Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής-Ποια η διαδικασία

απο Cyclades Open
Τέλη κυκλοφορίας 2024 προθεσμία πληρωμή

Στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελώ κυκλοφορίας, Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει δίμηνη παράταση. Τα ειδοποιητήρια για το τι οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα My Car της ΑΑΔΕ.

Τρόπος εκτύπωσης και πληρωμής

 • Εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
 • Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
 • Πατάτε  «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 • Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 • Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 • Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Ο δεύτερος τρόπος είναι με την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXISNET. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος. Πιο συγκεκριμένα :

 • Μπαίνετε στο site της ΑΑΔΕ
 • Πατάτε το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
 • Συμπληρώνετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγετε την χρονιά που επιθυμείτε.
 • Πατάτε το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσετε στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν με τους εξής τρόπους:

 • μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
 • μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
  στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Δυνατότητα απαλλαγής από τα τέλη

Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών, δεν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον απαλλάσσονται από τα τέλη άτομα με αναπηρία ή γονείς ατόμων με αναπηρία – εφόσον όμως έχουν καταθέσει σχετική αίτηση στη ΔΟΥ τους.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγής

Η διαδικασία

Τα πρόστιμα

Όσοι δεν προλάβουν την προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου και προχωρήσουν σε εκπρόθεση πληρωμή ή στη μη καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται με το ισχύον καθεστώς είναι:

 • Πρόστιμο ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
 • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
 • Μηδενικό πρόστιμο αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τι αλλάζει για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2025

Όπως έχει γίνει γνωστό ο υπολογισμός του προστίμου θα αλλάξει. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το πρόστιμο να αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πληρωμή του.

Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η πληρωμή, εκπρόθεσμα, τόσο μικρότερη να είναι και η προσαύξηση. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ένα από τα ζητήματα που είναι υπό εξέταση είναι και αυτό της άρσης της ακινησίας των οχημάτων. Αυτό που μελετάται είναι να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη, πριν λήξει το διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος, να ζητήσει να διατηρήσει το όχημα σε κυκλοφορία καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα εάν ένας ιδιοκτήτης «ξεχάσει» να επανακαταθέσει τις πινακίδες του οχήματος του την ημερομηνία που έχει προβλεφθεί, τότε καλείται να καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους. Επίσης, με βάση το ισχύον πλαίσιο, το δικαίωμα προσωρινής άρσης της ακινησίας οχήματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με καταβολή των αντίστοιχων τελών κυκλοφορίας ισχύει μόνο για μία φορά το έτος.

Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων από την ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα ελέγχει και θα εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους. Το πρόστιμο θα έχει τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ. Όσοι δεν κλείσουν τις εκκρεμότητες τους τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως π.χ. αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Πηγή: naftemporik;i.gr

Δείτε επίσης