Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου: Αναβίωση του εθίμου της «βαρβάρας»

απο Cyclades Open

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Κίνι, στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου θα προσφέρει τη βαρβάρα αυτό το υπέροχο, γευστικό και πλήρως θρεπτικό γλυκό από τις Αλησμόνητες Πατρίδες που φτιάχνεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των παιδιών από τις αρρώστιες.

Το έθιμο ταξιδεύει πολύ παλιά, στα χρόνια εκείνα που οι Χριστιανοί έφτιαξαν πρώτη φορά τη βαρβάρα, όταν ο Διόσκουρος στην επιδίωξή του να εξοντώσει όλους τους Χριστιανούς, έδωσε εντολή σε όλους τους αρτοποιούς και τους πωλητές τροφίμων να τους δηλητηριάσουν. Η κόρη του όμως, η Βαρβάρα, όταν το έμαθε, έσπευσε να τους προστατέψει και έτσι τους κάλεσε όλους να μην φάνε τίποτα από τους αρτοποιούς και τους πωλητές και να φτιάξουν φαγητό με ό,τι είχαν τότε στα σπίτια τους που δεν ήταν άλλο από σιτάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ό,τι άλλο περίσσευε. Αφού σώθηκαν λοιπόν όλοι οι Χριστιανοί και σε ανάμνηση του περιστατικού αυτού, συνήθιζαν να το μαγειρεύουν στη γιορτή της Αγίας πλέον Βαρβάρας προς τιμήν της.

Το έθιμο της βαρβάρας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης, φέτος αναβιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Δείτε επίσης