Σαντορίνη: Συνάντηση του υπουργού Τουρισμού και του δημάρχου Θήρας για το βιώσιμο μέλλον του τουρισμού

Διαμαρτυρία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης για τη μη εκπροσώπηση του φορέα στη συνάντηση

απο Cyclades Open

Σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού είχε ο Δήμαρχος Θήρας, όπου στο «τραπέζι» τέθηκαν πολλά και σημαντικά ζητήματα για το βιώσιμο μέλλον της Σαντορίνης, με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης να εκφράζει προβληματισμό για τη μη εκπροσώπησή της στη σχετική συνάντηση.

Σε μία σημαντική συζήτηση για την οργάνωση του τουρισμού στη Σαντορίνη, προχώρησαν ο Δήμαρχος Θήρας με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού, με το Δήμαρχο να συνοδεύεται – έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου – ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης, κ. Νικ. Νομικός.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη της Σαντορίνης, η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου ως προς τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και η προετοιμασία εν όψη της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Αναλυτικότερα, ως προς την πορεία του Στρατηγικού Σχεδιασμού, υπήρξε ενημέρωση για τα μεγάλα έργα, των θαλάσσιων κυρίως υποδομών (μαρίνα Μονόλιθου και νέο Λιμάνι) και τονίσθηκε η ανάγκη επίσπευσης τους.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος εξέφρασε τη βούληση της δημοτικής αρχής για επίσπευση των διαδικασιών χαρακτηρισμού της Σαντορίνης ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και για την ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού Προώθησης και Διαχείρισης Προορισμού (DMMO) καθώς και του Τοπικού Τουριστικού Παρατηρητηρίου.

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα καλύτερης οργάνωσης της Σαντορίνης με στόχο την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, έθεσε στον Υπουργό τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου καταθέτοντας προτάσεις και ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ερωτηματικά της Ένωσης Ξενοδόχων για την εκπροσώπηση

Μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών ανακοινώσεων από πλευράς του Δήμου Θήρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Σιγάλα, διαμαρτυρόμενος αναφορικά με την παρουσία εκπροσώπου άλλου τοπικού φορέα και όχι της Ένωσης, ως άμεσα ενδιαφερόμενου φορέα, στη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού.

Στην επιστολή του ο κ. Ηλιόπουλος διερωτάται, «γιατί η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, που εκπροσωπεί τον ισχυρότερο φορέα του κυριότερου κλάδου του νησιού, δεν προσεκλήθη ειδικά σε συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού, προκειμένου να εκφράσει τις γνώμες και τις απόψεις της για τα θέματα που συζητήθηκαν και που όπως έγινε γνωστό αφορούσαν την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τον βιώσιμο τουρισμό της Σαντορίνης, έναν εκ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της χώρας μας, αλλά και την ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού (DMO) και Τοπικού Τουριστικού Παρατηρητηρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «άλλα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, αφορούσαν άμεσα τους ξενοδόχους, καθώς σχετίζονται με τα προβλήματα του λιμένα Αθηνιού στην εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας, την κατασκευή νέου λιμένα στον Μονόλιθο, την κατασκευή 2ου τελεφερίκ, την κατάσταση του οδικού δικτύου και τον κυκλοφοριακό φόρτο, θέματα ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας, ΧΥΤΑ,  λήψη περιβαλλοντικών μέτρων, διαχείριση των τουριστικών ροών και  αναβάθμιση των υποδομών σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες κ.α».

Ο ίδιος επισημαίνει, ότι «με άγνωστα κριτήρια, δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η συμμετοχή μας στην συνάντηση αυτή, ώστε να συμβάλλουμε με τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας στην προσπάθεια υλοποίησης όλων των παραπάνω αναφερόμενων σημαντικών θεμάτων. Η εκπροσώπηση όμως πρέπει να εναρμονίζεται στα πλαίσια του δημοκρατικού και πολυσυλλεκτικού τρόπου αυτοδιοίκησης που αρμόζει στη χρηστή διαχείριση. Οι θέσεις όλων των φορέων πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, πριν κατατεθούν οποιεσδήποτε προτάσεις που εκπροσωπούν τους στόχους και τις αγωνίες όλων των κατοίκων και των επαγγελματιών, που προσφέρουν στην οικονομία και στην τοπική κοινωνία. Να υπενθυμίσουμε την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής προς τους δημότες και τους εκπροσώπους όλων των φορέων, για τις θέσεις που τυχόν προτείνονται, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις απόψεις τους».

Επαναλαμβάνεται δε, πως κρίνεται απορίας άξιον, γιατί η Ένωση Ξενοδόχων δεν κλήθηκε να εκπροσωπηθεί σε μία συνάντηση, όπου συζητήθηκαν ζητήματα καλύτερης οργάνωσης του νησιού με στόχο την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και την καλύτερη συνολική εξυπηρέτηση των επισκεπτών, «ώστε να μην απαξιώνονται οι συλλογικές προσπάθειες μας, για την επίτευξη της υλοποίησης του βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ηλιόπουλος, έκλεισε την επιστολή του ζητώντας μία απάντηση από το Δήμαρχο, όσον αφορά στους λόγους και τα κριτήρια επιλογής της εκπροσώπησης στη συνάντηση, στο πλαίσιο του συλλογικού αγώνα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την Σαντορίνη.

Απαντήσεις εκ μέρους του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, άμεσα προέβη σε απάντηση της επιστολής της Ένωσης Ξενοδόχων, διευκρινίζοντας μερικά από τα σημεία που έθιξε η Ένωση.

Ο Δήμαρχος υποστήριξε, πως «ο Υπουργός προσδιόρισε μόνος του τη συνάντηση, για τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 9.00 το πρωί. Προσωπικά ειδοποιήθηκα από τον ίδιο, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου το απόγευμα. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε δυνατότητα συντονισμού μιας διευρυμένης παρουσίας και εκπροσώπησης της Σαντορίνης στη σύσκεψη».

Ειδικότερα για τα θέματα που συζητήθηκαν, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον συντονισμό για άμεση σύγκληση Διυπουργικής Επιτροπής παρακολούθησης της πορείας του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Σαντορίνης, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλα τα μεγάλα έργα υποδομής (μαρίνα Μονόλιθου, νέο λιμάνι, Τελεφερίκ κλπ), υπενθυμίζοντας, ότι ο Υπουργός Τουρισμού έχει την εποπτεία του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της Σαντορίνης και προεδρεύει της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της έρευνας – μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία PWC και αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Σαντορίνης. Η εν λόγω μελέτη προσεγγίζει θέματα, όπως αυτά της διαχείρισης των τουριστικών ροών, της ολοκλήρωσης των υποδομών και κυρίως της φέρουσας ικανότητας της Σαντορίνης. «Για τον λόγο αυτό στη σύσκεψη ήταν παρών ο εξειδικευμένος επιστήμονας σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας κ. Π. Βουλέλης ο οποίος υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος για την μελέτη της φέρουσας ικανότητας της Σαντορίνης, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Θήρας», διευκρίνισε ο Δήμαρχος στην απάντησή του.

Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους του Δήμου προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τον χαρακτηρισμό της Σαντορίνης ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την δημιουργία του Οργανισμού Προώθησης και Διαχείρισης Προορισμού (DMMO), καθώς και την ίδρυση του Τοπικού Τουριστικού Παρατηρητηρίου, θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου.

Τέλος, συζητήθηκε και ο σχεδιασμός των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας σχετικά με την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, η οποία υπέστη τεραστία καθίζηση εξ αιτίας της πανδημίας. «Οι όροι λειτουργίας της κρουαζιέρας αφορούν ιδιαίτερα το νησί μας και κυρίως τις εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υποχρεωτική διακοπή αυτής της δραστηριότητας», εξηγεί ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως «αυτός ήταν και ο λόγος της παρουσίας του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος υπενθυμίζω ότι έχει και την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος υποστήριξε, ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα θέματα και δεν γενικεύθηκε σε ζητήματα τουριστικής δραστηριότητας, λειτουργίας των επιχειρήσεων ή σε κλαδικά και τομεακά ζητήματα. Για τον λόγο αυτό κρίνω ως τουλάχιστον άδικη την διαμαρτυρία του φίλου Προέδρου των Ξενοδόχων Σαντορίνης του οποίου, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, εκτιμώ ιδιαιτέρως τις απόψεις του και τον θεωρώ πολύτιμο συνεργάτη στην κοινή μας προσπάθεια για το βιώσιμο τουριστικό μέλλον του νησιού μας».

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος υπενθύμισε, πως ο πρόεδρος της Ένωσης συμμετέχει ενεργά και με δημιουργικές προτάσεις στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, οι οποίες ενσωματώνονται κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής για την τουριστική ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε, πως ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν θα πραγματοποιηθούν πιο έγκαιρα προετοιμασμένες συναντήσεις με τον Υπουργό Τουρισμού, στις οποίες θα συζητηθούν πιο συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και «στις οποίες προφανώς θα κληθεί και θα έχει ενεργό παρουσία ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές, ότι «ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει πρόθεση παραγκωνισμού και υποτίμησης του από κανέναν», ενώ ζήτησε να μη χαλάσει το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης που υπάρχει σε προσωπικό και θεσμικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς «οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης και την ευημερία των Σαντορινιών».

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης