Santorinimagazine.gr: Μέτρα για αποφυγή έκθεσης των επισκεπτών σε κατολισθητικό κίνδυνο σε Σαντορίνη-Θηρασιά

Χαρά Καπότου | Sasntorinimagazine.gr

απο Cyclades Open

Την λήψη μέτρων που αφορούν, την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, περιορισμούς στην κυκλοφορία των επισκεπτών  και σήμανση ( με πινακίδες),σε  σημεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο, αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με  αποκλειστικές πληροφορίες του santorinimagazine.gr.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην Θηρασιά στις 27 Απριλίου κλιμάκιο του ΟΑΣΠ έκανε αυτοψία στην περιοχή την επόμενη μέρα με εντολή του Υπουργού  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  Β.Κικίλια, παρουσία των αρμόδιων φορέων,του Δημάρχου Θήρας  Ν. Ζώρζου  και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου  όπου συζητήθηκαν τα δεδομένα μετά την αυτοψία του ΟΑΣΠ και στη συνέχεια στις 13 Μαϊου αποφασίστηκαν  άμεσες προληπτικές παρεμβάσεις και να επανέλθουν με επικαιροποιημένες προτάσεις. 

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη,  σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μεταξύ των 5 συναρμόδιων υπουργείων και αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά την τουριστική περίοδο. Επίσης την περασμένη Πέμπτη 23 Μαϊου το νησί επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου.

Η απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες  μέρες, σύμφωνα πάντα με αποκλειστικές πληροφορίες, θα ισχύσει από την 1 Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2024 .

Τα μέτρα χωρίζονται σε δύο άξονες

 •  περιορισμούς στην κυκλοφορία των επισκεπτών προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο
 • τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε συγκεκριμένες περιοχές και σημεία  της Σαντορίνης και της Θηρασιάς  .

Τι περιλαμβάνουν

Περιορισμούς στην κυκλοφορία των επισκεπτών προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο και  αφορούν :

 • Τον Όρμο  Αμμουδίου
 • Τον  Όρμο Φηρών
 • Τον Όρμο Αθηνιού

Συγκεκριμένα

 • στον Οικισμό στο Αμμούδι, σύμφωνα με τις  πληροφορίες, τα μέτρα  αφορούν την απαγόρευση  κυκλοφορίας και την διέλευση των οχημάτων από την Οία ως τον λιμένα του Αμμουδίου με εξαίρεση τα οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων, στα οποία θα  επιτρέπεται η κυκλοφορία για συγκεκριμένες ώρες.
 • στον Όρμο των Φηρών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρχει ελεγχόμενη αποβίβαση και αναχώρηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, θέτοντας συγκεκριμένο όριο,  ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού επιβατών μπροστά στο τελεφερίκ. Υπεύθυνη θα είναι η λιμενική αρχή και  ταυτόχρονα θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των υπολοίπων σκαφών από και προς την Θηρασιά και το ηφαίστειο. Σκοπός  του ελέγχου των υπολοίπων σκαφών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι να εξυπηρετηθεί η κίνηση των σκαφών που μέχρι σήμερα γινόταν από το Αμμούδι και η συγκοινωνία προς την Θηρασιά.
 • στον Όρμο του Αθηνιού – λιμάνι η απόφαση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, περιλαμβάνει  μέτρα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων δίνοντας προτεραιότητα στα Εκμισθωμένα Επιβατηγά αυτοκίνητα με οδηγό(ΕΙΧ)- βανάκια, τα λεωφορεία και τα φορτηγά προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο χρόνος παραμονής, κατά την αποβίβαση και τον απόπλου,  στην συγκεκριμένη οδό.

Προειδοποιητική σήμανση για την ύπαρξη πιθανού κατολισθητικού κινδύνου 

 • Στον Οικισμό Αμμούδι στην δημοτική οδό προς το λιμάνι και το μονοπάτι από Αμμούδι προς Οία
 •  Όρμος Αρμένη,  στο μονοπάτι από Οία προς τον Όρμο
 • Το Φηροστεφάνι, στο μονοπάτι που βρίσκεται στην άκρη της καλδέρας
 • Όρμο Φηρών, στο μονοπάτι που οδηγεί στα Φηρά
 • Στον Αθηνιό, από το λιμάνι έως την διασταύρωση του δρόμου Φηρών – Ακρωτηρίου
 • Η Θηρασιά- Κόρφος, κατά μήκος του όρμου του Κόρφου και στο μονοπάτι που οδηγεί στον οικισμό της  Θηρασιάς- Μανωλά

Η σήμανση θα είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες και να εκδοθεί  η σχετική ΚΥΑ . Το νησί της Σαντορίνης την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επισκεφθεί  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης ή ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι την διαχείριση για την τήρηση των μέτρων, θα την έχει ο Δήμος Θήρας,  το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο  και το Λιμεναρχείο Θήρας, καθώς αφορούν κυρίως τους τρεις  όρμους του νησιού.

Να υπενθυμίσουμε στους μη γνωρίζοντες ότι, ο όρμος του Αθηνιού εκτελεί χρέη κεντρικού λιμανιού στο νησί  και δέχεται το σύνολο της ακτοπλοϊκής κίνησης των επιβατηγών πλοίων και μεγάλο μέρος των επισκεπτών των  κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων καθώς και το πλοίο που συνδέει την Θηρασιά με την Σαντορίνη και μπορεί να  μεταφέρει οχήματα.  Ο όρμος Αμμουδίου εξυπηρετεί την σύνδεση- συγκοινωνία με το νησί της Θηρασιάς , μόνο για επιβάτες χωρίς οχήματα καθώς εξυπηρετείται με  λάντζα και ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματικών τουριστικών σκαφών που εκτελούν τις ημερήσιες εκδρομές καθημερινά. Ο Όρμος των Φηρών – το παλιό λιμάνι εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επιβατών κρουαζιέρας καθημερινά και συνήθως υπάρχει συνωστισμός κατά την αναμονή για το τελεφερίκ.

Στο νησί έχουν διαρρεύσει σχετικές πληροφορίες με τα επικείμενα μέτρα, που αλλάζουν τα δεδομένα της μέχρι τώρα λειτουργίας του και αυτό έχει συσπειρώσει ήδη τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση. Ανησυχίες εκφράζονται ήδη από τους επιχειρηματίες του Αμμουδίου και του Όρμου των Φηρών.

Η εφαρμογή των μέτρων και η διαχείριση τους φαίνεται  δύσκολη και χρειάζεται προσπάθεια από όλους, μας λένε πηγές των επιχειρηματιών του νησιού. Ωστόσο αν δεν αλλάξει κάτι, που δεν αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,  θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες καθώς η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και αναμένεται να εκδοθεί και τα υπουργεία δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια για την διαπραγμάτευση της. Προβληματισμός υπάρχει επίσης και για την έλλειψη πάρκινγκ που εντοπίζεται στην περιοχή της Οίας και στο λιμάνι του Αθηνιού.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα προσωρινά μέτρα αφορούν την περίοδο 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην έναρξη της εφαρμογής τους.

Πηγή: santorinimagazine.gr/Χαρά Καπότου

📸Cyclades Open

Δείτε επίσης