Τα θετικά στα νησιά των Κυκλάδων με τη «ματιά» των Δημάρχων

απο Cyclades Open

Την ατζέντα των προσπαθειών, των ενεργειών τους και των αποτελεσμάτων τους για τα νησιά των Κυκλάδων περιέγραψαν Δήμαρχοι του νησιωτικού νομού, στο πλαίσιο μίας σύντομης απολογιστικής ματιάς για το έτος 2021 που «κλείνει» σήμερα.

Στο «κατώφλι της αυγής» της επόμενης χρονιάς, οι Δήμαρχοι τονίζουν πως έδωσαν έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών τους με σκοπό την ανάπτυξη των νησιών, ενώ μερίμνησαν και για ζητήματα καθημερινότητας. Από την πλευρά τους, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη συγκυρία της πανδημίας, που έθεσε εμπόδια στην πορεία και εξέλιξη πραγμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά σαφώς, αφιέρωσαν και στην πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά. Τέλος, οι ίδιοι αισιοδοξώντας για το 2022, ευχήθηκαν να είναι μία καλύτερη χρονιά, κατά την οποίαν θα λάβει τέλος η πανδημία.

Σύρος, Νίκος Λειβαδάρας

Έναν σύντομο απολογισμό για την χρονιά που “κλείνει” σήμερα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: “Για πρώτη φορά το 2021 είχαμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει απορρόφηση 1.400.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει το 23% του προγραμματισμού μας γι αυτό το έτος. Συγκρίνοντάς το και με προηγούμενες χρονιές και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που είχαν μία απορρόφηση της τάξεως του 10-15%, νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους πως η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο αγώνας που δώσαμε έχει ευοδωθεί.

Ενδεικτικά, δώσαμε έμφαση σε δημοτικά κτίρια, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους. Έγιναν έργα στο 1ο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικό Ποσειδωνίας, ενώ προχωρήσαμε σε συντηρήσεις και στο θέατρο “Απόλλων”. Θα προχωρήσουμε και σε μονώσεις στο θέατρο, αλλά και στο Βιομηχανικό Μουσείο, όπως και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ενώ πραγματοποιήσαμε καθαρισμό στον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου” και αναθέσαμε τη μελέτη για την εξέδρα της μουσικής στην πλατεία Μιαούλη. Έχουμε μεριμνήσει πολύ για την καθημερινότητα των δημοτών ενώ προχωρήσαμε και στο κομμάτι των υποδομών. Έγινε αγώνας από πλευράς προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώς Μαραγκού και έχουμε πάει στην Αθήνα για την επαναχωροθέτηση της μαρίνας, η οποία θα περάσει αρχές του 2022. Προϋπόθεση είναι να προχωρήσουμε και το master plan, για το οποίο δώσαμε αγώνα και το 2021 και ειδικότερα για την τροποποίησή του όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσδεσης πλοίων στο νέο λιμάνι. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ένα νέο λιμάνι με δύο θέσεις και προχωρήσαμε στις 5. Σε συνέχεια αυτών, έχουμε την έγκριση των 2 εκατ. ευρώ για μελέτες που θα αφορούν έργα στο λιμάνι. Επίσης, προχωρήσαμε σε συμπληρωματική μελέτη για το έργο του νέου εμπορικού κρηπιδώματος.

Ακόμη, σημαντικό είναι ότι εντάξαμε έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ύψους 14 εκατ. ευρώ ενώ φροντίσαμε και για νέο εξοπλισμό σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.

Άκρως σοβαρό θέμα για εμάς είναι και ο αγώνας που κάναμε για τις νέες μονάδες αφαλάτωσης για να μην έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι με την επισκεψιμότητα. Έχουμε πλέον στα χέρια μας τη χρηματοδότηση των 150 χιλ. ευρώ από τον Υπ. Εσωτερικών για την προμήθεια της μονάδας των 350 κυβικών την ημέρα και έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός της άλλης μονάδας των 600 κυβικών.

Προχωράει και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ενώ και η ΔΕΥΑΣ έχει κάνει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα έργα να αφορούν τα χωριά. Είναι γνωστό πως το 2021 προχώρησαν μεγάλα έργα αποχέτευσης στη Σύρο.

Εκτός των ανωτέρω, προσωπικά θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντική την προσπάθειά μας για την παραχώρηση του στρατοπέδου και για την αγορά ακινήτων για διαμόρφωση χώρων στάθμευσης σε Ερμούπολη και χωριά. Να κλείσω με τη συνεργασία μας με την Toposophy για την τουριστική καθοδήγηση και ανάπτυξη της Σύρου. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μου καλή χρονιά με υγεία.”.

Μύκονος, Κώστας Κουκάς

Ικανοποιημένος από τις κινήσεις και το έργο της Δημοτικής Αρχής στη Μύκονο παρουσιάζεται ο Δήμαρχος του νησιού, Κώστας Κουκάς στο πλαίσιο των δηλώσεών του προς την εφημερίδα, αναφορικά με το έτος 2021.

Ο ίδιος, απολογιστικά καταγράφει τα εξής: “Η φετινή χρονιά ήταν μια απαιτητική και ιδιαίτερη χρονιά γεμάτη ευκαιρίες και προκλήσεις. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, η τουριστική σεζόν, η αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων υποδομών σε συνδυασμό με τη διασφάλιση του τοπικού χαρακτήρα και της προστασίας του περιβάλλοντος στο νησί. Στο τέλος αυτής της χρονιάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την γενική εικόνα, καθώς και την ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής αλλά κυρίως της τοπικής μας κοινωνίας σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Καταρχήν είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και ένα από τα πιο εξοπλισμένα και ποιοτικά Κέντρα Υγείας κάτι που συνέβαλε στην ικανοποιητική θωράκιση της δημόσιας υγείας. Παράλληλα λόγω της καλής υγειονομικής εικόνας, της προβολής που κάναμε στα social media και την κινητοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου είχαμε μια ανέλπιστα θετική τουριστική περίοδο που έφτασε τον Αύγουστο σχεδόν στα επίπεδα του 19 ενώ σε επίπεδο εσόδων μάλλον το ξεπέρασε. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω των ανεπαρκών για το μέγεθος των επισκεπτών βασικών υποδομών ευαισθητοποίησαν ακόμα περισσότερο την Πολιτεία και αποδέχθηκε αιτήσεις που είχαμε υποβάλει από τις αρχές του έτους για χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης.  Φέτος επίσης λειτούργησε για πρώτη φορά η Υποδιεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση led, ενισχύθηκε το οδικό δίκτυο. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι δικαιώνεται και η στάση της Δημοτικής αρχής απέναντι στην άναρχη ανάπτυξη και τις μεγάλες επενδύσεις λόγω και της πρόσφατης απόφασης του ΣΤΕ σε μια επένδυση στο Καλό Λιβάδι που από την αρχή είχε εκφράσει ομόφωνα την αντίθεση του ο Δήμος Μυκόνου. Σχετικά με την επόμενη χρονιά κεντρικό στοίχημα παραμένει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η έγκαιρη προετοιμασία της νέας τουριστικής περιόδου, η δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής και η ενότητα της τοπικής μας κοινωνίας απέναντι σε όσους προκρίνουν ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις εις βάρος του μυκονιάτικου τοπίου. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τος θερμές μου ευχές σε όλους τους αναγνώστες σας για υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία τη νέα χρονιά. Και θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία της προσωπικής μου νόσησης να παρακαλέσω όλους όσους μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι να προσέχουν και να τηρούν τους κανόνες δημόσιας υγείας. Να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές.”. 

Πάρος, Μάρκος Κωβαίος

Θετικά αποτελέσματα “μετρά” ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος για το νησί του, σε μία σύντομη απολογιστική κατεύθυνση που ανέπτυξε, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

“Το καλύτερο που πετύχαμε εντός του 2021 είναι πως εντάξαμε αρκετά έργα καθώς η σκέψη μας είναι να χτίσουμε υποδομές για το “αύριο” στον τόπο μας. Οπότε καταφέραμε να εντάξουμε έργα σε χρηματοδοτικά “εργαλεία”. Επίσης, σημαντικό για το νησί είναι η έγκριση της χρηματοδότησης του αεροδρομίου.

Στο κομμάτι της πανδημίας είναι γεγονός πως συνεισφέραμε αρκετά. Παρ΄ ό,τι δεν είχαμε αρμοδιότητα, προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ενδεικτικά να πω για τη μεταφορά εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας, για προμήθεια και διάθεση τεστ και για δωρεά μοριακού αναλυτή. Κάναμε δηλαδή μία συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, αλλά και ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο μας φροντίσαμε και εξοπλίσαμε το Κέντρο Υγείας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν, ό,τι θα προέκυπτε εξαιτίας της πανδημίας.

Ουσιαστικά το 2021 βάλαμε γερές βάσεις για τις υποδομές στο νησί μας όσον αφορά την ύδρευση, την αποχέτευση, τους βιολογικούς, τις αφαλατώσεις και το λιμάνι. Σχεδιάζουμε ένα ευοίωνο “αύριο” για την Πάρο.”.

Άνδρος, Δημήτρης Λοτσάρης

Έμφαση στο κομμάτι των υποδομών έδωσε και ο Δήμος Άνδρου κατά το 2021, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, Δημήτρης Λοτσάρης στις δηλώσεις του στην εφημερίδα. Συγκεκριμένα, σημείωσε τα παρακάτω: “Το 2021 η Άνδρος είχε μία εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν. Αυτό που πετύχαμε είναι η υλοποίηση και δρομολόγηση έργων υποδομής, για να στηρίξουμε τους δημότες και τους επισκέπτες μας. Μεριμνήσαμε για ασφαλτοστρώσεις, για αλλαγές σε δίκτυα ύδρευσης και βέβαια για το νέο σχολείο της Χώρας που ήδη έχει ξεκινήσει.

Επενδύουμε και στο Τεχνικό Πρόγραμμά μας το οποίο σε σύγκριση με το 2018 που ήταν 1.600.000 ευρώ είναι αυξημένο κατά πολύ και φθάνει ήδη τα 10 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά με το τέλος του 2021 είναι πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν πως η Άνδρος μπαίνει ξανά στον κύκλο των μεγάλων έργων και αρχίζει να δρομολογεί και να υλοποιεί έργα υποδομής, τα οποία τα είχε ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια.

Θέλω να αναφερθώ και στη σωστή διαχείριση της πανδημίας στο νησί μας. Τόσο από το Κέντρο Υγείας, όσο και από την πλευρά όλων των δημοτών της Άνδρου. Έχουμε δείξει σοβαρότητα σε αυτό το πρόβλημα και έχουμε κοινή κατάκτηση. Να ευχηθώ σε όλους υγεία και καλό 2022.”.

Κύθνος, Σταμάτης Γαρδέρης

Σε αισιόδοξο τόνο μίλησε και ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης αναφορικά με το έργο που αναπτύχθηκε στο νησί κατά το έτος 2021. Επιγραμματικά, ο ίδιος σχολίασε τα ακόλουθα: “Σχετικά με το κύριο ζήτημα της τουριστικής περιόδου, το νησί μας είχε θετική και ανοδική πορεία. Είχαμε μία ιδιαίτερη αύξηση σε ποσοστό 25% και αυτό το θεωρούμε επίτευγμα καθώς ζούμε σε συνθήκες πανδημίας.

Καταφέραμε να κρατήσουμε και να υποστηρίξουμε τις υποδομές μας, παρ΄ όλη τη σημαντική αύξηση που υπήρξε στην προσέλευση.

Γενικότερα το 2021 ήταν μία εποικοδομητική χρονιά όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία της Κύθνου, την ένταξη έργων και την υλοποίηση άλλων. Ο προγραμματισμός μας για τα έργα κινήθηκε προς το καλύτερο.

Προσπαθούμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία και σε συνθήκες πανδημίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή δυσκολίες. Ευελπιστούμε να εξελιχθεί διαφορετικά και καλύτερα η νέα χρονιά, ούτως ώστε να διευκολύνει κι εμάς στο έργο μας. Θέλω να ευχηθώ το 2022 να είναι μία χρονιά απαλλαγμένη από lockdown και να λάβει τέλος η πανδημία.”.

Κέα, Ρένα Βελισσαροπούλου

Τον συνοπτικό απολογισμό της για τα πεπραγμένα το 2021 κατέθεσε η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου στην “Κοινή Γνώμη”. Η ίδια περιέγραψε τον αγώνα της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας τα εξής: “Η χρονιά που μας πέρασε ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλη την Ελλάδα. Προσπαθήσαμε εποικοδομητικά να ασχοληθούμε αυτόν τον χρόνο με τα βασικά προβλήματα του νησιού. Καταθέσαμε προτάσεις στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ύψους 6 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως σε αγροτική οδοποιίσα, υποδομές ύδρευσης, βιοαπόβλητα, ηλεκτροκίνηση, ψηφιακή σύγκλιση για την καλή λειτουργία του Δήμου μας. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο κομμάτι της προσβασιμότητας για τα ΑΜΕΑ. Φροντίσαμε να ετοιμάσουμε και να ωριμάσουμε έργα για να υλοποιηθούν μέσα στο 2022. Έργα όπως είναι η κατασκευή της πλατείας Ιουλίδας, η αντίστοιχη κατασκευή για το θεατράκι της Ιουλίδας, ενός πεζοδρομίου στην Κορησσία και να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα σχολεία της Κάτω Μεριάς. Επίσης, έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης τον παιδικό σταθμό που θα λειτουργήσει μέσα στο 2022 για πρώτη φορά στο νησί, ενώ έχουμε υποβάλει προς έγκριση στο ΚΑΣ δρόμο πρόσβασης για το νέο Δημαρχείο. Να μην παραβλέψω τις δύο μονάδες αφαλάτωσης που σχεδιάζουμε για να υποβάλουμε για μελέτες. Η σκέψη μας κυρίως βασιζόταν στο να φτιάξουμε τις υποδομές του νησιού. Πέρα από την καθημερινότητα, το όραμά μας είναι να έχουμε νέες υποδομές για το περιβάλλον και για όλους μας.

Όσον αφορά την πανδημία, στηρίξαμε τον ντόπιο πληθυσμό, ενημερώνοντας αρμοδίως. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε και ψυχολογικά τον κόσμο, ο οποίος σε κάποιες εποχές είχε ανησυχήσει πάρα πολύ. Βεβαίως παρείχαμε όσα οφείλαμε. Αναφέρομαι σε απολυμάνσεις δημοσίων χώρων, σχολείων και του ιατρείου κάθε φορά που είχαμε κρούσμα. Στηρίξαμε το ιατρείο με όλους τους τρόπους που μπορούσαμε. Θα συνεχίσουμε και το 2022 για το καλύτερο στην Κέα.”.

Σίφνος, Μαρία Ναδάλη

Τη δική της ματιά στη χρονιά που πέρασε κατέθεσε και η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη. “Είναι κοινός τόπος ότι η χρονιά που φεύγει ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και για το Δήμο μας και για τους δημότες μας. Ωστόσο αυτές τις αντίξοες συνθήκες ο Δήμος μας τις αντιμετώπισε με δημιουργική διάθεση και παράλληλα με πλήρη επίγνωση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που απέρρεαν από την πανδημία. Διαχειρίστηκε με διακριτική επαγρύπνηση την ευεργετική για την οικονομία υψηλή επισκεψιμότητα και παράλληλα εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις, προχώρησε μελέτες και  υλοποίησε έργα προς όφελος του νησιού και των δημοτών του. Στο κλείσιμο του “σκληρού” 2021 είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Δήμος μας λειτούργησε θετικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, συνεργάτες και δημότες, είναι  επιβεβλημένο.”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Άννα-Τερέζα Δαλμυρά

Δείτε επίσης