Τί συμβαίνει με το ηλεκτρονικό αρχείο παρακολουθήσεων της ΑΔΑΕ;

απο Cyclades Open

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μετά την απάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο ερώτημα που υπέβαλλε για το θέμα του ανέλεγκτου των αποφάσεων άρσης του απορρήτου επικοινωνιών, διαπιστώνει νέα επιτελική «γκάφα» καθώς «αποκαλύφθηκε ο τρόπος που ”στήθηκε” το ανεξέλεγκτο των παρακολουθήσεων». Επανέρχονται, με νέα κοινή ανακοίνωσή τους, τα δύο υπουργεία.

Εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για την υλικοτεχνική υποβάθμιση της ΑΔΑΕ, που έχει αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έρευνας για τις υποκλοπές, ζήτησε και έλαβε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τους αρμόδιους υπουργούς ωστόσο, από τις απαντήσεις, σύμφωνα με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, παραμένει αδύνατος ο έλεγχος των αποφάσεων άρσης του απορρήτου επικοινωνιών από την Αρχή.

«Μια από τις πιο σοβαρές διαστάσεις του σκανδάλου της παράνομης παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, ήταν η αποκάλυψη ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ΔΕΝ διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αποφάσεων άρσης του απορρήτου, αλλά χειρόγραφο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος του από την Αρχή», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε νέα ανακοίνωσή του μετά την κοινή απάντηση Τσιάρα – Πιερρακάκη που εγκαλούσε το κόμμα της αντιπολίτευσης για «έωλα ερωτήματα».

Η απάντηση των υπουργών και η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη

Σύμφωνα με τη χθεσινή απάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

  • Τον Μάρτιο του ’21 , προστέθηκε στο Ν 2225/1994  η παρ. 12   (με το άρθρο 37 παρ.2 Ν.4786/2021,ΦΕΚ Α 43/23.3.2021) , με την οποία ορίστηκε ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της διαδικασίας της παρ. 4 ως προς την παράδοση του αποσπάσματος της διάταξης με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα.».

Όμως, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ, «η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ εκδόθηκε  ακόμη, αφήνοντας σκόπιμα, στο απόλυτο ανέλεγκτο,  τις αποφάσεις άρσης του απορρήτου επικοινωνιών των πολιτών».

  • Με το Ν.4871/2021(ΦΕΚ Α 246/10.12.2021), η Κυβέρνηση μετά από εννιά μήνες διαχώρισε τη διαδικασία άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ και όρισε ότι δημιουργείται μια  ηλεκτρονική πλατφόρμα παράδοσης της διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία λειτουργεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π) και  «με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας…».

Ούτε η απάντηση αυτή ικανοποίησε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη που ρωτά: «Γιατί διαχωρίστηκε η διαδικασία από την Κυβέρνηση;  Και πρωτίστως γιατί ο ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ.Πρωθυπουργός, δεν προχώρησαν ποτέ στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;»

Τα νέα ερωτήματα 

Οι επισπεύδοντες υπουργοί κκ Τσιάρας και Πιερρακάκης, «που απέτυχαν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική, εκτέθηκαν» και καλούνται να απαντήσουν σε νέα ερωτήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που είναι:

  • Ποια η σκοπιμότητα της Κυβέρνησης να αφήσει απολύτως έξω την Ανεξάρτητη Αρχή  από τη διαδικασία του ελέγχου των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ; Γιατί αφαιρέθηκε σταδιακά κάθε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της ΕΥΠ;
  • Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ενημερώνεται ηλεκτρονικά η ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;
  • Γιατί  στερούν το δικαίωμα του κάθε πολίτη  να ανιχνεύσει τυχόν παράνομη παρακολούθησή του, καθώς δεν υπάρχει αρχείο;

Το πολιτικό ραντεβού ανανεώνεται στη Βουλή, «εκεί όπου τη δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος», λέει η Χαριλάου Τρικούπη.


Η απάντηση των αρμόδιων υπουργείων

Με νέα κοινή ανακοίνωσή τους, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντούν στην σημερινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Μετά το αρχικό λάθος επί της νομοθεσίας και των αρμοδιοτήτων, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαπράττει ένα δεύτερο λάθος επί της πολιτικής ουσίας: εγκαλεί την κυβέρνηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μιας δράσης ψηφιοποίησης και διαφάνειας που πραγματοποίησε η παρούσα κυβέρνηση – καθώς όλα αυτά νομοθετήθηκαν με τους νόμους 4786/2021 και 4871/2021 – και όχι κάποια προηγούμενη.

Δηλαδή, για να γίνει απολύτως κατανοητό: το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει σήμερα τη διαδικασία και το σύστημα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ το οποίο ίσχυε και επί των δικών του κυβερνητικών ημερών ως αδιαφανή – και που ποτέ εκείνο δεν μερίμνησε να αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά τους χρόνους υλοποίησης, κάθε πλατφόρμα που πραγματοποιούμε συνιστά εκκρεμότητα της χώρας, εκκρεμότητες στις οποίες η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όπως θεμελιώνει η καθημερινή εμπειρία των πολιτών.

Αναλυτικές απαντήσεις για κάθε επιμέρους ερώτημα θα δοθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την εκάστοτε αρμόδια αρχή».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

📸Emily Morter/Unsplash

Δείτε επίσης