Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει: Τα αποτυπώματά μας μπορεί να μην είναι μοναδικά

απο Cyclades Open
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει: Τα αποτυπώματά μας μπορεί να μην είναι μοναδικά

Εκατοντάδες χρόνια τώρα πιστεύουμε πως τα αποτυπώματα των δακτύλων κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά, αλλά αυτή η πεποίθηση αμφισβητείται σήμερα από μία νέα έρευνα του Columbia University.

Όπως αναφέρει η σελίδα Unboxholics.com η ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου εκπαίδευσε μία τεχνητή νοημοσύνη να μελετήσει 60.000 αποτυπώματα για να εντοπίσει ποια ανήκουν στο ίδιο άτομο. Η AI κατάφερε να εντοπίσει αποτυπώματα διαφορετικών δακτύλων που ανήκουν στον ίδιο άνθρωπο με ακρίβεια 75-90%. Το περίεργο στην υπόθεση όμως είναι πως οι ερευνητές δεν κατάλαβαν πώς το κατάφερε αυτό η AI.

Θεωρούν πως η AI ανέλυσε τα δακτυλικά αποτυπώματα με διαφορετικό τρόπο από τις παραδοσιακές μεθόδους, επικεντρώνοντας την προσοχή της στον προσανατολισμό των πτυχών στο κέντρο του δακτύλου αντί για το τέλος των πτυχών και τις διακλαδώσεις τους.

Δεν ξέρουμε πώς το έκανε η AI. Είναι ξεκάθαρο πως δε χρησιμοποιεί του τυπικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Φαίνεται πως χρησιμοποιεί την καμπυλότητα και τη γωνία των πτυχών στο κέντρο. Είμασταν πολύ επιφυλακτικοί. Έπρεπε να το ελέγξουμε δύο και τρεις φορές.

Όπως τονίζει ο καθηγητής εγκληματολογικής επιστήμης του Hull University, Graham Williams, η ιδέα πως τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μοναδικά δεν έχει αποδειχθεί ποτέ.

Δεν ξέρουμε πραγματικά αν τα αποτυπώματα είναι μοναδικά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως από όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν βρεθεί δύο άνθρωποι με τα ίδια αποτυπώματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, πέρα από την εγκληματολογική επιστήμη, μπορεί να επηρεάσουν και των τομέα των βιομετρικών. Για παράδειγμα, αν ένα αποτύπωμα αντίχειρα βρεθεί σε μία σκηνή εγκλήματος A και ένα αποτύπωμα δείκτη βρεθεί σε μία σκηνή Β, με τις σημερινές μεθόδους τα αποτυπώματα δεν μπορούν να αποδοθούν στο ίδιο άτομο. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το καταφέρει.

Το μοντέλο μας δεν είναι αρκετά εξελιγμένο για να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη στο δικαστήριο, αλλά είναι αρκετά καλό για να παρέχει στοιχεία στις εγκληματολογικές έρευνες.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα σχηματίζονται πριν τη γέννηση. Η γενετική διαδικασία πίσω από αυτά είναι παρόμοια με τον τρόπο που ζώα όπως οι ζέβρες και οι λεοπαρδάλεις αποκτούν τις ρίγες και τις βούλες τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances

Πηγή: Unboxholics.com/Αλέξανδρος Καρατζάς

📸George Prentzas/Unsplash

Δείτε επίσης