Σόιμπλε: Αν κρυώνετε, βάλτε διπλό πουλόβερ!

απο Cyclades Open

Μετά από καιρό την επαναμφάνισή του έκανε ο αειθαλής πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, τέως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής και νυν βουλευτς των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό φορμάτ της εφημερίδας Bild “Die Richtigen Fragen” (Οι σωστές ερωτήσεις).

Μιλά ανοιχτά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μόσχα, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την πυρηνική απειλή και δίνει συμβουλές στους σύγχρονους Γερμανούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Δεν είναι αυτονόητη η ευημερία» λέει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας στο μυαλό κυρίως τις νεότερες γενιές Γερμανών – ο ίδιος είναι παιδί του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, γεννημένος το 1942 και σήμερα αισίως 80 ετών.

Διπλό πουλόβερ, κεριά, σπίρτα…

“Για να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο κρύο χειμώνα” λέει χαρακτηριστικά “μπορούμε να φορέσουμε ένα και δύο πουλόβερ, άλλωστε και τη δεκαετία του 70 επί Χέλμουτ Σμιτ η Γερμανία είχε περάσει ξανά ενεργειακή κρίση. Τότε τα δημόσια κτίρια επίσης θερμαίνονταν με 17 βαθμούς”. 

Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο διακοπών του ρεύματος φέτος τον χειμώνα με κάπως χιουμοριστική αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική διάθεση προτρέπει τους Γερμανούς “να έχουν στο σπίτι τους κεριά και σπίρτα για ώρα ανάγκης”.

“Δεν θα ήθελα να είμαι σήμερα καγκελάριος”

Από εκεί και πέρα, ο πρώην Γερμανός υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να «επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να τρομοκρατηθούν από την απειλή» πυρηνικών αλλά και ότι χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Αυτή ακριβώς την «κόκκινη γραμμή» είναι που «γρατζουνάει» εδώ και καιρό ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τις απειλές του.

Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να είμαι καγκελάριος αυτή τη στιγμή και να φέρω το βάρος της απόφασης, σε περίπτωση που ο Πούτιν παραβιάσει αυτή την κόκκινη γραμμή». Κι όπως τονίζει με έμφαση, «αν υποχωρήσεις μια φορά, θα υποχωρείς για πάντα – Στη ζωή μου πάντα πήγαινα με την αρχη: Όχι, δεν θα αφήσω να με εκβιάσουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης