Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου: Συναντήσεις στον βυθό με… παλιούς γνώριμους [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου δεκαπέντε χρόνια τώρα προσφέρει έργο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης κι αυτό γιατί η δράση του για την προστασία της βιοποικιλότητας της Νάξου είναι ουσιαστική και χαρακτηρίζεται από πράξεις, συμπράξεις και συνέπεια.

Η έγνοια να πάνε όλα καλά κατά την διάρκεια της φροντίδα ενός πληγωμένου ζώου μετατρέπεται σε μεγάλη χαρά όταν αυτό επιστρέψει υγιές πίσω στο φυσικό του περιβάλλον. Η χαρά αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν συναντάς ξανά ένα ζώο που ήρθε βαριά πληγωμένο στα χέρια σου, να κολυμπά αμέριμνο στο βυθό της θάλασσας ακμαίο και υγιές.

“15 χρόνια τώρα καταγράφουμε τις θαλάσσιες χελώνες που περνάνε ή μένουν μόνιμα στις θάλασσες της Νάξου. Έχουμε καταφέρει, ξεχωρίζοντας τες από τα μοναδικά χαρακτηριστικά (σχέδια) που έχουν στο κεφάλι να δημιουργήσουμε μια λίστα, καταγράφοντας πάνω από 100 διαφορετικές θαλάσσιες χελώνες” αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σύλλογος.

“Κάποιες από αυτές τις συναντάμε συχνά, κάθε χρόνο, ακόμη και τον χειμώνα-με αποκορύφωμα τον Προκόπη, τον οποίο γνωρίζουμε 14 χρόνια τουλάχιστον καταγράφοντας την ανάπτυξη του- αλλά και πολλά άλλα στοιχεία γι’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

Οι χελώνες που έχουν περάσει από τον σταθμό του Συλλόγου και έχουν δεχτεί την φροντίδα μας, φέρουν μια μεταλλική ταυτότητα στα πτερύγια με μοναδικό αριθμό που αναγνωρίζεται οπουδήποτε κι αν βρεθούν.

Η αγαπημένη μας είναι ο Ρίκο που βρέθηκε το 2017 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, διασώθηκε από μέλη του Συλλόγου και νοσηλεύτηκε στο ΑΡΧΕΛΩΝ. Από τότε κάθε χρόνο κολυμπάει στην ίδια περιοχή χαρίζοντάς μας υπέροχες φωτογραφίες, αλλά και πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη του και την πορεία του τραύματος του.

Το να συναντάς ξανά ένα πλάσμα που κάποτε βρέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο και που χάρη στη συνεργασία και την φροντίδα των ανθρώπων έγινε καλά, να το βλέπεις να κολυμπά αμέριμνα στο φυσικό του περιβάλλον, είναι ένα υπέροχο συναίσθημα που δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί με λόγια. Αυτό μας δίνει όμως δύναμη και πείσμα να συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να περιθάλπουμε αυτά τα υπέροχα πλάσματα που κρατάνε τις θάλασσές μας ζωντανές” καταλήγει η ανάρτηση του Συλλόγου προστασίας Άγριας Ζωής.

Αύριο όλοι θα μιλάμε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.. Ας κάνουμε μια χάρη στον εαυτό μας και ας γιορτάζουμε το περιβάλλον κάθε μέρα, όλο το χρόνο φροντίζοντας να το διατηρούμε υγιές και πλήρες με τις δράσεις μας και τον τρόπο ζωή μας. Είναι μια υποχρέωση που έχουμε πρωτίστως απέναντι στις επόμενες γενιές.

Δείτε επίσης