Τελεσίγραφο 24 ωρών έδωσε ο ισραηλινός στρατός-Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα

απο Cyclades Open

Έβδομη μέρα πολέμου με το ανθρωπιστικό δράμα στη Λωρίδα της Γάζας να κορυφώνεται.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Το τελεσίγραφο αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ενώ μεγαλώνει ο φόβος επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, με ενεργή εμπλοκή της Χεζμπολά, ακόμη και του Ιράν.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να κινούνται προς το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa στην πόλη της Γάζας , μετά την είδηση ​​της εντολής εκκένωσης.

Οι άμαχοι είναι μπερδεμένοι και τρομοκρατημένοι ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν από έναν μικροσκοπικό θύλακα μόλις 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπολογίζονται 1,1. εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, που περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της.

Το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa είναι το μεγαλύτερο στη Γάζα, ένα ιατρικό κέντρο της πόλης που συχνά παρείχε καταφύγιο σε αμάχους κατά τη διάρκεια επιθέσεων ή σε στιγμές κρίσης. Χιλιάδες ήταν ήδη εκεί και το νοσοκομείο έχει υποστεί ζημιές από τις κοντινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο γιατρός Ghassan Abu-Sittah στο νοσοκομείο Shifa είπε χθες «είμαστε σε οριακό σημείο. Υπάρχουν τραυματίες στους διαδρόμους και δεν έχουν μείνει κρεβάτια. Ο κοντινός προσφυγικός καταυλισμός χτυπήθηκε και όλα τα νοσοκομεία είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες».

Οι άμαχοι της Γάζας παλεύουν για την επιβίωσή τους εν μέσω πολέμου – Από τη μία το Ισραήλ τους ζητά να εγκαταλείψουν την πόλη τους μέσα σε 24 ώρες καθώς φαίνεται ότι η ισραηλινή εισβολή είναι προ των πυλών – Από την άλλη, η Χαμάς κάνει λόγο για “ψυχολογικό πόλεμο” και τους καλεί να μείνουν στα σπίτια τους – Ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η εκκένωση, θα μιλάμε ίσως για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων μέσα σε λίγες ώρες

ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων από το Ισραήλ

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, κινητοποιήθηκε άμεσα για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως έτσι, η χώρα μας συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.

Επιπλέον, διά των ανωτέρω πτήσεων διευκολύνθηκε και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, εξασφαλίσθηκε η επιστροφή πολιτών της Αυστρίας, Γερμανίας και Ισραήλ, Αλβανίας, Βελγίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Ουκρανίας και Παναμά.

Πηγή: efsyn.gr, news247.gr, ethnos.gr

📸Χ

Δείτε επίσης