Στα ύψη οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το φθινόπωρο -Άνοδος μεγαλύτερη από 40%

απο Cyclades Open

Την ανοδική πορεία των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων επιβεβαιώνει έρευνα της Which?, σύμφωνα με την οποία, οι τιμές των αεροπορικών πτήσεων για τις επερχόμενες, φθινοπωρινές διακοπές στο Ην. Βασίλειο είναι κατά 42% ακριβότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών μελέτησε στοιχεία από τον αναλυτή αεροπορικών τιμών Skytra και διαπίστωσε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από όλο το Ην. Βασίλειο. Το μέσο κόστος των εισιτηρίων απλής μετάβασης εφέτος το φθινόπωρο, προς έξι δημοφιλείς προορισμούς, ανέρχεται στις 212 λίρες, έναντι 150 λίρες το 2019.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Skytra, Elise Weber, το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, η υπερβάλλουσα ζήτηση και τα ανώτατα όρια επιβατών στα αεροδρόμια συμβάλλουν στην αύξηση των αεροπορικών ναύλων.

Το μεγαλύτερο “άλμα” στις μέσες τιμές παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου, όπου ο αριθμός των επιβατών έχει περιοριστεί σε 100.000 ημερησίως μέχρι το τέλος των σχολικών διακοπών στο Ην. Βασίλειο, στις 29 Οκτωβρίου.

Η Which? έχει επανειλημμένα επικρίνει το αεροδρόμιο για το ταξιδιωτικό χάος που οδήγησε η επιβολή ανώτατου ορίου και τις αεροπορικές εταιρίες για την αποτυχία να παράσχουν στους ταξιδιώτες σαφήνεια σχετικά με το ποιες πτήσεις περικόπτονται.

Έτσι διαμορφώνονται οι τιμές

Η Which? συνέκρινε τη μέση τιμή των πτήσεων προς έξι δημοφιλείς προορισμούς -Αλικάντε, Αττάλεια, Ντουμπάι, Δουβλίνο, Μάλαγα και Τενερίφη- από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Αγγλίας: Χίθροου, Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Στάνστεντ, Λούτον και Μπέρμιγχαμ. Η ανάλυση εξέτασε τους ναύλους έξι μήνες, τρεις μήνες και έξι εβδομάδες πριν από τις φθινοπωρινές διακοπές του Οκτωβρίου του 2019 και του 2022.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σημειώθηκε στις πτήσεις από το Χίθροου προς την Τενερίφη. Οι επιβάτες που έκαναν κράτηση έξι εβδομάδες πριν από την ημερομηνία αναχώρησής τους πλήρωσαν κατά μέσο όρο 262 λίρες περισσότερες για κάθε διαδρομή σε σχέση με το 2019, προσθέτοντας 2.096 λίρες στο κόστος των διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια.

Οι πτήσεις από το Χίθροου προς τη Μάλαγα στοιχίζουν 282 λίρες, αυξημένες κατά 193 λίρες, σε απόλυτα νούμερα ή σε ποσοστό 216% σε τρία χρόνια.

Οι πτήσεις από το Χίθροου προς το Δουβλίνο κοστίζουν 236 λίρες κατά μέσο όρο, 181% ακριβότερες, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, αλλά οι τιμές για την ιρλανδική πρωτεύουσα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το αεροδρόμιο αναχώρησης. Η Which? διαπίστωσε ότι το κόστος των πτήσεων έχει “εκτοξευθεί” από το Γκάτγουικ, το Μάντσεστερ, το Χίθροου και το Μπέρμιγχαμ.

Οι πτήσεις από το Γκάτγουικ προς το Δουβλίνο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι επιβάτες που έκαναν κράτηση έξι εβδομάδες πριν από την αναχώρηση πλήρωσαν 42 λίρες το 2019 και 160 λίρες το 2022 -μια τεράστια αύξηση 281%. Όμως, ευκαιρίες άρπαξαν όσοι ταξίδευαν προς ή από το Λούτον και το Στάνστεντ φέτος. Πλήρωσαν μόλις 17 και 18 λίρες για κάθε διαδρομή, με αποτέλεσμα οι πτήσεις μετ’ επιστροφής για μια τετραμελή οικογένεια να κοστίζουν λιγότερο από 150 λίρες.

Οι πρόωρες κρατήσεις είχαν συνήθως τις καλύτερες τιμές φέτος. Η μέση τιμή για τις πτήσεις μεταξύ του Αλικάντε, της Αττάλειας, του Ντουμπάι, της Μάλαγα και της Τενερίφης και όλων των αεροδρομίων της Αγγλίας ήταν χαμηλότερη για τις κρατήσεις που έγιναν έξι μήνες πριν από την περίοδο των διακοπών του Οκτωβρίου, σε σύγκριση με τις κρατήσεις που έγιναν έξι εβδομάδες πριν. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν οι πτήσεις μεταξύ του Στάνστεντ και της Ισπανίας και του Μπέρμιγχαμ και της Αττάλειας, οι οποίες ήταν ελαφρώς φθηνότερες σε περίπτωση που η κράτηση γινόταν έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση αφορούσε τις πτήσεις προς την Τενερίφη. Οι παραθεριστές που έκλεισαν τα εισιτήριά τους έξι μήνες νωρίτερα πλήρωσαν κατά μέσο όρο 60 λίρες λιγότερες για κάθε διαδρομή από εκείνους που έκαναν κράτηση τρεις μήνες νωρίτερα – εξοικονομώντας 480 λίρες στο κόστος των πτήσεων για μια τετραμελή οικογένεια.

Πηγή: money-tourism.gr

📸John McArthur/Unsplash

Δείτε επίσης