Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά μόνο χθες-Νέο περιστατικό στην Κω

απο Cyclades Open
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Η γυναικοκτονία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα όπου το θύμα, Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε άγρια από τον πρώην σύντροφό της, ελάχιστα μέτρα μακριά από τον φρουρό του ΑΤ Αγ. Αναργύρων κι αφού προηγουμένως είχε ζητήσει την προστασία της αστυνομίας εξακολουθεί να σοκάρει. Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την υπόθεση με τους συγγενείς αδικοχαμένης κοπέλας να μιλούν για τον δολοφόνο και να τον περιγράφουν ως ένα απόλυτα χειριστικό άτομο που διαχειρίζονταν τα social media της Κυριακής Γρίβα και παρακολουθούσε κάθε της κίνηση.

Δυστυχώς εκείνη που φέρουν την ιδιότητα του προστάτη του Πολίτη δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Το νήμα της ζωής της Κυριακής Γρίβα κόπηκε βάναυσα εξω ακριβώς από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων γιατί “τα περιπολικά δεν είναι ταξί” και γιατί κανείς απ’ όσους την είδαν και μίλησαν μαζί της δεν μπόρεσε να συναισθανθεί τη σημαίνει κακοποιητική συμπεριφορά ώστε να πράξει ανάλογα και να προστατεύσει τον πολίτη που διέτρεχε άμεσο κίνδυνο, όπως, δυστυχώς, φάνηκε αμέσως μετά.

Δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά, ήταν όμως η πρώτη φορά που έγινε τόσο κραυγαλέα, χωρίς να μπορεί να ειπωθεί καμία από τις γνωστές δικαιολογίες που κι αυτές είναι χρεωμένες στο θύμα.

Για να είναι όμως η τελευταία φορά πρέπει πρωτίστως να αλλάξει η νοοτροπία και οι αρμόδιες αρχές πέρα από τους νόμους και την τιμωρία που θα θεσπίσουν για τους κακοποιητές, θα πρέπει πρέπει να προστατεύουν ουσιαστικά το θύμα και να υπάρχει μέριμνα και ουσιαστική φροντίδα, σοβαρότητα, ώστε να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και οι γυναίκες να απευθύνονται στις αρχές ευκολότερα. Στη χώρα μας αρνούνται ακόμα να αναγνωρίσουν τον όρο “γυναικοκτονία” εξετάζοντας τον μόνο ως προς την απόδοση της ποινής και όχι ως ένα ξεχωριστό έγκλημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο την κοινωνία και τις ίδιες τις αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ορίζει τη γυναικοκτονία ως τη δολοφονία μιας γυναίκας λόγω του φύλου της. Αυτός είναι ο ορισμός της Στατιστικής Επιτροπής του ΟΗΕ.

Η τεράστια έκταση του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα αποκαλύπτεται από τα στατιστικά δεδομένα. Όπως αναφέρει το ethnos.gr μόνο χθες Τρίτη (09/04) καταγράφηκαν 141 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε 73 συλλήψεις. Μάλιστα, 5 από τα θύματα ζήτησαν  να διαμείνουν σε δομή. 

«Θα δεις τι θα πάθεις»

Ανάμεσά τους και η περίπτωση μιας 47χρονης γυναίκας από την Κω που το μεσημέρι της Τρίτης υπέβαλε έγκληση σε βάρος του 44χρονου συζύγου της, που εργάζεται ως στρατιωτικός. Όπως είπε στους αστυνομικούς την απείλησε λέγοντας τη φράση: «θα δεις τι θα πάθεις», την τράβηξε από τα μαλλιά και την κλώτσησε με σκοπό να την διώξει από το σπίτι τους. 

Το θύμα δεν επιθυμούσε ιατροδικαστική εξέταση, της χορηγήθηκε ενημερωτικό σημείωμα με Κατάλογο Φορέων και Υπηρεσιών Παροχής Αρωγής σε Θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας και στη συνεχεία μεταφέρθηκε με όχημα του Α.Τ. Κω σε φιλική ασφαλή κατοικία στην οποία φιλοξενείται.

«Κλωτσιές και μπουνιές όταν ήμουν έγκυος»

Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να υποστούν τη φρίκη της κακοποίησης για μέρες, για μήνες, για χρόνια. Οι περισσότερες το υπομένουν μόνες. Ώσπου, συνήθως, βρίσκουν τη δύναμη και το κουράγιο να μιλήσουν.

Η Ευαγγελία ζούσε την απόλυτη φρίκη από 19 χρονών, τότε που γνώρισε τον σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό της. Υπέμενε τα βασανιστήρια, όπως υποστηρίζει, γιατί ήταν έγκυος. Από ένα σημείο και μετά η δομή κακοποιημένων γυναικών ήταν μονόδρομος…

«Έπρεπε να τον παντρευτώ με το ζόρι, γιατί είχα μείνει έγκυος για οικονομικούς λόγους. Με είχε κακοποιήσει ακόμα και όταν ήμουν έγκυος με κλωτσιές με μπουνιές. Δεν είχα στήριξη από τους δικούς μου. Έλεγαν ότι εγώ φταίω. Με είχε πετάξει κάτω μου έδινε κλωτσιές στην κοιλιά, νοσηλεύτηκα επτά μηνών πήγα να χάσω τον γιο μου, με ρώτησαν τότε στο νοσοκομείο μήπως τσακώθηκε με τον σύζυγό σου και τους λέω έπεσα από τις σκάλες», περιγράφει χαρακτηριστικά στο OPEN και την Ελευθερία Σπυράκη.

«Με απειλούσαν ότι θα μείνω στον δρόμο»

Η Ευαγγελία ήταν μόνη. Η οικογένειά της δεν ήταν απλώς απούσα, αλλά της έδειχνε και την πόρτα…

«Δεν έφευγα γιατί φοβόμουν και τους δικούς μου και αυτόν με απειλούσαν ότι θα μείνω στον δρόμο», δηλώνει.

Και όταν απευθύνθηκε στις αστυνομικές Αρχές, παρότι τους έδειξε το τραύμα που από την μαχαιριά του συζύγου της, εκείνοι, όπως λέει την έδιωξαν

«Μου είπε ένας αστυνομικός ότι “δεν μπορείς να κάνεις μήνυση, έπρεπε από την πρώτη μέρα που είχες στο τραύμα”. Του έδειξα κιόλας και λέει “φαίνεται το σημάδι αλλά μπορεί να το έκανες μόνη σου” και έχουν χαθεί τα DNA».

«Με χτυπούσε και μπροστά στο παιδί»

Στην ίδια δομή ζει τα τελευταία τρία χρόνια και η Μαργαρίτα που επί έξι χρόνια κακοποιούνταν συστηματικά από τον κατά 35 χρόνια μεγαλύτερο σύζυγό της.

«Με ζήλευε υπερβολικά πολύ. Πήγαινα να ανοίξω την πόρτα να δω το παιδί με το ποδήλατο αν είναι καλά και αν τυχαίνει να περάσει έμπαινε μέσα και με χτύπαγε δήθεν ότι έχω κάποιον άλλο ενώ εγώ δεν είχα πάει ούτε μέχρι τον φούρνο να πάρω μία φρατζόλα ψωμί. Με χτυπούσε και μπροστά στο παιδί. Ήταν ένας άνθρωπος οποίος χτυπούσε ακόμα και πελάτη μέσα στο ταξί τον κατέβαζε και τον χτύπαγε. Εδώ στην δομή δεν φοβάμαι τίποτα».

«Αυτό που θέλω να πω στις γυναίκες είναι ότι πρέπει να μιλάνε να μη φοβούνται και ότι υπάρχουν και δομές», τονίζει στο τέλος η Ευαγγελία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες – θύματα βίας. Σε αυτές έχουν φιλοξενηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα 1.634 κακοποιημένες γυναίκες ενώ στα 44 συμβουλευτικά κέντρα μόνο από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα έχουν απευθυνθεί 1.139 γυναίκες.

141 περιστατικά μόνο χθες 09/04, δέκα ημέρες μετά από την γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων…μέχρι να πάψουμε να μετράμε θύματα

Διαβάστε ακόμα:

Γυναικοκτονίες: Μία «επιδημία» στην Ελλάδα και τον κόσμο (infographic)

O Ακήρυχτος Πόλεμος κατά των Γυναικών στην Ευρώπη

Με πληροφορίες από το ethnos.gr

📸ninocare/Pixabay

Δείτε επίσης