Σίκινος-Cycladic Identity: Ξεκίνησε η καταγραφή της πλούσιας χλωρίδας του νησιού

απο Cyclades Open
ΣΙΚΙΝΟΣ CYCLADES IDENTITY

Το Cycladic Identity – το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κυκλαδικού Μουσείου η οποία χρηματοδοτεί προτάσεις φορέων σε συγκεκριμένους τομείς. Η πρόταση του Συνδέσμου Σικινητών με τίτλο “Καταγραφή της Χλωρίδας της Σικίνου και έκθεση αυτής στο κοινό” στον τομέα της Βιοποικιλότητας, έγινε αποδεκτή και ξεκίνησε επισήμως την 1η Απριλίου.

Ο Σύνδεσμος νιώθει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση καθώς και η ευθύνη να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο έργο μέσα στον ένα ημερολογιακό χρόνο ο οποίος διατίθεται για να ολοκληρωθεί.

Σύνδεσμος Σικηνητών

Ο σχεδιασμός, που έγινε εξ ολοκλήρου από τον Σύνδεσμο (υπεύθυνος: Κώστας Πλατής), περιλαμβάνει τα εξής: μετάβαση στο νησί, τουλάχιστον τέσσερις φορές αυτή την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ομάδας βοτανολόγων από τη Θεσσαλονίκη (όλοι εξαιρετικοί επιστήμονες: η Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του τμήματος Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η βοτανικός Χαρά Χαραλαμπίδου και η Κατερίνα Γεωργιάδου), συλλογή δειγμάτων και αποξήρανσή τους και στη συνέχεια, στο εργαστήριο του ΕΛΓΟ, ταυτοποίηση και καταγραφή τους μέχρι του σταδίου υποείδους, με μεγάλη λεπτομέρεια δηλαδή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα δοθεί έμφαση στα αρωματικά φυτά που είναι ντόπια, αλλά γενικά θα εξεταστούν όσα περισσότερα φυτικά είδη γίνεται. Οι επισκέψεις θα είναι παντού, όπως σε μέρη που μπορεί να φυτρώνουν είδη που απαντώνται αποκλειστικά στη Σίκινο, σε μέρη που δεν δέχονται όχληση από τον άνθρωπο (όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας και το Παλαιόκαστρο) αλλά και πέριξ των οικισμών και σε μέρη όπου συναντάται διαφορετικό μικροκλίμα όπως η Βλυχάδα, η Επισκοπή και το Διαλισκάρι.

Σίκινος, Despina Galani/Unsplash

Επειδή είναι ακατόρθωτο να καταγραφεί όλη η χλωρίδα σε ένα τόπο τόσο πλούσιο σε βιοποικιλότητα, θα αποκαλέσουμε αυτή τη φάση ως “πρώτη φάση” και θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε τη προσπάθεια με ίδιους πόρους τα επόμενα χρόνια.

Θα γίνει και προσπάθεια να καταγραφούν και οι τοπικές ονομασίες όσων φυτών γίνεται καθώς και η εθνοβοτανολογία τους, δηλαδή η χρήση τους από τους ντόπιους σήμερα και στο παρελθόν.

Μια παρόμοια προσπάθεια αλλά σε εντελώς ερασιτεχνική βάση παρότι περιείχε επιστημονικά στοιχεία αντλούμενα από τη βιβλιογραφία, είχε γίνει και πριν 21 χρόνια όπου οι μαθητές του σχολείου Σικίνου είχαν συγκεντρώσει στοιχεία για τη χλωρίδα του νησιού κατά τη διάρκεια σχολικής εργασίας, και ο Σύνδεσμος είχε συνδράμει καλύπτοντας τα κόστη της έκδοσης σε βιβλίο της όλης εργασίας.

Εκτός από τις εργασίες στο πεδίο και το εργαστήριο, τα δείγματα θα εκτεθούν ως ερμπάριο (κάτι σαν το “Φυτολόγιο” που πολλοί φτιάχναμε στο σχολείο). Το ερμπάριο θα δημιουργηθεί από τους βοτανολόγους και θα μεταφερθεί στο νησί όπου θα εκτεθεί από την άνοιξη του 2025 και μετά. Ο ενδιάμεσος χρόνος (Απρίλιος ’24 με Μάρτιο ’25) είναι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το υπό χρηματοδότηση έργο.

Φυσικά προκύπτουν και ζητήματα για το μέλλον, όπως η ολοκλήρωση της συλλογής δειγμάτων με επισκέψεις και σε άλλες εποχές εκτός Άνοιξης και καλοκαιριού, η ψηφιοποίηση του ερμπαρίου για να ανέβει στο site του Συνδέσμου ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη από όλους ανά πάσα στιγμή και η δημιουργία ενός βοτανόκηπου με φυτά που θα έχουν πολλαπλασιαστεί από σπόρους και ιστό ντόπιων, Σικινιώτικων φυτών. Αυτά θα είναι οι επόμενες “φάσεις” του έργου, χρηματοδοτούμενες από τον ίδιο τον Σύνδεσμο στο βαθμό που μπορεί και με τον ρυθμό που μπορεί.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί στα αρωματικά φυτά της Σικίνου, ένα πλούτο της γης του νησιού, με τη καταγραφή τους, τη παρουσίασή τους και την ανάλυση τρόπων καλλιέργειάς τους. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο νησί το 2025 πριν το Πάσχα παρουσία των επισήμων από το Cycladic Identity.

Η πρόταση του Συνδέσμου βρήκε αρωγό και τον δήμο Σικίνου ο οποίος δέχτηκε πρόθυμα να καλύψει έξοδα όπως η μετάβαση και η φιλοξενία στο νησί των επιστημόνων από τη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο, κάτι το οποίο έπαιξε ρόλο στη θετική γνώμη των μελών της επιτροπής του Cycladic Identity, επιβραβεύοντας τις συνέργειες, τη συνεργασία φορέων δηλαδή.

Η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος και ευχαριστούμε τον δήμο Σικίνου που είναι τόσο ανοικτός στη συνεργασία.

Θα καλύψουμε δημοσιογραφικά όλη τη πορεία ολοκλήρωσης του έργου ώστε να το…ζήσουμε όλοι μαζί!

Είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμος χρηματοδοτείται για ένα έργο το οποίο πρότεινε ο ίδιος από το μηδέν και αυτό μας γεμίζει χαρά μα και ευθύνες.

Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη της επιτροπής και τους ανθρώπους της πρωτοβουλίας Cycladic Identity.

Cycladic iIdentity

Η παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, από το site του Cycladic Identity, έχει ως εξής:

”Στόχος μας στο Cycladic Identity είναι να συμβάλουμε στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των νησιών των Κυκλάδων και να αφήσουμε θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, υποστηρίζοντας την υλοποίηση δράσεων για τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητάς τους.

Ως κυκλαδική ταυτότητα ορίζουμε τα στοιχεία εκείνα και τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στους τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος (με έμφαση στη Βιοποικιλότητα) και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των νησιών.

Σε μια εποχή που οι τοπικές κοινωνίες είναι περισσότερο από ποτέ ευάλωτες σε φαινόμενα της σύγχρονης καθημερινότητας όπως ο αυξημένος τουρισμός, η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών και η κλιματική αλλαγή, το Cycladic Identity επιδιώκει να παρέχει τα μέσα αλλά και το κίνητρο στα νησιά να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση της κληρονομιάς τους, διαφυλάσσοντας τα στοιχεία εκείνα που τα έφεραν από το χθες στο σήμερα και που διαθέτουν τη δύναμη να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και στο μέλλον”.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Σύνδεσμος Σικινητών

Δείτε επίσης