Σύρος: Ερώτηση του Φ. Φόρτωμα στους αρμόδιους υπουργούς για την απουσία ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

απο Cyclades Open

Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, καλώντας τους  να παρέχουν τη σχετική ενημέρωση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως προς τους λόγους για τους οποίους εδώ και 1,5 μήνα απουσιάζει από την πτητική βάση της Σύρου το μοναδικό ελικόπτερο που εκτελούσε αεροδιακομιδές για το Νοσοκομείο της Σύρου.

Ο βουλευτής, σημείωσε στην ερώτησή του ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο, ενώ κατά την διάρκεια της απουσίας του από την πτητική βάση της Σύρου, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτήν της Ελευσίνας. Το γεγονός ωστόσο αυτό, τόνισε ο βουλευτής, δημιουργεί αναπόφευκτες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά.  

Τέλος ο κ. Φόρτωμας επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση στο σύνολο της, έχει αποδείξει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι διαφορές και οι δυσκολίες που εκ της φύσεως τους υπάρχουν σε νησιωτικές περιοχές, καλώντας για τον λόγο αυτό τους Υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη παρουσία ελικοπτέρου στην πτητική βάση της Σύρου, καθώς και στο εάν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από κρίσιμες υπηρεσίες υγείας.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Δένδια και Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Θέμα: Απουσία ελικοπτέρου ΕΚΑΒ από πτητική βάση Σύρου

Τα νησιά των Κυκλάδων αντιμετώπιζαν ανέκαθεν δυσκολίες και προβλήματα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς την αντιμετώπισή τους, με την υιοθέτηση πολιτικών που αμβλύνουν τα όποια μειονεκτήματα δημιουργούνται, όμως υπάρχουν ακόμα σοβαρές δυσκολίες.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει κοινωνοί ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει όχι μόνο το νησί της Σύρου, αλλά το σύνολο των Κυκλάδων, καθώς το μοναδικό ελικόπτερο που βρισκόταν στην πτητική βάση της Σύρου και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Νοσοκομείου Σύρου και το οποίο εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο, απουσιάζει από την βάση του εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Τα δε περιστατικά που χρειάστηκαν αεροκομιδή κατά τον χρόνο απουσίας του ελικοπτέρου από την πτητική βάση της Σύρου εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτήν της Ελευσίνας.

Η χρήση ελικοπτέρων από άλλες πτητικές βάσεις δημιουργεί αναπόφευκτες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά. Η Κυβέρνηση στο σύνολο της, έχει αποδείξει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι διαφορές και οι δυσκολίες που εκ της φύσεως τους υπάρχουν σε νησιωτικές περιοχές. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι επιβεβλημένη η μέριμνα για ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί.

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αδιάλειπτη παρουσία ελικοπτέρου στην πτητική βάση της Σύρου ανεξαρτήτως άλλων αναγκών;
  • Υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από κρίσιμες υπηρεσίες υγείας;

Σύρος, 18 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής

Δείτε επίσης