ΣτΕ: “Έχετε προθεσμία 6 μηνών…”-Οι αποφάσεις που καλούν το ΥΠΟΙΚ να επιστρέψει τις μετοχές ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο δημόσιο

απο Cyclades Open

Στο φως φέρνει το dikastiko.gr τις δυο αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν προθεσμία 6 μηνών στο Υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο που τώρα βρίσκονται στο Υπερταμείο.

Ουσιαστικά δηλαδή η Επιτροπή του ΣτΕ κρίνει ότι ο ν. 4964/2022 (του περασμένου καλοκαιριού) παραβιάζει τις αποφάσεις της Ολομέλειας για την αντισυνταγματικότητα της υπαγωγής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στο Υπερταμείο και διατάσσει την επιστροφή τους στο Δημόσιο.

Όπως εξηγούν οι δικηγόροι Αλ. Σαρηβαλάσης και Αικατερίνη Γεωργιάδου που χειρίστηκαν την υπόθεση, οι καθαρογραμμένες αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις αποφάσεις 7/2023 και 8/2023 του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση της εκτελεστικής κ νομοθετικής εξουσίας στις αποφάσεις της Ολομελείας ΣτΕ 190 & 191/2022, που έκριναν αντισυνταγματική την υπαγωγή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Λογαριασμός ΕΥΔΑΠ

Eurokinissi

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι “είναι χαρακτηριστικό ότι, προς αποφυγή οποιασδήποτε νέας «παρανόησης» περί τί σημαίνει συμμόρφωση προς τις εν λόγω δικαστικές αποφάσεις, οι ανώτατοι δικαστές εξηγούν αναλυτικά και με “σχολικό” τρόπο”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο dikastiko.gr πατώντας εδώ

📸Camille Brodard/Unsplash

Δείτε επίσης