Σαντορίνη: Τα σκουπίδια με την καλύτερη θέα στον κόσμο

απο Cyclades Open

Ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Σαντορίνη. Καλντέρα. Περιοχή Natura. Παράνομη χωματερή. Σκουπίδια.

Βρες το λάθος.

Μακάρι να ήταν μόνο αυτό.

Πριν από δέκα ημέρες η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου διέταξε την αυτεπάγγελτη και αυτόφωρη δίωξη του Δημάρχου Θήρας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου για την Καθαριότητα, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χωματερή της Σαντορίνης. Τι είχε συμβεί; Τα σκουπίδια είχαν φτάσει στο δρόμο.

Που πετά τα σκουπίδια της η Σαντορίνη; Σε μια παράνομη «χωματερή». Στην Καλντέρα, στην περιοχή Αλωνάκι, που είναι Ζώνη 1.

Τι είναι η καλντέρα, εκτός από ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία στον κόσμο; Είναι ένας χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μια περιοχή Natura. Όσο για τη Ζώνη 1, σημαίνει ότι είναι ένα σημείο που απαγορεύεται να γίνεται οτιδήποτε.

Τι συνέβη τώρα; Από τον Αύγουστο του 2022 ο εργολάβος που έθαβε τα σκουπίδια έχει φύγει. Η χωματερή γέμισε και τα σκουπίδια ανέβηκαν στο δρόμο. Μαζί τους, μύγες και άλλα έντομα, δυσωδία, κίνδυνοι για την υγεία, ντροπιαστική εικόνα.

Πριν από πέντε ημέρες κάτω από το βάρος κυριολεκτικά των σκουπιδιών αλλά και της όλης κατάστασης, ο Δήμος Θήρας βρήκε έναν εργολάβο από την Αθήνα, που έφερε στο νησί δύο ερπυστριοφόρα οχήματα, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να ανοίγουν δρόμο για να φτάσουν στο κύτταρο της χωματερής, προκειμένου να συμμαζέψουν και να θάψουν τα σκουπίδια. Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι για 40 ημέρες.

Προχτές στο νέο πολυνομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή για το περιβάλλον συμπεριλάμβανε μέσα του ένα άρθρο για τη λύση με τα απορρίμματα της Σαντορίνης. Το κράτος αποφάσισε για τα επόμενα πέντε χρόνια και με απλά λόγια, τα σκουπίδια να συνεχίσουν τα πετιούνται στην Καλντέρα. Η λύση αυτή αποκαλείται και επίσημα «ενδιάμεση φάση».

Ποιος θα πει την τελευταία κουβέντα για αυτή τη λύση; Η Εφορία Αρχαιοτήτων. Σκληρό καρύδι.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟΥ 2023

Στη Σαντορίνη αναμένεται φέτος να «πατήσουν το πόδι τους» 2, 5 εκατομμύρια τουρίστες. Καλά διαβάσατε το νούμερο. Με αεροπλάνα, με βαπόρια, με ημερόπλοια, με κρουαζιερόπλοια, αυτός είναι ο αριθμός των επισκεπτών που θα περάσει από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες στο νησί, που έχει χαρακτηριστεί «το πιο όμορφο του κόσμου».

Οι μόνιμοι κάτοικοι του το χειμώνα και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή εκτιμάται ότι είναι περίπου 15.500. Με αυτό το κριτήριο, δηλαδή το πληθυσμιακό, το κράτος αποφασίζει πόση σημασία θα του δώσει. Πόσους αστυνομικούς, πόσους διοικητικούς υπαλλήλους, πόσα χρήματα για τις διάφορες ανάγκες, κ.ο.κ. Στις τελευταίες εκλογές, από τους εγγεγραμμένους στους καταλόγους πήγε και ψήφισε μόλις το 40%, 9.000 άνθρωποι. Αυτοί είναι που προφανώς ενδιαφέρονται για το νησί τους, οι ντόπιοι, μαζί με κάποιους ελάχιστους, από εκείνους τους επιχειρηματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στο νησί, δεν είναι από εκεί, αλλά έχουν μεταφέρει τα δικαιώματα τους. Υπάρχουν και δεκάδες άλλοι, που μπορεί να μην κατάγονται από τη Σαντορίνη, όμως ζουν εκεί μεγάλα διαστήματα, έχουν εκεί τα συμφέροντα, τις επενδύσεις και τους εργαζόμενους τους. Δεν ψηφίζουν όμως στη Σαντορίνη. Αυτοί είναι που σηκώνουν συνήθως και το δάκτυλο πιο ψηλά, για να δείξουν τα κακώς κείμενα, χωρίς να συμμετέχουν ποτέ στη λύση τους.

Είναι ένα παράδοξο γεγονός αυτό, που συμβαίνει όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και στη Μύκονο και σε κάποιους άλλους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, που οι λιγοστοί κάτοικοι ορίζουν με τις επιλογές τους την τύχη του τόπου τους, με μέτρα και σταθμά δυσανάλογα της πραγματικότητας. Διότι φανταστείτε πράγματι το κράτος, να έδινε τη δέουσα σημασία σε αυτούς τους τόπους. Να είχε σχέδιο, να γνώριζε, να μελετούσε, να αντιμετώπιζε το κάθε τι στη διάσταση του. Να έφτιαχνε δομές, υπηρεσίες, δημόσια έργα και μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για κατοίκους και επισκέπτες.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τη Σαντορίνη. Έναν παγκόσμιο, αυτόνομο προορισμό. Έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο. Είναι γνωστό ότι πολλοί ξένοι που επισκέπτονται το νησί, δεν γνωρίζουν ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν τους νοιάζει κιόλας.

Είναι ένα νησί δραματικής ομορφιάς και ιστορίας. Ένας τόπος καταραμένος μα και ευλογημένος. Η φήμη του, που φτάνει στα πέρατα της γης, έφερε πέρυσι, πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Σαντορίνη κατέγραψε μια ακραία αύξηση, που εκτιμάται ότι φτάνει και το 40%. Λαμπερές διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες και επενδυτές τεράστιου εύρους σπεύδουν να «βάλουν πόδι» στη Σαντορίνη. Τα ξενοδοχεία είναι πανάκριβα μα γεμάτα, τα εστιατόρια σερβίρουν υψηλή γαστρονομία και απαιτούν κράτηση βδομάδες πριν, οι Κινέζοι ξυπνούν και κοιμούνται με το όνειρο να παντρευτούν εκεί και οι αμερικάνοι ζουν για να πάνε έστω μια κρουαζιέρα που θα περάσει από τη Σαντορίνη.

Το 2023 αναμένεται εξίσου εκρηκτικό για τον τουρισμό του νησιού. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν να καταφτάνουν. Μπορεί όμως να τους αντέξει;

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ – Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Σαντορίνη: Τα σκουπίδια με την καλύτερη θέα στον κόσμο
Η “χωματερή” της Σαντορίνης.

Η Σαντορίνη δεν γεννήθηκε χτες. Ούτε απέκτησε ξαφνικά εκατομμύρια τουρίστες, επενδυτές, κλπ. Το πρόβλημα όμως με τα σκουπίδια που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει και που έχει φτάσει στο απροχώρητο, μοιάζει ουρανοκατέβατο, ενώ υπάρχει 20 χρόνια. Κανείς δεν έχει φροντίσει για την οριστική διευθέτηση του, ούτε καν για την προσωρινή. Είναι λέει ευθύνη του Δήμου. Μόνο όμως του Δήμου;

Οι περίπου 40.000 τόνοι σκουπιδιών που παράγει το νησί ετησίως, πετιούνται σε ένα σημείο της Καλντέρας. Ως γνωστόν η Καλντέρα είναι αρχαιολογικός χώρος, περιοχή Narura και άρα άκρως προστατευόμενη, από τα πάντα και τους πάντες. Ο χώρος που εναποθέτονται είναι ένας ΧΑΔΑ, δηλαδή Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων, εκεί που πετιούνται σκουπίδια χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι συνέπειες που θα υπάρξουν από μια τέτοια διαδικασία. Κοινώς η Σαντορίνη πετά τα σκουπίδια της στην Καλντέρα και τα θάβει. Δεν κάνει, διαλογή, ανακύκλωση, σωστή υγειονομική ταφή, κλπ.

Περιττό φυσικά να πούμε ότι ο ΧΑΔΑ της Σαντορίνης, είναι παράνομος, όπως όλοι του είδους του.

Από τον Αύγουστο του 2022, με το νησί γεμάτο τουρίστες και 130 κρουαζιερόπλοια το μήνα, ο εργολάβος που είχε αναλάβει την ταφή των σκουπιδιών αποχώρησε. Πηγές αναφέρουν ότι είχε οικονομικές εκκρεμότητες με το Δήμο. Έφυγε και απλά οι δημοτικές υπηρεσίες, συνέχισαν να συλλέγουν τα απορρίμματα και να τα πετούν εκεί. Το κύτταρο όμως του ΧΑΔΑ γέμισε, τα σκουπίδια απλώθηκαν γύρω – γύρω, έφτασαν στο διπλανό αμπέλι και τελικά φάνηκαν από το δρόμο. Διάφοροι δεν ήξεραν που να πετάξουν τα μπάζα από τις οικοδομές του χειμώνα και βρήκαν απόμερα σημεία και άδεια οικόπεδα και έκαμαν τη δουλειά τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Βίκης Βαμιεδάκη στο The Magazine του News247 πατώντας εδώ

📸freephotosov/Pixabay

Δείτε επίσης