Σαντορίνη: Οι κατολισθήσεις, η Πολιτική Προστασία και οι… τουρίστες

απο Cyclades Open

Ο Τάσος Τέλλογλου γράφει για τους διαπιστωμένους κινδύνους για κατοίκους και επισκέπτες, λόγω κατολισθήσεων στο νησί, τα προτεινόμενα μέτρα και τις αντιρρήσεις των ντόπιων, λόγω… τουρισμού!

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μέτρα προληπτικής προστασίας από τις κατολισθήσεις στην Σαντορίνη:

Οι ντόπιοι ήθελαν πιο «μαζεμένους» τόνους για να μην πληγεί η σαιζόν. Αλλά, τί θα συμβεί αν ένας επισκέπτης ή κάποιος ντόπιος «φάει» έναν βράχο στο κεφάλι, όπως συνέβη στην Θηρασιά ή πιο πρόσφατα στην «κόκκινη παραλία» του νησιού, που είναι κλειστή για λόγους προληπτικούς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι επισκέπτες πάνε; Γι’ αυτά, όσοι επικαλούνται πάντα την ανάγκη να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν από οποίον κάνει κριτική… «αγρόν αγοράζουν».

Στην σύσκεψη, συζητήθηκαν πολλά και διάφορα και όπως είπαν στον Ant1news αρκετοί από τους παριστάμενους, άκουσαν από τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) ότι η κατάσταση, σε ορισμένες περιοχές του νησιού, είναι σοβαρή και ότι το τοπίο της Σαντορίνης δεν επιτρέπει εύκολες διορθωτικές κινήσεις για την υποστήριξη των εκατοντάδων υπόσκαφων και πισινών που “κρέμονται σαν τα τσαμπιά” από τους μαύρους βράχους του νησιού.

Κάποιες προτάσεις για περιορισμό της κίνησης σε κρίσιμους κόμβους του νησιού, ενώ η σαιζόν έχει αρχίσει, δεν θεωρούνται από τους ντόπιους ρεαλιστικές.

Αλλά ούτε οι υπουργοί που ήταν παρόντες στην σύσκεψη (Κικίλιας, Σκυλακάκης, Στυλιανίδης, Κεφαλογιάννη) θεωρούν ρεαλιστική, για την πολιτική τους πορεία, την διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Για την Σαντορίνη, εκπονείται γεωλογική μελέτη από γεωλόγους, που στο πλαίσιο μελέτης για τον χωρικό σχεδιασμό που έχει αναλάβει το ΤΕΕ, δεν «βλέπουν» το πρόβλημα. Αντίθετα, όπως φάνηκε στην σύσκεψη, ο ΟΑΣΠ το «βλέπει».

Στην Σαντορίνη, έχουν κτισθεί πολλά περισσότερα κτίσματα από εκείνα που αντέχει το νησί. Για τους μηχανικούς, αυτό δεν είναι πρόβλημα από την άποψη της στατικότητας του εδάφους, που τα κτίσματα αυτά έχουν “σφραγίσει”. Αν γίνει σεισμός – όχι σπάνιο στην περιοχή- θα φανεί ποιος έχει δίκιο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πριν αρχίσει η σαιζόν, καθώς τώρα μπορεί να σημάνουν προβλήματα στην εξέλιξη της προσπάθειας για ακόμα ένα ρεκόρ. Αλλά, καθώς στο νησί είχαν φτάσει κάποια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας 7 κρουαζιερόπλοια και στους δρόμους του στριφογύριζαν δεκάδες βαριά λεωφορεία, αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο στόχος της ανακοίνωσης των μέτρων πολιτικής προστασίας, μεσούντος του Μαΐου.

Πηγή: Ant1news.gr

Δείτε επίσης