Σε “Μανώλης Γλέζος” μετονομάστηκε το 4ο Γενικό Λύκειο Αθηνών-Ποια η σχέση του Μανώλη Γλέζου με το σχολείο

απο Cyclades Open
Μανώλης Γλέζος 4ο Γενικό Λύκειο Αθηνών

Με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή, το 4ο Γενικό Λύκειο Αθηνών μετονομάστηκε σε 4ο Γενικό Λύκειο Αθήνας – «Μανώλης Γλέζος». Η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισηγήσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Τον Φεβρουάριο που πέρασε με ομόφωνη απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών του Λυκείου ζήτησε να μετονομαστεί το σχολείο σε «4ο Γενικό Λύκειο Αθηνών – Μανώλης Γλέζος», ένα αίτημα που έχει ήδη συναντήσει τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων.

Ποια η σχέση του ήρωα του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου με το σχολείο

Πρόκειται για το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε ο Μανώλης Γλέζος, επισημαίνει ο Σύλλογος Δικασκόντων/ουσών στην απόφασή του, τονίζοντας ότι η απόδοση του ονόματος αυτής της εμβληματικής μορφής της Εθνικής Αντίστασης στο Λύκειο «είναι υψίστης σημασίας για την εκπαιδευτική μας κοινότητα ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς του στη χώρα μας». «Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί διαχρονικό πρότυπο ήθους και ενωτικής δράσης στον χώρο της πολιτικής και της εθνικής ομοψυχίας», συμπληρώνεται στην ομόφωνη απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησης της διευθύντριας του σχολείου, Μαρίας Στειακάκη. Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο περιγράφεται ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία της διευθύντριας με τη σύζυγο του Μανώλη Γλέζου.

Το οικογενειακό του περιβάλλον αφενός ανταποκρίθηκε θετικά, αφετέρου προσφέρθηκε να δωρίσει στο σχολείο το απολυτήριο του Μανώλη Γλέζου –το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί σε ειδική προθήκη στην είσοδο του Λυκείου- καθώς και μέρος της βιβλιοθήκης του.

Το αίτημα του Συλλόγου έχει ήδη λάβει τη συναίνεση της αρμόδιας συμβούλου εκπαίδευσης, που μάλιστα συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους. «Εύχομαι η στάση ζωής του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις μαθήτριες και τους μαθητές σας», καταλήγει η επιστολή της προς την κ. Στειακάκη. Επίσης, για τη μετονομασία του σχολείου έχει εισηγηθεί θετικά και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Γνωμοδότηση επί της μετονομασίας του 4ου Γενικού Λυκείου θα παρείχε το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, ενω για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το αίτημα απαιτούσε την εγκριτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η efsyn.gr σε δημοσίευμά της στις 13/02/2024 “Το αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών του σχολείου δεν είναι δυνατόν να προσπεραστεί, με δεδομένο ότι προ τριετίας ήταν η τότε ηγεσία του υπουργείου (Νίκη Κεραμέως, Σοφία Ζαχαράκη) που είχε δώσει λύση για την προσθήκη του ονόματος του Μανώλη Γλέζου στο Γενικό Λύκειο Νάξου, νησί στο οποίο γεννήθηκε ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, τίτλος που του είχε αποδώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ Ντε Γκολ”.

To σχετικό ΦΕΚ:

Με πληροφορίες από alfavita.gr και efsyn.gr

Δείτε επίσης