Σώστε τις παραλίες της Νάξου/ Save Naxos Beaches-Ανοικτή επιστολή: “Αγαπάμε το νησί και θα το προστατέψουμε! Είμαστε η πλειοψηφία!”

απο Cyclades Open

Χθες, Σάββατο 22/07/2023, στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, μέσα στον καύσωνα, με τη Ρόδο να καίγεται ολοσχερώς, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι αστυνομικές αρχές της Νάξου συνέλαβαν εστιάτορα σε κάποια παραλία του νησιού μας για παράνομη κατάληψη της παραλίας με ομπρελοξαπλώστρες. Προφανώς κάποιος γείτονας ή περαστικός τον κατήγγειλε.

“Οι παραβάτες στις παραλίες είναι πάρα πολλοί και όχι ένας! Τώρα την πληρώνει ένας για πολλούς άλλους”, σημειώνει η Ρενάτα Πετρίδη, μόνιμη κάτοικος Νάξου και συντονίστρια του Κινήματος “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” – “Save Naxos Beaches NOW”.

Το Κίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” — “Save the Beaches of Naxos NOW” είναι μια ανοιχτή κινητοποίηση πολιτών, κατοίκων μόνιμων και εποχικών όπως και μακροχρόνιων επισκεπτών της Νάξου που δημιουργήθηκε 16/07/2023 στο διαδίκτυο και ήδη σε λίγες μέρες μετρά 1900 μέλη με συνεχή άνοδο της συμμετοχής.

Το Κίνημα καταγγέλει πως επιχειρηματίες εστίασης και ξενοδόχοι όπως και ιδιοκτήτες κατοικιών κι οικοπέδων παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές και την κοινή χρήση τους και ότι επιπλέον καταστρέφουν κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον που στην περίπτωση της Νάξου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά προστατευόμενους οικοτόπους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσίευσαν την Τετάρτη.

“Βιώνουμε και καταγράφουμε καθημερινά μια κατάσταση πλέον εκτός κάθε νομιμότητας, μέτρου, σεβασμού προς τον συμπολίτη και το περιβάλλον”, συμπληρώνει η Μαρκέλλα Χένσλεϋ, ιδρύτρια του κινήματος. Η Πετρίδη συμπληρώνει επ’ αυτού, “οι επισκέπτες της Νάξου βιώνουν κι αυτοί την ασυδοσία με τιμές ανεξέλεγκτες για ομπρελοξαπλώστρες σε δημόσιο χώρο, που χθες άγγιζαν και τα 50 ευρώ συν άλλα 50 για υποχρεωτική κατανάλωση”.

Επώνυμος σχολιαστής του διαδικτύου ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις παραλίες της Νάξου γίνονται πάρτυ στην παραλία “με ξένα κόλυβα”.

Ασφαλώς έχει προκληθεί πλέον σάλος στην τοπική κοινωνία και καθημερινά όλο και περισσότεροι μιλούν ανοικτά και δημόσια με λύπη, αγανάκτηση ή αγωνία για το θέμα. Το Κίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” εξηγεί έτσι και τη μεγάλη προσέλευση στην συνάντηση του τέσσερις μέρες μόλις μετά την ίδρυσή του, όπως τα μέλη δεσμεύτηκαν να προβούν σε καταγγελίες προς όλες τις αρχές για τη συστηματική επίλυση του προβλήματος.

Η επίσης συντονίστρια του Κινήματος “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου”, Ελένη Ανδριανοπούλου, απαιτεί επιτακτικά από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές συστηματικούς ελέγχους σε όλες τις παραλίες, “όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί ρητά κατά την διαδικασία αδειοδότησης”, παραθέτοντας πως “στην 90/2023 της 16/05/2023 απόφασης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από 12η/2023 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας αναφέρεται πως “[σ]τα παραχωρούμενα για απλή χρήση τμήματα κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι από τον Δήμο και από την Κτηματική Υπηρεσία για την εξακρίβωση της τήρησης των όρων παραχώρησης.”

Και κλείνει λέγοντας πως “η αντικατάσταση της ευθύνης των ελεγκτικών Αρχών, δηλαδή του Δήμου και της Κτηματικής Υπηρεσίας από καταγγέλλοντες συμπολίτες μας, που πλέον δε διστάζουν να καλέσουν την Αστυνομία, όπως εχθές, μας λυπεί αφάνταστα, αφού προκαλεί ρήγμα στον κοινωνικό ιστό του νησιού. Αγαπάμε το νησί και θα το προστατέψουμε! Είμαστε η πλειοψηφία.

Για το Κίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” – “Save Naxos Beaches NOW”

Ανοικτή Επιστολή του Κινήματος 19/07/2023

📸ΚΙΝΗΜΑ《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!”/Facebook

Δείτε επίσης