί, με απόφασή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «να προκηρύσσει χρηματικές αμοιβές για παροχή στοιχείων και πληροφοριών σε οποιονδήποτε τις παρέχει, που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων και την αποκάλυψη και σύλληψη των δραστών των εγκλημάτων αυτών».

Αν ήθελε ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε να είχε ζητήσει την επικήρυξη. Αλλά αυτό δεν έγινε. Έλειψε η πολιτική βούληση»Στάθα Αλεξανδροπούλου στο Reporters United

Είναι αξιοσημείωτο με πόση ταχύτητα η κυβέρνηση προχώρησε σε γενναιόδωρη επικήρυξη για μιαν άλλη ανθρωποκτονία που έγινε την ίδια περίοδο με εκείνη του Καραϊβάζ. Στις 11 Μαΐου 2021, έναν μήνα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, με την οποία προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή ύψους 300.000 ευρώ σε οποιοδήποτε άτομο μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του δολοφόνου της Κάρολαϊν Κράουτς στα Γλυκά Νερά. Μάλιστα, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν τόσο άμεσα, που η επικήρυξη έγινε την ίδια μέρα με τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας! 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ των Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Νικόλα Λεοντόπουλου και Χριστόφορου Κάσδαγλη στο Reporters United πατώντας εδώ.

Δείτε επίσης