Τέλος σε λιτότητα και σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες ζητούν οι πολίτες κρατών της Ε.Ε.

Χριστίνα Κοψίνη

απο Cyclades Open

Να μη γυρίσουμε πίσω στην ασφυξία του Συμφώνου Σταθερότητας επιθυμεί η πλειονότητα των Ευρωπαίων σε  6 χώρες, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Yπέρ της κατάργησης των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και της λιτότητας που το συνοδεύει, καθώς και υπέρ της μονιμοποίησης της ρήτρας διαφυγής που ενεργοποιήθηκε μέσα στην πανδημία, τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Στους θιασώτες άρσης των δημοσιονομικών περιορισμών τάσσονται τώρα και  πολίτες από χώρες με συντηρητικό προσανατολισμό, όπως καταδεικνύει η έρευνα σε 5.000 άτομα που έγινε σε πέντε κράτη-μέλη.

Συνολικά, το 58% των πολιτών πιστεύει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία του δανεισμού. Ομοίως, το 59% συμφωνεί ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν ώστε να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Και το 53% συμφωνεί ότι οι κανόνες πρέπει να προσαρμοστούν για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για πράσινες υποδομές και καινοτομία  με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 Ακόμη περισσότεροι ερωτηθέντες (64%) ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο της λιτότητας, εάν η Ε.Ε. προσπαθήσει να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν το δανεισμό τους για να χαμηλώσουν  τα χρέη τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

 Επίσης η έρευνα –που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Δανία– διαπίστωσε τα εξής:

→ Στη Γερμανία, η οποία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, μόλις το 19% διαφώνησε  με την αλλαγή των   οικονομικών  κανόνων της ΕΕ ώστε να επιτραπεί η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

→ Στη Δανία, η οποία αποτελεί μία από τις αποκαλούμενες «Frugal Four» της Ε.Ε., μόνο το 16% διαφωνεί με την αλλαγή των κανόνων, ώστε οι οικονομίες των κρατών-μελών να ανταποκρίνονται στα επίπεδα δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

→ Στη Γαλλία, το 61% συμφωνεί ότι οι κανόνες πρέπει να συνεχίσουν να είναι ευέλικτοι, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη από την πανδημία.

→ Στην Ιταλία και την Ιρλανδία χώρες, που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την τραπεζική κρίση του 2008, οι πολίτες σε ποσοστά 78% και 74% αντιστοίχως, ανησυχούν για περαιτέρω μέτρα λιτότητας εάν τα κράτη-μέλη αναγκαστούν να μειώσουν τον δανεισμό τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι το πάγωμα των κανόνων λιτότητας λιτότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να μονιμοποιηθεί, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών / Χριστίνα Κοψίνη
Φωτογραφία: Fabian Blank/Unsplash

Δείτε επίσης