Σύρος: 1ο Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς-26-28/05 στην Ερμούπολη της Σύρου

Ανακαλύπτοντας την κληρονομιά της Ελλάδας μέσω καταγραφών υλικού και άϋλου πολιτισμού

απο Cyclades Open

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 26 εως τις 28 Μαϊου στην Ερμούπολη της Σύρου για πρώτη φορά.

Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης του «Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ανακοινώθηκε χθες και θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη της Σύρου,  στις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

To πρωτοποριακό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών που δραστηριοποιούνται στην καταγραφή και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλες τις εκφάνσεις της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές, ντοκιμαντέρ, διαδραστικά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις στην Ερμούπολη, μαθητικές δράσεις καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Βασικό άξονα δημιουργίας του Φεστιβάλ αποτελεί η γνωριμία των ενδιαφερομένων με το κομμάτι της δραστηριοποίησης πάνω στην διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου χωρίς χωρικά σύνορα. Με διαδραστικές εργαστηριακές πρακτικές θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εξοικείωσης με τεχνικές ψηφιακών και μη καταγραφών υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διάρθρωση του Φεστιβάλ αποσκοπεί στην ένταξη όλων των ειδικοτήτων και ηλικιών, με στόχο την ομαδική καλλιέργεια ευαισθητοποίησης αλλά και προβληματισμού πάνω σε καλές πρακτικές και σχετικές εφαρμογές, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ ψηφιακού πολιτισμού “HERMeS”, το Ινστιτούτο Σύρου, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη σημαντικών πολιτιστικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη για όλους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 26 Μαΐου, 20.30 στο θέατρο Απόλλων, με τα “Τα τραγούδια της Σωτηρίας”, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση αφιερωμένη στην “Αρχόντισσα του Ρεμπέτικου“, Σωτηρία Μπέλλου. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα σχεδόν κατανυκτική, η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις εξαιρετικοί λαϊκοί μουσικοί :, Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι), Ζαχαρίας Γερασκλής (μπουζούκι – φωνή), Άγης Παπαπαναγιώτου (κιθάρα – φωνή), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν) |στήνουν το πάλκο τους για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο της Σ.Μπέλλου, με αγαπημένα τραγούδια και αφηγήματα από τη ζωή της.

Το πρωί του Σαββάτου, 11.00 – 14.00, θα πραγματοποιηθεί η δράση “Ανοιχτή Ερμούπολη” με ανοιχτές ξεναγήσεις σε ιστορικά κτήρια της πόλης, στο πλαίσιο του έργου: 100 Κτήρια – 100 Ιστορίες. Οκτώ ιστορικά νεοκλασικά κτήρια της Ερμούπολης ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, για να μελετήσουμε μαζί την ιστορία τους, στοιχεία για την κατασκευή και την αρχιτεκτονική τους, και να δούμε πρακτικές διατήρησης. Το απόγευμα, 18.00 – 20.00, στο θέατρο “Απόλλων” θα πραγματοποιηθούν προβολές ντοκιμαντέρ για τον υλικό & άυλο πολιτισμό με έμφαση στο φυσικό τοπίο των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που πραγματεύεται την παράδοση της Ξυλοναυπηγικής “Tarsanas Shipyard”, το ντοκιμαντέρ “Φωνή Αιγαίου” που πραγματεύεται τις αλλαγές που επήλθαν στα νησιά του Αιγαίου από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα και το ντοκιμαντέρ “Μη μου χαλάς τις πέτρες μου” που πραγματεύεται ιστορίες από τις κατοικίες της Πάρου μέσα από τις αφηγήσεις τεσσάρων κατοίκων του νησιού.

Οι προβολές θα γίνουν παρουσία των σκηνοθετών (Λυδία Καρρά, Κατερίνα Πατρώνη, Jacob Moe) ενώ μετά το πέρας τους θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. 

Οι εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας θα ολοκληρωθούν το βράδυ (20.30 – 22.00) στο Ινστιτούτο Κυβέλη όπου, σε συνεργασία με το Animasyros, θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες animation με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους καλεσμένους του φεστιβάλ.

Το πρωί της Κυριακής (11.00 – 14.00) στο θέατρο “Απόλλων”, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ (4-10 ετών) θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε θρύλους και παραδόσεις του τόπου μας μαθαίνοντας για την ιστορία της πέτρας, μέσα από την θεατρική παράσταση “Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις…” η οποία δημιουργήθηκε από την commonspace και την Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή με άτομα και φορείς που αγαπούν την αθέατη πλευρά της Αθήνας, στο πλαίσιο του έργου in-Athens.

Την Κυριακή, το κοινό θα έχει επίσης την δυνατότητα να συμμετάσχει σε τρία διαφορετικά διαδραστικά εργαστήρια:

α) το βιωματικό εργαστήριο καταγραφής συμβόλων κεντήματος “Sewn Signs” με την βραβευμένη το 2022 με το σημαντικότερο βραβείο πολιτισμού της Ευρώπης (Europa Nostra Award), Ioanna Corduneanu στο “Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης” (10.00-12.00 & 12.00 -14.00),

β) το βιωματικό εργαστήριο φωτογράφισης ιστορικών κτηρίων και εκμάθησης φωτογραφικού κολάζ στο Αρχοντικό “Κοής” (10.00-14.00),

γ) το εργαστήριο ψηφιακού πολιτισμού “Digital Heritage” στο “Future Lab” του Πανεπιστημίου Αιγαίου (11.00-13.00) και

δ) το βιωματικό εργαστήρι αποτύπωσης παραδοσιακών συνταγών και οίνου “Heritage Food” στο Οινοποιείο Χατζάκη (10.00 – 14.00 ).

Σημειώνεται ότι για όλα τα εργαστήρια απαιτείται δήλωση (δωρεάν) συμμετοχής στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των θέσεων.

Το απόγευμα, στο θέατρο “Απόλλων” (18.00 – 18.30) θα πραγματοποιηθούν οι προβολές και η βράβευση των επιλεγμένων βίντεο μαθητών και φοιτητών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού “1 Minute Syros”.

Στη συνέχεια (18.30-19.30) θα παρουσιαστεί η ψηφιοποίηση τριών σημαντικών αρχείων αρχιτεκτονικής και μουσικής κληρονομιάς όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες της διαδικασίας παρουσία των συντελεστών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το έργο μετατροπής ιστορικού αρχειακού υλικού σε μία σειρά ψηφιακών εφαρμογών με τη βοήθεια σύγχρονων συν-σχεδιαστικών εργαλείων “Αόρατη Αθήνα”, το έργο καταγραφής, συλλογής, ταξινόμησης και διάσωσης των τραγουδιών και της εν γένει μουσικής των Ελλήνων “Εικονικό Μουσείο Ρεμπέτικης Μουσικής” και η καταγραφή της ελληνικής jazz σκηνής “Greek Jazz Library”
Στο τέλος θα προβληθεί 30λεπτο απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ “Μυστικά της Μουσικής” με τον Νίκο Κυπουργό.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στην αυλή του θεάτρου με ένα μικρό κέρασμα για όλους.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και μάθετε επιπλέον πληροφορίες στο σύνδεσμο www.heritagefestival.gr

Δωρεάν κράτηση θέσεων για τα εργαστήρια www.heritagefestival.gr/7

Δείτε επίσης