Σαλπάρει η “γαλέρα” στον τουρισμό: 10ωρο χωρίς ρεπό, 7ημερο, μισθός και εργολάβοι

απο Cyclades Open
εποχικοι εργαζομενοι τουρισμος

Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες θα αντιμετωπίσουν και την τρέχουσα σεζόν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο.

Δεκάωρο χωρίς ρεπό, επτά ημέρες την εβδομάδα για πέντε μήνες. Αυτή σε γενικές γραμμές θα είναι και φέτος η εργασιακή κατάσταση για όσους απασχοληθούν την τρέχουσα σεζόν στον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο ο οποίος αυξάνεται με ρυθμούς δυσανάλογους και ως προς τον αριθμό του εργατικού δυναμικού και ως προς τη μισθολογική του ανάγκη, όπως αναφέρει το dnews.gr.

Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων στο Dnews ο κ. Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού «οι συνθήκες θα είναι ίδιες και χειρότερες». Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι; Ποια τα αιτήματα του κλάδου και πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα;

«Οι εργοδότες μιλούν για ένα μισθό πακέτο και για έξτρα εργασίες που θα χρειαστούν λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Το βασικό ζήτημα που υπάρχει είναι ότι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση με πέρσι. Δηλαδή με αφορμή τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν οι οποίες έχουν παγιωθεί στο προσωπικό -που έχει να κάνει βέβαια και με το άνοιγμα νέων ξενοδοχειακών μονάδων και επισιτιστικών καταστημάτων- αλλά και με την έξοδο πολλών εργαζόμενων από τον κλάδο.

«Οι συνθήκες θα είναι ίδιες και χειρότερες. Είναι δεδομένο στις συνεντεύξεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι, μιλούν για δουλειά 10 ωρών χωρίς ρεπό», αναφέρει στο Dnews, ο κ. Στεφανάκης και συνεχίζει: «Με συμφωνίες στις περισσότερες περιπτώσεις προφορικές, δεν διευκρινίζονται τα δικαιώματα που απορρέουν από την συλλογική σύμβαση εργασίας – (και αυτή ακόμα προβλέπει αντεργατικές διατάξεις)-. Οι εργοδότες μιλούν για ένα μισθό πακέτο και για έξτρα εργασίες που θα χρειαστεί να γίνονται λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι κενές θέσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση θα φτάσουν στις 80.000».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το συνδικάτο ζητά να υπογράφει νέα συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς.

«Να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη εργασία, πενθήμερο, οχτάωρο με δυο συνεχόμενα ρεπό. Ο κάθε εργαζόμενος να απασχολείται στο πόστο του, να μπουν όροι και κανόνες σχετικά με την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού, δηλαδή πόσο προσωπικό υποχρεούται να έχει το κάθε ξενοδοχείο και σε ποιες ειδικότητες. Να διασφαλιστούν για τους εποχικούς οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να βγαίνουν στο ταμείο ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα που θα είναι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις με μοναδική απόδειξη ότι ήταν εποχική εργαζόμενη στον κλάδο, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού. Έτσι θα υπάρξουν άμεσα κίνητρα για να παραμείνουν οι συνάδελφοι στο κλάδο, αλλά και οι ίδιοι να επιβιώσουν».

Χειρότερη η κατάσταση για όσους δουλεύουν μέσω εργολάβων

Κατά το κ. Στεφανάκη, άλλο ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πολλοί δουλεύουν μέσω εργολάβων, προσλαμβάνουν δηλαδή μέσω άλλων εταίρων.

«Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Μαύρη εργασία, ανασφάλιστοι χωρίς καταβολές σε υπερωρίες, αργίες, δώρα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Επιπλέον στα ξενοδοχεία που λειτουργούν 12 μήνες υπάρχει έκταση της ελαστικής απασχόλησης. Συμβάσεις δίμηνες και τρίμηνες χωρίς να δικαιούνται αντίστοιχα δικαιωμάτων με τους εποχικούς»

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι;

«Όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο δικαιούνται να πληρώνονται με την συλλογική κλαδική σύμβαση. Από αυτή απορρέουν ανάλογα με την ειδικότητα συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τον εργοδότη. Πρέπει να προσέχουν πρώτα απ όλα αν η σύμβαση που υπογράφουν αν την αναφέρει μέσα και δεύτερον να εγγραφούν με τα συνδικάτα. Να μάθουν, να ενημερωθούν και αν χρειαστούν κάτι να κινηθούμε συλλογικά και οργανωμένα», καταλήγει στο Dnews.

Κινητοποιήσεις

Τέλος, στις 17 Απρίλη το συνδικάτο επισιτισμού – τουρισμού θα συμμετέχει στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και την Πρωτομαγιά που ανοίγει η σεζόν διεκδικώντας από το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα σε όλα τα αιτήματα που έχουν καταθέσει.

Πηγή: dnews.gr/Ειρήνη Μιλή

Δείτε επίσης